πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2021

Κατώτατος μισθός: Νέα αύξηση εντός του 2022 - Πόσο θα φτάσει

Περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού, εντός του 2022 –πέραν του 2% που θα ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου–  φαίνεται να «κλειδώνει»
Υπενθυμίζουμε ότι ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί την 01/01/2022 από τα 650 στα 663 ευρώ, ή 773,5 ευρώ αν συνυπολογισθεί το γεγονός ότι καταβάλλονται 14 μισθοί το χρόνο και το νέο κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών θα διαμορφωθεί από 29.04 σε 29.62 ευρώ.

Νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης σε πρόσφατες δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.

«Εμείς παρά το ότι είχαμε μία εισήγηση από την Τράπεζα της Ελλάδας και από το ΚΕΠΕ και από την εργοδοτική πλευρά συμπεριλαμβανομένων των μικρομεσαίων για να παγώσουμε τον κατώτατο μισθό δώσαμε μία μικρή, συμβολική όπως είπε ο πρωθυπουργός, αύξηση 2% έχοντας όμως πίσω μας μία ύφεση 8,2%. Τώρα η οικονομία έχει μπει σε ένα θετικό έδαφος. Προφανώς, υπάρχει και άλλη (ρύθμιση). Θα έρθουν και άλλες ρυθμίσεις για τον κατώτατο μισθό αλλά θα είναι από τον καινούριο χρόνο οι οποίες θα λάβουν υπόψιν τους το ότι η οικονομία έχει αναπτυχθεί. Μας ενδιαφέρει να υπάρξει ένα κοινωνικό μέρισμα ανάπτυξης για τους χαμηλόμισθους. Είναι προφανές αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

«Μιλάω για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού. Αυτό όμως θα προκύψει μετά τις διαδικασίες που προβλέπονται από το νόμο. Δηλαδή, πάλι διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, διαβούλευση με την ΤτΕ – επιστημονικά ινστιτούτα και στη συνέχεια έρχεται ο υπουργός Εργασίας και κάνει εισήγηση στο υπουργικό συμβούλιο» είπε.

Σύμφωνα με τα σενάρια για περαιτέρω αύξηση το 2022, αν ο ρυθμός ανάπτυξης αυξηθεί κατά 5.2%, ο μισθός θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 5% στα 696 ευρώ. Η ημερομηνία εφαρμογής του νέου μισθού τοποθετείται στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 και όλα δείχνουν ότι θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις και κυρίως από το χρόνο διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών.

Μετά τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προανήγγειλε νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό.

Μιλώντας χθες, Δευτέρα 1 Νοεμβρίου, στην ΕΡΤ ο κ. Σταϊκούρας είπε: «με βάση το βασικό σενάριο του προϋπολογισμού θα υπάρχει βελτίωση ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας και επομένως υπάρχουν τα συστατικά για να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός το 2022 και τα επόμενα έτη. Περιμένουμε την εισήγηση του αρμόδιου Υπουργού Εργασίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

Κατώτατος μισθός: Πώς θα διαμορφωθεί ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας από 01/01/2021

Στην Ελλάδα ο κατώτατος μεικτός μηνιαίος μισθός για τους υπαλλήλους ανέρχεται σήμερα στα 650 ευρώ και το ημερομίσθιο για εργατοτεχνίτες στα 29,04 ευρώ.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο, τη Δευτέρα 26 Ιουλίου, ο νέος κατώτατος μισθός που θα ισχύσει από τον Ιανουάριο του 2022 θα είναι αυξημένος κατά 2%.

Έτσι από την 1η Ιανουαρίου ο κατώτατος μεικτός μισθός διαμορφώνεται στα 663 ευρώ το μήνα επί 14 μισθούς συμπεριλαμβανομένων του Δώρου Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας, ενώ με τις τριετίες φθάνει έως και 198,9 ευρώ υψηλότερα. Το κατώτατο ημερομίσθιο από 1-1-2022 διαμορφώνεται σε 29,62 ευρώ.

Η αύξηση αυτή αντιστοιχεί σε 13 ευρώ για τους κατώτατους μισθούς και 58 λεπτά του ευρώ για το κατώτατο ημερομίσθιο, σε σχέση με την προηγούμενη ρύθμιση που είχε γίνει τον Φεβρουάριο του 2019.

Οι ισχύοντες και οι νέοι μισθοί για άγαμους και έγγαμους υπαλλήλους και εργατοτεχνίτες με τις τριετίες παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα.

Κατώτατος μισθός και ημερομίσθιο στην Ελλάδα – σημερινό καθεστώς και διαμόρφωση από 1-1-2022

https://www.newsbomb.gr/

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();