πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021

Αύξηση στις απονομές συντάξεων και εφάπαξ του Δημοσίου

του ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΙΚΟΥ, εφημ. "Ελεύθερος Τύπος"

Αύξηση στις απονομές συντάξεων και εφάπαξ από το Δημόσιο και μείωση των εκκρεμοτήτων καταγράφουν τα επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ-Δημοσίου, παρά το γεγονός ότι παρατηρείται και μεγάλη αύξηση στις αιτήσεις συνταξιοδότησης από τους δημοσίους υπαλλήλους.
Στο 11μηνο του 2021, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις», είχαν εκδοθεί 20.517 οριστικές κύριες συντάξεις, 10.724 αποφάσεις επικουρικών συντάξεων και 10.595 νέα εφάπαξ.

Σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη, παρατηρείται θεαματική αύξηση και μάλιστα παρά το γεγονός ότι τα τμήματα παροχών του ΕΦΚΑ λειτουργούσαν με τους εκάστοτε περιορισμούς και τα προβλήματα της πανδημίας.

Παρά ταύτα, ο τομέας Δημοσίου-ΕΦΚΑ, με τα εναπομείναντα στελέχη του και υπό την καθοδήγηση του μέχρι πρότινος αρμόδιου υποδιοικητή τουκαι νυν προέδρου του ΜΤΠΥ, Νώντα Ατσαβέ, κατάφερε να ξεκολλήσει από το τέλμα των προηγούμενων ετών βγάζοντας περισσότερες αποφάσεις και μειώνοντας τους χρόνους αναμονής αλλά και την ταλαιπωρία των συνταξιούχων.

Από τα στοιχεία που δημοσιεύει το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις» προκύπτει ότι:
  1. Στο 11μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021 οι αποφάσεις κύριων συντάξεων που είχαν εκδοθεί ήταν αυξημένες κατά 28,50% έναντι των αποφάσεων που είχαν απονεμηθεί στο 12μηνο του 2020.
  2. Το 2020, η αύξηση έναντι του 2019 στην απονομή κύριων συντάξεων έφτασε στο 30,11%.
  3. Στις αποφάσεις επικουρικών συντάξεων με στοιχεία 11μήνου 2021, παρατηρείται αύξηση κατά 55,44% έναντι των αποφάσεων που εκδόθηκαν όλο το 2020.
  4. Η αύξηση στις απονομές είναι σημαντική αν λάβει κανείς υπόψη ότι καταγράφεται και μεγάλη αύξηση στις αιτήσεις συνταξιοδότησης, οι οποίες μπορεί να αγγίξουν τις 25.000 για το 2021.
  5. Καταγράφεται σημαντική μείωση στο χρόνο απονομής των εφάπαξ καθώς βγαίνουν στις περισσότερες περιπτώσεις εντός τριμήνου από την έκδοση της οριστικής σύνταξης και ήδη στο 11μηνο του 2021 έχουν πληρωθεί τα εφάπαξ σε 10.595 συνταξιούχους του Δημοσίου.
Ηδη από τον Ιούλιο του 2020 υπάρχει η οργανωτική ενοποίηση με την ένταξη των επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ του Δημοσίου στον ΕΦΚΑ, οπότε επιτυγχάνεται μείωση των χρόνων αναμονής και επεξεργασίας των αιτήσεων, καθώς η απονομή κύριας σύνταξης, επικουρικής και εφάπαξ γίνεται από ενιαία διεύθυνση. Οι ασφαλισμένοι υποβάλλουν δηλαδή τις αιτήσεις τους σε μία διεύθυνση αντί σε τρεις διαφορετικές διευθύνσεις.

Πρόβλημα ωστόσο υπάρχει στις επικουρικές συντάξεις, όπου οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται σε όλα τα Ταμεία έχουν να κάνουν με την πολυπλοκότητα της νομοθεσίας των επιμέρους ταμείων επικουρικής ασφάλισης στα οποία ισχύουν ακόμη καταστατικές διατάξεις που θεσπίστηκαν από την ίδρυσή τους! Ουσιαστικά η ενοποίηση των επικουρικών ταμείων στο ΕΤΕΑΕΠ παραμένει ακόμη στα χαρτιά. Αυτή η στρέβλωση καθιστά ακόμη περισσότερο αναγκαία τη θέσπιση ενιαίων κανόνων για την απλοποίηση της νομοθεσίας που διέπει τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και τον υπολογισμό των επικουρικών συντάξεων για τα έτη ασφάλισης μέχρι και το 2014, μια που με το νέο σύστημα που ισχύει από το 2015, θεσπίστηκε μεν ενιαίος συντελεστής υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων με 0,45% κατ’ έτος, χωρίς να αλλάξουν όμως οι διάσπαρτες θεμελιωτικές διατάξεις που παραμένουν ακόμη σε ισχύ για τους παλαιούς ασφαλισμένους.

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();