πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022

Σοκ στα ΑΤΜ - Κουρεμένες συντάξεις κατά 30%!

Χιλιάδες συνταξιούχοι θα υποστούν σοκ την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς οι συντάξιμες αποδοχές που θα λάβουν θα είναι «κουρεμένες» κατά 30% σε σχέση με τις συντάξεις που ελάμβαναν μέχρι τώρα.

Αιτία είναι λήξη του μεταβατικού καθεστώτος και η εφαρμογή του νόμου Βρούτση, ο οποίος επεκτείνει τις περικοπές των συντάξεων κατά 30% των συνταξιούχων που εργάζονται και σε όσους λαμβάνουν συντάξεις έως 1.000 ευρώ τον μήνα.

Οι χαμηλοσυνταξιούχοι, έως 1.000 ευρώ μηνιαίως, είχαν εξαιρεθεί από τον ν. Κατρούγκαλου, από την περικοπή και εφόσον εργάζονταν ελάμβαναν το 100% των αποδοχών τους. 

Δηλαδή, για όσους ήταν συνταξιούχοι και εργάζονταν πριν από τον Μάιο του 2016, προβλέφθηκε μια μεταβατική περίοδος, έως τον Φεβρουάριο του 2022, κατά την οποία ίσχυε το παλαιό καθεστώς που προέβλεπε:

  • Μηδενική παρακράτηση σύνταξης για συντάξεις έως 1.000 ευρώ και
  • Παρακράτηση του 50% για το ποσό της σύνταξης, για το ποσό άνω των 1.000 ευρώ.

Από την 1η Μαρτίου (για τους συνταξιούχους προ του 2016) εφαρμόζεται η γενική περικοπή των συντάξιμων αποδοχών κατά 30% από το πρώτο ευρώ.

Η ρύθμιση αυτή θίγει όχι μόνο όσους έχουν συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ, αλλά και όσους έχουν υψηλότερες συντάξεις, καθώς, πλέον, δεν θα εισπράττουν τα πρώτα 1.000 ευρώ χωρίς περικοπή, αλλά ολόκληρο το ποσό της σύνταξης θα «κουρεύεται» κατά 30%, πλην 8 κατηγοριών που εξαιρούνται.

Υπενθυμίζεται ότι νόμος Κατρούγκαλου είχε επιβάλει περικοπές έως 60% στους νέους συνταξιούχους (μετά τον Μάιο του 2016) που εξακολουθούσαν να εργάζονται, ώστε να αποτελεί αντικίνητρο εργασίας των συνταξιούχων και να προτιμώνται οι άνεργοι, δεδομένου ότι του υψηλού ποσοστού της ανεργίας.

Με τον ν. Βρούτση, επήλθαν ανατροπές. Αφενός καταργήθηκε η παρακράτηση του 60% της σύνταξης για όσους συνταξιούχους εργάζονταν και είχαν αποδοχές άνω των 1.000 ευρώ και αντικαταστάθηκε από παρακράτηση του 30%, αφετέρου επιβάλλεται η παρακράτηση του 30% και στις χαμηλές συντάξεις, κάτω των 1.000 ευρώ.
Η παρακράτηση του 30% για όλους τους συνταξιούχους με συντάξιμες αποδοχές έως 1.000 ευρώ, εφαρμόζεται από την 1η Μαρτίου 2022, που σημαίνει ότι οι συντάξεις που θα εισπράξουν για τον μήνα Απρίλιο, θα είναι το 70% εκείνων που εισέπρατταν τους προηγούμενους μήνες.

Ο κίνδυνος προστίμου

Ταυτόχρονα με τις ανωτέρω αλλαγές που ανακοίνωσε ο ΕΦΚΑ, υπάρχει και η προειδοποίηση επιβολής υψηλού προστίμου.

Συγκεκριμένα δίνεται περιθώριο έως τις 31 Μαΐου, ώστε οι παλαιοί συνταξιούχοι να δηλώσουν στον ΕΦΚΑ ότι εργάζονται.
Όσοι δεν το πράξουν και εντοπιστούν από τις διασταυρώσεις των αρχείων του Taxisnet και του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, θα τους επιβληθεί πρόστιμο ίσο με 12 συντάξεις, κύριες και επικουρικές.

Εξαιρέσεις

Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, από την περικοπή του 30% της σύνταξης εξαιρούνται και θα εξακολουθήσουν να λαμβάνουν το 100% της σύνταξης οι ακόλουθες κατηγορίες:

  1. Οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ εφόσον ασκούν απασχόληση υπακτέα στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ.
  2. Οι συνταξιούχοι ψυχικά ασθενείς 
  3. Οι συνταξιούχοι γήρατος λόγω αναπηρίας του ιδιωτικού τομέα – βαριές αναπηρίες όπως παραπληγία, τετραπληγία κλπ που παίρνουν σύνταξη γήρατος με 15 έτη ασφάλισης.
  4. Οι συνταξιούχοι γήρατος λόγω αναπηρίας του δημοσίου τομέα (πολιτικοί και στρατιωτικοί υπάλληλοι) με βαριές αναπηρίες όπως παραπληγία τετραπληγία κλπ που παίρνουν σύνταξη γήρατος με 15 έτη ασφάλισης.
  5. Όσοι λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα ή το αντίστοιχο επίδομα του δημοσίου.
  6. Οι πολύτεκνοι, των οποίων το ένα τουλάχιστον των τέκνων είναι ανήλικο ή σπουδάζει σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές και έως τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας του ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία.
  7. Όσοι λαμβάνουν σύνταξη από το ΥΠΟΙΚ πολεμικές, τιμητικές, λόγω θανάτου/αναπηρίας ένεκα της υπηρεσίας κλπ.
  8. Οι συνταξιούχοι άλλων φορέων και του Δημοσίου, εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους από απασχόληση στον αγροτικό τομέα ως αγροτών, μελισσοκόμων, κτηνοτρόφων, πτηνοτρόφων και αλιέων δεν υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ.
'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();