πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Τρίτη 26 Απριλίου 2022

Εργαζόμενοι Καθαριότητας & Δ.Ε.Υ.Α.Ζ: Ιδιωτικοποίηση Υπηρεσιών Δήμου Ζακύνθου και απαξίωση Δημοτικών Υπαλλήλων

Κοινό Δελτίο Τύπου Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Ζακύνθου – Σωματείου Εργαζομένων Καθαριότητας – Σωματείου εργαζομένων Δ.Ε.Υ.Α.Ζ

Ιδιωτικοποίηση Υπηρεσιών Δήμου Ζακύνθου και απαξίωση Δημοτικών Υπαλλήλων

Προς
1. κ. Δήμαρχο Ζακύνθου
2. κ. Πρόεδρο Δ.Σ. (προκειμένου να διαβαστεί στο επόμενο Δ.Σ.)
3. Δημοτικές Παρατάξεις Δημοτικού Συμβουλίου
4. Μ.Μ.Ε.
5. Π.Ο.Ε. Ο.Τ.Α.
6. Π.Ο.Ε ΔΕΥΑ
7. Π.Ο.Π ΟΤΑ

Ο Σύλλογος Εργαζομένων Δήμου Ζακύνθου, το Σωματείο εργαζομένων στην Καθαριότητα και το Σωματείο Εργαζομένων της Δ.Ε.Υ.Α.Ζ. το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε από κοινού ένα μπαράζ δηλώσεων, ανακοινώσεων και Δελτίων τύπου εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής με κύριο εκφραστή αυτών τον κ. Δήμαρχο Ζακύνθου και άξιους συμπαραστάτες του τους κ.κ. Αντιδημάρχους των Δημοτικών Ενοτήτων , οι οποίοι με την εκκωφαντική σιωπή τους, συμπράττουν και συνεπικουρούν με τα όσα υποστηρίζει στις ανακοινώσεις του, την ώρα που για οποιαδήποτε άλλη υπόθεση τους αφορά είναι πρόθυμοι να δώσουν σωρεία συνεντεύξεων για την προβολή τους. Πέρα όμως από τους κ.κ. Αντιδημάρχους και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου ουδέποτε έφερε δημόσια διαφωνία συντασσόμενος και αυτός πλήρως με τα όσα δημόσια καταλογίζει ο κύριος Δήμαρχος.

Υπάρχουν βέβαια και κ. Αντιδήμαρχοι όπως ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Αλυκών ο κ. Νικήτας Σπίνος που της τελευταίες ημέρες «υποδύεται» το ρόλο γνωστού υπουργού που ενδιαφέρετε για τις αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα και λειτουργεί ως εκπρόσωπος τύπου των ιδιωτικοποιήσεων που σχεδιάζει η δημοτική Αρχή.

Σε συνέχεια λοιπών ανακοινώσεων και Δελτίων Τύπου των Συλλόγων μας και προς ενημέρωση των πολιτών και των αρχών του Δήμου Ζακύνθου οφείλουμε να τονίσουμε κάποια θέματα πέρα των εργασιακών που μας αφορούν σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου Ζακύνθου και ειδικότερα στo τρέχον, σοβαρό ζήτημα της πεζής καθαριότητας.

Σύμφωνα με το άρθρο 31 του Ν. 3584/2007 (ΦΕΚ 143/28.07.2007 τεύχος Α): Κύρωση του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων «….Ο υπάλληλος είναι εκτελεστής της θέλησης του Κράτους, υπηρετεί το Λαό και οφείλει πίστη στο Σύνταγμα και αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία…» εν συνεχεία σύμφωνα με το άρθρο 171 του ίδιου Νόμου «…οι διατάξεις του άρθρου 31 ισχύουν και για το προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου…».

Σύμφωνα με τα ανωτέρω και μετά τις δηλώσεις του Αντιδημάρχου κ. Νικήτα Σπίνου στο Δημοτικό Συμβούλιο της 13 Απριλίου 2022 και τις δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στίγμα fm» στις 14-4-2022, είναι προφανές ότι η δημοτική Αρχή έχει την πρόθεση της Ανάθεσης της πεζής καθαριότητας σε ιδιώτη εργολάβο για το έτος 2022.

Από τις δηλώσεις του κ. Αντιδημάρχου αντιλαμβανόμαστε ότι ουσιαστικά παραδέχεται ότι εσκεμμένα η δημοτική αρχή καθυστέρησε τις διαδικασίες και επίσης εσκεμμένα δεν προχώρησε στον προγραμματισμό προσλήψεων, όπως γινόταν στο παρελθόν, προκειμένου να οδηγήσει την κατάσταση και τη Ζάκυνθο στο απροχώρητο, ένα βήμα από το να μην υπάρχει καθαριότητα και δυο βήματα πριν να μείνουν τα σκουπίδια στο δρόμο ξανά.
Η τακτική αυτή είναι γνωστή αφού έχει εφαρμοσθεί πολλές φορές στην Δ.Ε.Υ.Α.Ζ, που για παράδειγμα έχει γερανοφόρο όχημα και υπάλληλο χειριστή, αυτό έχει αδρανοποιηθεί και την εργασία την εκτελούν ιδιώτες.

Το έτος 2021 προσπάθησε ξανά η δημοτική αρχή να ιδιωτικοποιήσει την πεζή καθαριότητα και παρά τα συνεχόμενα έγγραφα της Διεύθυνσης Καθαριότητας δεν προέβη σε κανένα προγραμματισμό προσλήψεων. Τελικά η ανάθεση δεν πραγματοποιήθηκε λόγω υψηλού κόστους που απαίτησε ο ιδιώτης εργολάβος με αποτέλεσμα η Ζάκυνθος να παραμείνει χωρίς πεζή καθαριότητα για όλο το καλοκαίρι.

Το ότι η Ζάκυνθος μπόρεσε να κρατηθεί σε μία σχετικά καλή κατάσταση ως τώρα , οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην υπεράνθρωπη προσπάθεια των λιγοστών εργαζομένων στην Καθαριότητα, που εργάζονται παρά τα πολλά προβλήματα που καθημερινά αντιμετωπίζουν.

Για τον κύριο Δήμαρχο και την Δημοτική αρχή πάντα φταίνε οι άλλοι:

• Οι εργαζόμενοι στη Δ.Ε.Υ.Α.Ζ, εκτός από όλες τις αμαρτίες που κουβαλούν από τα προηγούμενα χρόνια, κατά την Δημοτική Αρχή, παρουσιάζονται ως ανειδίκευτοι και χωρίς να πληρούν τα προσόντα, παρόλο που γνωρίζουν τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά.

• Η τεχνική υπηρεσία , σύμφωνα με τον κ. Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή, είναι μη επαρκής και ευθύνεται αποκλειστικά για όλες τις αστοχίες και τις καθυστερήσεις των έργων, παρόλο που δεν έχει γίνει καμία ενέργεια από τους ιδίους να στελεχωθεί.

• Για τον κ. Δήμαρχο ούτε η Πολιτική Προστασία μπορεί να ανταποκριθεί και όλες οι εργασίες αρμοδιότητας της πρέπει να γίνουν από ιδιώτες, παρά το ότι ούτε και εκεί έχουν γίνει τα προβλεπόμενα από τη Δημοτική Αρχή.

• Η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης είναι δυο χρόνια χωρίς Προϊστάμενο Διεύθυνσης και η Δημοτική αρχή έχει την ευθύνη για όλες τις αποφάσεις που έχουν παρθεί χωρίς υπογραφή Προϊσταμένου Διεύθυνσης.

Για όλα τα ανωτέρω για την Δημοτική Αρχή, τον κ. Δήμαρχο τους κ. Αντιδημάρχους και των πρόεδρο του Δ.Σ. υπεύθυνοι είναι αποκλειστικά οι υπάλληλοι.
Η Δημοτική Αρχή δεν έχει βρει ούτε έναν υπάλληλο στους περίπου πεντακόσιους του Δήμου που να κάνει σωστά τη Δουλειά του.

Αντίθετα η Δημοτική Αρχή, ο κ. Δήμαρχος, οι κ. Αντιδήμαρχοι και ο πρόεδρος του Δ.Σ. δεν έχουν παραδεχθεί ποτέ δημόσια ότι έχουν κάνει ένα λάθος και ότι έχουν την ευθύνη για κάτι.

Οι υπηρεσίες που κατηγορούνται, έχουν κάνει εγγράφως τις προτάσεις τους και έχουν γνωστοποιήσει τι ακριβώς πρέπει να πράξει η Δημοτική Αρχή, η οποία εκκωφαντικά τις αγνόησε και όταν πλέον η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο τις κατηγορεί ότι δεν υπογράφουν για να εκτελεσθούν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης.

Είναι γνωστή η «συνταγή» των κακών υπαλλήλων που κάνουν πολιτική και δυσκολεύουν τη δημοτική αρχή να κάνει τη δουλειά της. Η υπηρεσίες είναι απόλυτα ικανές να ανταποκριθούν, εφόσον τους δοθούν από τη διοίκηση το αναγκαίο προσωπικό και επισκευασθούν τα μέσα που υπάρχουν σε αχρησία.

• Δηλώνουμε ότι θα προσβάλουμε όποια απόφαση και αν παρθεί σε οποιοδήποτε όργανο για ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών.

• Προγραμματίζουμε κοινή Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Ζακύνθου, του Σωματείου Καθαριότητας και Σωματείου Εργαζομένων Δ.Ε.Υ.Α.Ζ, για να χαράξουμε από κοινού την πορεία μας εναντίον της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών από την Δημοτική Αρχή, στην οποία θα καθορισθούν οι επόμενες κινήσεις μας και θα κοινοποιηθούν στο κοινό με κοινή συνέντευξη τύπου.

• Υπενθυμίζουμε στον κύριο Δήμαρχο και την Δημοτική Αρχή ότι η διεύθυνση καθαριότητας, όπως οι ίδιοι επαίρονται, είναι δικό τους Δημιούργημα και επιλογή και τώρα την απαξιώνουν προκειμένου να ικανοποιηθούν οι «εντιμότατοι φίλοι μας».

Αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση της πεζής καθαριότητας και ύστερα από επικοινωνία με την Διεύθυνση Καθαριότητας, ενημερωθήκαμε για τις ενέργειες που είχε κάνει όσο οι θέσεις ήταν καλυμμένες με συμβασιούχους (το διάστημα δηλαδή από τον Οκτώβριο του 2020 έως τον Μάιο του 2021) και είχε εκτελέσει πάνω από 130 καθαρισμούς σε κοινοχρήστους χώρους, όμως από εκεί και μετά και παρά τα τουλάχιστον έξι έγγραφα της Διεύθυνσης, επί ένα σχεδόν χρόνο, η Δημοτική Αρχή αρνείται να πάρει έστω έναν συμβασιούχο και έως και σήμερα 17 Απριλίου 2022 στον κωδικό του προϋπολογισμού που προβλέπεται για το έκτακτο προσωπικό το ποσό είναι 0 ευρώ!!! Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα χρήματα για την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας δεν θα καλυφθούν από πόρους απαραίτητους για την ανάπτυξη των περιοχών της Ζακύνθου. Επίσης δεν θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι όποιες διαδικασίες ανάθεσης θα γίνουν με απευθείας αναθέσεις γιατί κάτι τέτοιο δεν συνάδει με τις προγραμματικές δηλώσεις της Δημοτικής Αρχής. Τέλος δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι η όποια ανάθεση σε ιδιώτη επιχειρηθεί θα γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε σκόπιμα να αποφευχθεί ο έλεγχος από τον κ. Επίτροπο του ελεγκτικού Συνεδρίου, γιατί αν γίνει αυτό θα βοηθήσουμε εμείς την δημοτική αρχή να σταθεί συνεπής σε ότι πιστεύει και προωθήσουμε εμείς τις αναθέσεις στον Επίτροπό είτε προληπτικά είτε κατασταλτικά στον ετήσιο έλεγχο.

Τα ανωτέρω στοιχεία δεν επιδέχονται καμίας αμφισβήτησης και αποδεικνύουν ότι οι συμβασιούχοι είναι απαραίτητοι, εκτελούν έργο προς την κοινωνία, εκπληρώνουν τον σκοπό της ανταποδοτικότητας και η πρόσληψή τους είναι απαραίτητη για την λειτουργία του Δήμου.

Αυτή άλλωστε είναι και η ορθή πρακτική η οποία υπαγορεύεται από τον νόμο και το Υπουργείο Εσωτερικών. Κάθε άλλη πρακτική (ανάθεση σε ιδιώτη) εφαρμόζετε σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αφού έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια και όχι να εξαντλούνται σκοπίμως και πάντα με βάση την αρχή της οικονομικότητας.

Αλήθεια, ας μας πουν όσοι υποστηρίζουν ότι η ανάθεση σε ιδιώτη είναι συμφέρουσα για το Δήμο, όταν ο ιδιώτης θα προσλάβει προσωπικό, θα πληρώνει το μισθό και την ασφάλεια του, όπως και ο Δήμος, αλλά θα έχει το επιπλέον κόστος του κέρδος του και τον Φ.Π.Α. Προκειμένου να ανταποκριθεί, μήπως θα περιορίσει την ποιότητα των υπηρεσιών;

Τέλος αφού αποτελεί απόφαση της Δημοτικής Αρχής και των Αντιδημάρχων η πρόθεση ανάθεσης σε ιδιώτη, θέτουμε το εξής ερώτημα: Κατά την περίοδο 2021 ο κ. Δήμαρχος ανέθεσε την κοπή χόρτων στις δημοτικές ενότητες σε εργολάβους με το συνολικό κόστος να ανέρχεται πάνω από 60.000,00 €. Στην Σύμβαση περιγραφόταν σαφώς ότι οι εργασίες περιελάμβαναν την κοπή χόρτων και καθαρισμούς οδών, κοιμητηρίων, σχολείων, και λοιπών κοινόχρηστων χώρων όλων των Δημοτικών Ενοτήτων.

Υπεύθυνοι για την καλή εκτέλεση των συμβάσεων ήταν οι Αντιδήμαρχοι των Δημοτικών Ενοτήτων και οι οποίοι υπέγραψαν τις βεβαιώσεις καλής εκτέλεσης αυτών, ώστε να πληρωθούν τα χρηματικά εντάλματα, όπως προβλέπεται, διότι χωρίς αυτές οι εργολάβοι δεν θα μπορούσαν να πληρωθούν.
Ζητάμε λοιπόν να μας απαντήσουν οι κύριοι αντιδήμαρχοι από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο που ήταν σε ισχύ οι συμβάσεις, πόσες φορές κόπηκαν τα χόρτα των οδών; Πόσες φορές καθαριστήκαν τα κοιμητήρια; Πόσες φορές καθαρίσθηκαν οι κοινόχρηστοι χώροι των χωριών; Οι εργασίες που εκτελέσθηκαν ήταν οι προβλεπόμενες από την σύμβαση;

Ρωτάμε επίσης ευθέως τον Αντιδήμαρχο Δ.Ε. Ζακυνθίων η όποιον τον αντικαθιστά, πόσες φορές καθάρισε ο ιδιώτης εργολάβος τα νεκροταφεία της πόλης; Πόσες φορές καθάρισε τις πλατείες και τους κοινόχρηστους χώρους της πόλης; Μήπως για παράδειγμα ο ιδιώτης που κλάδεψε τα δέντρα στην οδό Υφαντουργείων, παράτησε τα κλαδιά και μετά έτρεχαν πανικόβλητοι οι υπάλληλοι του Δήμου να τα μαζέψουν, καθώς η Διεύθυνση Καθαριότητας δεν ήξερε απολύτως τίποτα; Μήπως ο ιδιώτης «κούρεψε» του φράχτες των εργατικών κατοικιών ΙΙΙ στην Παναγούλα με «Καταστροφέα» αντί για μπορντουροψάλιδο;

Ψιλά γράμματα αυτά κύριοι της Δημοτικής Αρχής και λοιποί υποστηρικτές της ιδιωτικοποίησης. Για τους επιβλέποντες των συμβάσεων και όσους συνέβαλαν στην πληρωμή των ενταλμάτων, αυτά δεν είχαν σημασία και οι εργολάβοι έκαναν καλά τη δουλειά τους άρα όλα είναι «καλώς καμωμένα».
Όλα τα παραπάνω που αναφέρουμε είναι απολύτως αληθή και έχουμε στην κατοχή μας όλα τα αποδεικτικά στοιχεία, αφού είναι Δημόσια έγγραφα.
Έχουμε ενημερώσει με προηγούμενο δελτίο ότι είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τα νόμιμα δικαιώματα μας, τώρα ενημερώνουμε ότι είμαστε θεματοφύλακες της δημόσια παροχής αγαθών με την μεγαλύτερη δυνατή αποδοτικότητα και την λιγότερη επιβάρυνση για τον πολίτη, ενώ θα είμαστε απέναντι σε όποιον πιστεύει ότι είναι έξυπνος και εμείς και η Ζακυνθινή Κοινωνία κορόιδα.

18 – 4 – 2022

Εκ των Δ. Σ.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΧΑΡΙΑΤΗΣ-ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΚΑΠΝΙΣΗ-ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Δ.Ε.Υ.Α.Ζ.
ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΤΟΥΡΚΑΚΗΣ-ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

https://zantetimes.gr/

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();