πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Κυριακή 1 Μαΐου 2022

Δήμος Χαλανδρίου: Ψήφισμα για την διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του κοινωνικού αγαθού του νερού

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου αποφασίζει την έκδοση ψηφίσματος για τη διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα του κοινωνικού αγαθού του νερού, ως κατωτέρω:

ΨΗΦΙΣΜΑ

Το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη, ύστερα από τη σχετική προκήρυξη από την κυβέρνηση, ο διαγωνισμός για την παραχώρηση και τη συντήρηση του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος (ΕΥΣ) Αθήνας μέσω ΣΔΙΤ, με αποκλεισμό μάλιστα της δημόσιας επιχείρησης της ΕΥΔΑΠ από τον διαγωνισμό.

Το ΕΥΣ της Αθήνας περιλαμβάνει όλους τους υδάτινους πόρους, υποδομές και εγκαταστάσεις για την τροφοδότηση της πρωτεύουσας με πόσιμο νερό. Η παραχώρηση τής ευθύνης λειτουργίας του σε ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες δεν διαθέτουν μάλιστα εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα, αποτελεί τεμαχισμό της ενιαίας διαχείρισης του κύκλου του νερού τής Αττικής, οδηγεί σε απαξίωση των δικτύων μεταφοράς και στην υποβάθμιση τής ποιότητας του πόσιμου νερού, στην αύξηση της τιμής του κοινωνικού αγαθού του νερού και στην επισφάλεια τής ομαλής υδροδότησης. Όπως επισημαίνει και το σχετικό ψήφισμα αρ. 553/24-3-2022 του ΤΕΕ, η παγκόσμια εμπειρία προσπαθειών ιδιωτικοποίησης του πόσιμου νερού έχει δείξει ότι σε όποιες πόλεις του κόσμου ιδιωτικοποιήθηκε το νερό, τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά , με κατακόρυφη αύξηση της τιμής του αλλά και των διαρροών και κατακόρυφη πτώση της ποιότητας του νερού και της απασχόλησης .Για αυτό τα τελευταία χρόνια έχει ακολουθηθεί η αντίστροφη πορεία επανακρατικοποιήσεων των εταιρειών ύδρευσης, καθώς αναγνωρίζεται η μεγάλη σημασία του δημόσιου χαρακτήρα του κοινωνικού αυτού αγαθού. Αυτό άλλωστε δέχθηκαν  και οι   πρόσφατες  αποφάσεις  τής Ολομέλειας του ΣτΕ αρ. 190 και 191/2022,  οι οποίες έκριναν  αντισυνταγματική την μεταβίβαση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο.

Ήδη σωματεία εργαζόμενων της ΕΥΔΑΠ έχουν προσφύγει στο ΣτΕ για την ακύρωση του διαγωνισμού παραχώρησης του ΕΥΣ σε ιδιώτες, και η δίκη έχει ορισθεί για τις 10/5/2022.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου

Α) Επανεπιβεβαιώνει τις θέσεις του αρ. 121/2020 ψηφίσματός του:

Το νερό είναι αδιαπραγμάτευτο κοινωνικό αγαθό και συνδέεται με την ύπαρξη της ζωής και της ευημερίας των ανθρώπινων κοινωνιών. Οι υπηρεσίες ύδρευσης αποτελούν ζωτικό ανθρώπινο δικαίωμα (ψήφισμα 64/292/2010 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ).

Β) Ζητά την ακύρωση του διαγωνισμού για την παραχώρηση της λειτουργίας και της συντήρησης τού ΕΥΣ Αθήνας σε ιδιώτες, ευθύνη η οποία πρέπει να παραμείνει στη δημόσια διαχείριση της ΕΥΔΑΠ, και στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων, φορέων και κινήσεων εν όψει και της εκδίκασης της προσφυγής των εργαζόμενων της ΕΥΔΑΠ στις 10/5/2022 στο ΣτΕ.


Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ ΣΕ PDF

https://protovoulia-dimosio-nero.gr/

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();