πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Κυριακή 15 Μαΐου 2022

Η υποστελέχωση «αποψιλώνει» την Τοπική Αυτοδιοίκηση και κλείνει το μάτι στους ιδιώτες… - Το Σχόλιο της "πρΟΤΑσης" (13.05.2022)

Χαλάνδρι 13.05.2022

Αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητοί φίλοι

Δια στόματος υπουργού εσωτερικών (απαντώντας σε ερώτηση του εκπροσώπου της αντιπολίτευσης), δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία που αφορούν στον αριθμό των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα.

Από αυτά τα επίσημα στοιχεία Φεβρουαρίου – Μαρτίου 2022 του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου (www.apografi.gov.gr), προκύπτουν χρήσιμα, ήδη γνωστά και απογοητευτικά συμπεράσματα:
Ουδέποτε, όπως κατ’ επανάληψη είχαμε τονίσει ως «πρΟΤΑση», επαληθεύτηκαν ανακρίβειες και λαϊκισμοί του τύπου «οι δημόσιοι υπάλληλοι ξεπερνούν το 1.000.000»

Το μόνιμο προσωπικό (συμπεριλαμβανομένων των ΝΠΙΔ) αποτελείται από 596.457 εργαζόμενους, ενώ το έκτακτο προσωπικό (συμβασιούχοι και ΟΑΕΔ) είναι 166.959.

Σημειώστε εδώ ότι, στο πολιτικό προσωπικό υπολογίζονται και οι δεκάδες χιλιάδες ένστολοι (αστυνομικοί – στρατιωτικοί), οι οποίοι ανήκουν στα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη…

Παρακάτω θα αναφέρουμε τους λόγους για τον υπέρογκο αριθμό των συμβασιούχων στους δήμους…

Δεν αφορούν τους εργαζόμενους, οι 80.000 μετακλητοί και αιρετοί που, ναι μεν βαρύνουν τον προϋπολογισμό του κράτους και τις τσέπες των φορολογούμενων πολιτών, όμως, δημιουργούν εντυπώσεις ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ για τον ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ αριθμό των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα. Με λίγα λόγια, μειώστε τους μετακλητούς και τους αιρετούς, κύριοι υπουργοί, κύριοι γενικοί γραμματείς και κύριοι δήμαρχοι.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε ότι από το 2011 και μετά σημειώθηκε μια μεγάλη μείωση του προσωπικού ιδιαίτερα στους Δήμους που, σε συνδυασμό με τον περιορισμό των προσλήψεων (στην ουσία πάγωμα), δημιούργησε τεράστια κενά σε όλες τις υπηρεσίες. Τα τελευταία χρόνια η κινητικότητα ήρθε και έδωσε στην τοπική αυτοδιοίκηση το τελειωτικό κτύπημα. Σε αυτό, οι εκάστοτε διοικήσεις απάντησαν με προσλήψεις ορισμένου χρόνου, οι οποίες φυσικά και δεν καλύπτουν τα οργανικά κενά και, εκ του αποτελέσματος,  αποτελεί μια λάθος πρακτική.

Τα τελευταία εννέα (9) χρόνια οι εργαζόμενοι με τη λεγόμενη «ελαστική σχέση εργασίας» έχουν εκτοξευτεί σε τεράστιο αριθμό. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, το 2013 οι συμβασιούχοι του δημοσίου ήταν 56.000 και από τότε ο αριθμός τους αυξάνεται σταθερά κάθε χρόνο κατά πολλές χιλιάδες, φτάνοντας σήμερα να υπολογίζεται μια αύξηση της τάξης του 158% !!

Οι ευθύνες Δημάρχων – ΚΕΔΕ και ΠΟΕ-ΟΤΑ είναι μεγάλες. Θα πρέπει να πιεστεί η Κεντρική διοίκηση για διορισμούς στους ΟΤΑ. Θα πρέπει να γίνει μια γρήγορη, πραγματική καταγραφή των αναγκών και να προωθηθεί διαγωνισμός για την κάλυψη των αναγκών με τακτικό προσωπικό . Δεν θα πρέπει να δίνονται μόνο αρμοδιότητες στους ΟΤΑ αλλά και τα μέσα σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό για να μπορούν οι νέες αρμοδιότητες να υλοποιηθούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πολιτική προστασία στους Δήμους , που χειρίζονται πλημμύρες, χιόνια και γενικά έκτακτα γεγονότα στην πόλη, χωρίς εξοπλισμό και με εργαζόμενους που παραμένουν στην εργασία τους με ασφαλιστικά μέτρα, πληρώνοντας συγχρόνως από την τσέπη τους δικηγόρους! Απαράδεκτες καταστάσεις .

Η συντακτική ομάδα της «πρΟΤΑσης» θα επαναλάβει για άλλη μια φορά την αναγκαιότητα για πάγιες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των εργαζομένων ορισμένου χρόνου. Προτείνουμε, δηλαδή, το αυτονόητο! Οι δικαιολογίες πλέον δεν είναι αποδεκτές , τουλάχιστον για τους εργαζόμενους που δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό σε δύσκολες συνθήκες και κρατούν όρθια την κοινωνία.

Σε διαφορετική περίπτωση, γίνεται κατανοητό ότι, η μη στελέχωση των υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό αποτελεί πολιτική επιλογή που, φυσικά, θα εντείνει τα οργανικά κενά των υπηρεσιών , θα αυξήσει την δυσαρέσκεια του κόσμου και των εργαζομένων που υπερβάλλουν εαυτούς προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες αρμοδιότητες και θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην παραχώρηση σημαντικών υπηρεσιών στους ιδιώτες . Ήρθε η στιγμή όλοι, δήμαρχοι, κόμματα, και συνδικαλιστικές ηγεσίες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων .

πρΟΤΑση
'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();