πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Κυριακή 8 Μαΐου 2022

Δημόσιο: Έρχεται κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης -Τι θα κερδίσουν δημόσιοι υπάλληλοι & συνταξιούχοι

Επιπλέον αύξηση στα ετήσια εισοδήματα η οποία θα κυμαίνεται από μερικές δεκάδες έως και εκατοντάδες ευρώ, ανάλογα με το ύψος αυτών, θα μπορούν να δουν οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι μόλις η κυβέρνηση προχωρήσει στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
Τις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατάργηση της εισφοράς και στο δημόσιο πρόταξε το Σάββατο το πρωί ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας μιλώντας στο ΣΚΑΙ. Τόνισε ότι στόχος των επόμενων μηνών για το 2023, είναι να βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος ώστε να επεκταθεί η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και για το δημόσιο.

Εφόσον η κυβέρνηση αποφασίσει από το επόμενο έτος να επεκτείνει την εφαρμογή του μέτρου αυτού σε όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους, τότε από τον Ιανουάριο του 2023 αύξηση θα δουν:

— πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι

— δημόσιοι λειτουργοί, δηλαδή οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι πυροσβέστες, οι λιμενικοί, οι δικαστικοί, οι ιατροί του ΕΣΥ, οι πανεπιστημιακοί, οι ερευνητές και οι λοιποί δημόσιοι λειτουργοί

— συνταξιούχοι

— μέλη της κυβέρνησης, οι βουλευτές, οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς, οι περιφερειάρχες, οι δήμαρχοι και τα στελέχη των επιχειρήσεων και των οργανισμών του δημοσίου τομέα.

Σημειώνεται ότι η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, υπολογίζεται με προοδευτική κλίμακα συντελεστών κυμαινόμενων από 2,2% έως και 10%, σε όσους φορολογούμενους αποκτούν συνολικό ετήσιο εισόδημα (άθροισμα φορολογούμενων και απαλλασσόμενων εισοδημάτων από διάφορες πηγές) μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ. Επίσης επιβάλλεται στο άθροισμα όλων των εισοδημάτων του υπόχρεου ή στο τεκμαρτό, εάν αυτό είναι μεγαλύτερο.

Για παράδειγμα φορολογούμενος με πραγματικό εισόδημα 11.000 ευρώ, γλιτώνει την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Αν όμως βαρύνεται με τεκμήρια ύψους 13.000 ευρώ, θα πληρώσει ειδική εισφορά αλληλεγγύης, για το ποσό των 13.000 ευρώ.

Η κατάργηση της θα έχει ως αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να έχουν όφελος από 22 ευρώ ετησίως για εισόδημα 12.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 676 ευρώ για εισόδημα 30.000 ευρώ. Δηλαδή ένας δημόσιος υπάλληλος με καθαρό ετήσιο εισόδημα 17.000 ευρώ θα έχει ετήσιο όφελος 110 ευρώ, ενώ για εισόδημα 25.000 ευρώ το κέρδος ανεβαίνει στα 426 ευρώ.

Υπενθυμίζουμε ότι η ειδική εισφορά αλληλεγγύης νομοθετήθηκε με το πρώτο μνημόνιο το 2011.

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();