πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022

Επιστολή του Δημάρχου Χαλανδρίου στο Υπουργείο Εσωτερικών, για τις σχολικές καθαρίστριες

Με επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών κ. Μ. Βορίδη, από τις 28/7, ο Δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσσος, ζητά να καλυφθεί πλήρως το επιπλέον κόστος μισθοδοσίας που θα καταβάλει ο Δήμος από το δημοτικό προϋπολογισμό για την πρόσληψη επιπλέον αριθμού καθαριστριών, η οποία κρίθηκε επιβεβλημένη, λόγω της επέκτασης του ωραρίου λειτουργίας σε 16 σχολεία, δημοτικά και νηπιαγωγεία, του Χαλανδρίου, αλλά και γιατί πιθανόν θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε εκ νέου εποχικές εξάρσεις της πανδημίας Covid-19, με εφαρμογή αυστηρότερων υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Ο Δήμαρχος Χαλανδρίου τονίζει ότι η έκτακτη ενίσχυση του Δήμου είναι σήμερα ακόμα πιο επιτακτική, δεδομένης της σημαντικής επιβάρυνσης των δημοτικών προϋπολογισμών από τη δυσανάλογη αύξηση του κόστους ενέργειας από τα 0,13/kwh σε πάνω από 0.60/kwh (Στην επιστολή αναφέρεται χαμηλότερη τιμή κιλοβατώρας, αλλά δυστυχώς από τον Ιούλιο που
στάλθηκε μέχρι σήμερα, η τιμή της έχει εκτοξευθεί εκ νέου), από τις συνεχείς ανατιμήσεις στις προμήθειες των υλικών και των βασικών ειδών καθημερινής λειτουργίας, όπως και από την εκτόξευση του κόστους στην εκτέλεση των τεχνικών έργων.

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Χαλανδρίου διπλασίασε τον αριθμό των σχολικών καθαριστριών για τη σχολική χρονιά 2022 -2023, προχωρώντας στην πρόσληψη 61 ατόμων, με στόχο να «οχυρώσει» τα σχολεία της πόλης, αναλαμβάνοντας παράλληλα το επιπλέον κόστος μισθοδοσίας, παρά την δυσμενή οικονομική συγκυρία.

Αναλυτικά η επιστολή του δημάρχου Χαλανδρίου προς τον υπουργό Εσωτερικών:

«Αξιότιμε κύριε υπουργέ,

Ο Δήμος Χαλανδρίου προχωρά φέτος, όπως και πέρυσι, στην πρόσληψη διπλάσιου αριθμού σχολικών καθαριστριών από αυτόν που ορίζει το υπουργείο Εσωτερικών, καλύπτοντας το επιπλέον κόστος μισθοδοσίας των 207.708 ευρώ, από τον δημοτικό προϋπολογισμό.

Η απόφαση αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη, δεδομένου ότι ο μέγιστος αριθμός των σχολικών καθαριστριών που προσλαμβάνονται καθορίζεται με βάση των αριθμό των σχολικών αιθουσών που λειτουργούν στα σχολεία κάθε Δήμου, χωρίς όμως να λαμβάνονται υπόψη τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν στις σχολικές μονάδες, οι πιθανές απουσίες, οι αποστάσεις μεταξύ των σχολείων αλλά και έκτακτοι παράγοντες που μπορούν να προκύψουν κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους.

Αν δε, λάβουμε υπόψη μας ότι κατά την επόμενη σχολική χρονιά θα επεκταθεί το ωράριο λειτουργίας των ολοήμερων δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων και ότι πιθανόν θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε εκ νέου εποχικές εξάρσεις της πανδημίας Covid-19, με εφαρμογή αυστηρότερων υγειονομικών πρωτοκόλλων, αντιλαμβάνεσθε, ότι οφείλουμε, ως Δήμος, με αίσθημα ευθύνης να διασφαλίσουμε την υγειονομικά ασφαλή και εύρυθμη λειτουργία των 48 σχολικών μας μονάδων.

Δυστυχώς όμως, η οικονομική κατάσταση του Δήμου έχει επιβαρυνθεί σημαντικά από την δυσανάλογη αύξηση του κόστους ενέργειας από τα 0,13/kwh σε πάνω από 0.35/kwh-0.40/kwh, από τις συνεχείς ανατιμήσεις στις προμήθειες των υλικών και των βασικών ειδών καθημερινής λειτουργίας, όπως και από την εκτόξευση του κόστους στην εκτέλεση των τεχνικών έργων. Το γεγονός, καθιστά πλέον δυσβάσταχτη την επιβάρυνση των δημοτών!

Και παρότι, την προηγούμενη χρονιά, ο Δήμος Χαλανδρίου ανέλαβε πλήρως, το επιπλέον κόστος της μισθοδοσίας των σχολικών καθαριστριών, η επαναλαμβανόμενη αυτή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, σε καθεστώς μάλιστα οικονομικής ασφυξίας των δήμων.

Κύριε υπουργέ,

Συνέπεια όλων των παραπάνω και με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών, των εκπαιδευτικών, αλλά και όλων των πολιτών του Δήμου Χαλανδρίου, σας παρακαλώ να επανεξετάσετε το ύψος των προς διάθεση κονδυλίων και να λάβετε κάθε μετρό για την επιχορήγηση του Δήμου με το επιπλέον ποσό των 207.708 ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί πλήρως η μισθοδοσία των σχολικών καθαριστριών».

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();