πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Κυριακή 28 Αυγούστου 2022

Ελεγκτικό Συνέδριο Δ. Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας: Ακύρωσε τον σκανδαλώδη διαγωνισμό LED

Ακυρώθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο ο σκανδαλώδης διαγωνισμός των 3,75 εκατ. ευρώ για την «ενεργειακή αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού» του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας. Η είδηση έγινε γνωστή από την πρόσκληση συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου στις 29/8, όπου ως πρώτο θέμα εισάγεται η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού.
Σύμφωνα λοιπόν με την εισήγηση του θέματος το ΣΤ’ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την Πράξη 312/2022 ακύρωσε τον διεθνή διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί στις 29/6/2021, υποχρεώνοντας την δημοτική αρχή σε τροποποίηση των τεχνικών προδιαγραφών της αρχικής μελέτης και των όρων της διακήρυξης. Μόνο που η διοίκηση του κ. Βούρου εισηγείται εκ νέου τον διαγωνισμό, χωρίς να γνωστοποιεί την απόφαση ακύρωσης.

Θυμίζουμε ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση είχε καταγγείλει τον διαγωνισμό ως «σκανδαλώδη», ενώ υπήρξε και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με αυξημένη πλειοψηφία που ζητούσε να γίνει αποδεκτή η πρόταση της Υπηρεσίας Ηλεκτροφωτισμού του Δήμου, η οποία είχε προτείνει να αναλάβει την αντικατάσταση των υπαρχόντων φωτιστικών με led με κόστος μόνο 1,1 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τεκμηριωμένη μελέτη που είχε καταθέσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες του σύμβουλοι της δημοτικής αντιπολίτευσης έχουν ζητήσει την κατάθεση της απόφασης ακύρωσης του διαγωνισμού, χωρίς ως τώρα να έχει πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο, ενώ υπάρχει μεγάλη αντίδραση στην επιχειρούμενη διαδικασία επαναπροκήρυξης.

Ανακοίνωση για το θέμα της ακύρωσης του διαγωνισμού ηλεκτροφωτισμού εξέδωσε η δημοτική παράταξη «Δύναμη Πολιτών» κάνοντας λόγο για «χαστούκι» σε Βούρο & σία για τον σκανδαλώδη διαγωνισμό του ηλεκτροφωτισμού.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση σημειώνεται:

Ηχηρό «χαστούκι» στη διοίκηση Βούρου από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο με απόφασή του ακύρωσε τον διαγωνισμό για τον ηλεκτροφωτισμό. Έναν διαγωνισμό που εξαρχής είχε καταγγελθεί από το σύνολο της αντιπολίτευσης ως σκανδαλώδης και «φωτογραφικός». Έναν διαγωνισμό που εκτόξευσε το κόστος της αντικατάστασης του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού στο τριπλάσιο, μέσα από μια διαδικασία δέσμευσης των ανταποδοτικών τελών για τις επόμενες τρεις δημοτικές αρχές. Έναν διαγωνισμό που κατήγγειλε με ισχυρή πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο.

Η διοίκηση του κ. Βούρου αρνούμενη κάθε δημοκρατική συζήτηση ακολούθησε την «πεπατημένη» άλλων ανάλογων φωτογραφικών διαγωνισμών σε μια σειρά Δήμους, όπου ένα «δίδυμο» μελετητή (κατ’ ανάθεση) και εργολάβου καρπώνεται τα δημοτικά τέλη για μια εργασία, η οποία μπορεί να εκτελεστεί με πολύ λιγότερα χρήματα από τις δημοτικές υπηρεσίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολύ πριν βγει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού είχε ονομαστεί εντός του Δημοτικού Συμβουλίου τόσο ο ανάδοχος, όσο και το ελάχιστο ποσοστό έκπτωσης που θα προσέφερε.

Η διαδικασία την οποία ακύρωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο, δικαιώνοντας πλήρως τις καταγγελίες της Δύναμης Πολιτών και της υπόλοιπης αντιπολίτευσης, επιχειρείται να επαναληφθεί με νέα προκήρυξη, την οποία καλείται να αποφασίσει η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, την επόμενη Δευτέρα 29/8. Χωρίς όμως η διοίκηση να δημοσιοποιεί την ακυρωτική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Συνεχίζει δηλαδή ο κ. Βούρος και η στενή παρέα των συνεργατών του να επιμένει σε ένα διαγωνισμό που ακυρώθηκε από το ανώτατο θεσμικό όργανο της χώρας, χωρίς να δίνει αναλυτικά στοιχεία για τους λόγους και τις αιτίες που ακυρώθηκε.

Η διοίκηση οφείλει να φέρει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο την ακύρωση του διαγωνισμού και να αναλάβει τις ευθύνες των όποιων παραλείψεων ή παράτυπων διαδικασιών επικαλείται το Ελεγκτικό Συνέδριο για την ακύρωση του διαγωνισμού. Ένας διαγωνισμός ύψους 3,75 εκατομμυρίων ευρώ, που υποθηκεύει το μέλλον του Δήμου για εννέα (9) χρόνια δεν μπορεί να αποφασισθεί από μια κλειστή διαδικασία 4-5 άμεσων συνεργατών του δημάρχου. Αναμένουμε τη σχετική πρωτοβουλία της διοίκησης, πριν υποχρεωθεί να συρθεί απολογούμενη στο Δ.Σ. από τους συμβούλους της αντιπολίτευσης.

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();