πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022

Βορίδης: Εκτός προσλήψεων και κινητικότητας το 6% των δημόσιων φορέων

Το 6% των φορέων του Δημοσίου δεν έχει ενταχθεί στο ψηφιακό του οργανόγραμμα όπως ορίζει ο νόμος και ουσιαστικά αδυνατούν να προχωρήσουν σε προσλήψεις προσωπικού αλλά και να εφαρμόσουν το καθεστώς της κινητικότητας για τους υπαλλήλους τους.
Αυτό αποκάλυψε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης απατώντας την Παρασκευή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ 25 Κρίτωνα Αρσένη με θέμα την έλλειψη προσωπικού στο Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης».

Ο κ. Βορίδης ξεκαθάρισε ότι όλες οι προσλήψεις προσωπικού στο Δημόσιο περνάνε μέσα από τον ετήσιο προγραμματισμό προσλήψεων, αναλύοντας την διαδικασία και τελικώς εγκρίνονται με την πράξη Υπουργικού Συμβουλίου και επέρριψε την ευθύνη για την έλλειψη προσωπικού στον Φορέα Διαχείρισης του πάρκου ο οποίος, όπως επισήμανε, δεν έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του προκειμένου να μπορεί να συμμετάσχει στον προγραμματισμό προσλήψεων.

Σε αυτό το σημείο ο κ. Βορίδης διευκρίνισε ότι το 94% του συνόλου των φορέων έχει ενταχθεί στο ψηφιακό οργανόγραμμα του δημοσίου και μόλις ένα ποσοστό της τάξεως του 6% παραμένει ακόμα εκτός.

«Ο φορέας δεν υποβάλλει αίτημα. Γιατί δεν υποβάλλει αίτημα; Εγώ θέλω να είμαι δίκαιος. Δεν υποβάλλει αίτημα γιατί δεν έχει πρόσβαση στην πλατφόρμα. Γιατί δεν έχει πρόσβαση στην πλατφόρμα; Δεν έχει, γιατί δεν ανταποκρίνεται σε μία βασική υποχρέωση που ισχύει για όλους τους φορείς του Δημοσίου: Δεν έχει καταθέσει το ψηφιακό του οργανόγραμμα και όπως ορίζει ο νόμος, όποιος δεν έχει κάνει αυτή τη βασική υποχρέωση δεν εντάσσεται στον προγραμματισμό προσλήψεων και στο σύστημα κινητικότητας» ανέφερε ο υπουργός εξηγώντας ότι «το ψηφιακό οργανόγραμμα είναι αυτό που μας επιτρέπει, στο σύστημα απογραφής, να ξέρουμε ποιος εργάζεται και που σε κάθε θέση στο Δημόσιο. Αν δεν το κάνεις αυτό επιστρέφουμε στην κατάσταση προ 12ετίας όπου κανείς δεν ήξερε τίποτα για την κατάσταση στο Δημόσιο».

Επιπλέον, σημείωσε ότι επιεικώς κατ΄ εξαίρεση και κατά παρέκκλιση της κανονικής διαδικασίας ενέκρινε επτά προσλήψεις Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, όπως ζητήθηκε από τον φορέα, δίνοντας του την ευκαιρία να ολοκληρώσει το ψηφιακό του οργανόγραμμα και να αποκτήσει πρόσβαση στον προγραμματισμό προσλήψεων.

Ωστόσο, έκανε απολύτως σαφές ότι δεν θα δεχτεί καμία παρέκκλιση από τη νομοθεσία και υπενθύμισε ότι από τη στιγμή που ανέλαβε το υπουργείο Εσωτερικών έχει προχωρήσει στην κατάργηση ποσοστού 60% – 70% των παρεκκλίσεων που είχε νομοθετήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο σύστημα προκαλούσε πολλαπλές στρεβλώσεις και δυσλειτουργίες στο σύνολο του Δημοσίου.

«Η προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ νομοθέτησε το σύστημα κινητικότητας το 2016, και σωστά, εν συνεχεία ψήφισε 110 παρεκκλίσεις από αυτό. Δηλαδή το κατέστρεψε».

Τέλος, ο κ. Βορίδης χαρακτήρισε την πρόσληψη προσωπικού ορισμένου χρόνου «επιεική λύση« τονίζοντας ότι πρόθεση του υπουργείου Εσωτερικών, παρά τα όσα ισχυρίζεται ο κ. Αρσένης, είναι να πάει σε μόνιμες προσλήψεις με την κανονική διαδικασία.

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();