πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2023

«Άνω κάτω» η Επιθεώρηση Εργασίας

Αυθαίρετες αποφάσεις που περιλαμβάνουν υποβαθμίσεις, μετακινήσεις και διώξεις, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι
Αναστάτωση και προβληματισμός επικρατεί στις τάξεις των εργαζομένων της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας από τις αποφάσεις της διοίκησης, οι οποίες κινούνται στο όριο της νομιμότητας και κάνουν άνω κάτω τον φορέα. Οπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων Επιθεώρησης Εργασίας, «παραμονή Χριστουγέννων και οι εργαζόμενοι στην Επιθεώρηση Εργασίας πήραμε ως μποναμά, αντί ευχών για καλές γιορτές, δύο αποφάσεις που περιελάμβαναν την καθαίρεση, την υποβάθμιση, τη μετακίνηση και τη δίωξη εργαζομένων.

Μετά τη δημοσίευση του Οργανισμού της Επιθεώρησης Εργασίας την 21η Νοεμβρίου 2022 που προέβλεπε αύξηση των οργανικών μονάδων της Κεντρικής Υπηρεσίας της Επιθεώρησης Εργασίας, χωρίς την ταυτόχρονη αύξηση των οργανικών της θέσεων, ενός Οργανισμού που δημοσιεύτηκε όχι ως Προεδρικό Διάταγμα αλλά ως Κοινή Υπουργική Απόφαση στο τεύχος Β΄ της Εφημερίδας της Κυβέρνησης (απόφαση η οποία μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να τροποποιηθεί και να αλλάξει, όπως και οι αποφάσεις κατανομής των οργανικών θέσεων και της τοποθέτησης των υπαλλήλων), είναι πλέον προφανής και στον πλέον καλόπιστο η υποβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας αλλά και των υπηρετούντων σε αυτήν.

Είναι πλέον προφανές ότι το εύρος της εξουσιοδότησης που παρέχει ο αντεργατικός νόμος 4808/21 στον διοικητή της Επιθεώρησης Εργασίας θίγει τον πυρήνα της δημοσιοϋπαλληλίας και της συνταγματικής κατοχύρωσης των οργανικών θέσεων στην Επιθεώρηση Εργασίας».

Οι εργαζόμενοι στο πρώην ΣΕΠΕ χαρακτηρίζουν «τουλάχιστον απαράδεκτο να είναι στην απόλυτη ευχέρεια του διοικητή οι τοποθετήσεις προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων, Διευθύνσεων και Τμημάτων ή η πρόωρη λήξη της θητείας τους ή η απαλλαγή ή μετακίνηση αυτών. Η τοποθέτηση, η απαλλαγή ή μετακίνηση σε θέσεις ευθύνης χωρίς τη διενέργεια κρίσεων, όπως συνέβη, γεννά μείζον ζήτημα διαφάνειας και αξιοκρατίας, ειδικά στην Επιθεώρηση Εργασίας που οι τελευταίες κρίσεις τμηματαρχών διενεργήθηκαν το 2007 και διευθυντών το 2008. Ζούμε το παράδοξο η διοίκηση της Επιθεώρησης Εργασίας, αντί να λαμβάνει μέτρα, ώστε να περιοριστούν οι καταχρηστικές πρακτικές στον ιδιωτικό τομέα, να εφαρμόζει αντίστοιχες στους ίδιους τους εργαζόμενους της Επιθεώρησης Εργασίας.

Η δυνατότητα που έχει ο διοικητής να μετακινεί αυθαίρετα το προσωπικό της Επιθεώρησης Εργασίας ουσιαστικά καταργεί την κατοχυρωμένη με διεθνείς συμβάσεις ανεξαρτησία του Επιθεωρητή Εργασίας, που είναι κρίσιμης σημασίας, καθώς λόγω της φύσης της δουλειάς μας πολλές φορές ερχόμαστε αντιμέτωποι με ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα».

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();