Χαλάνδρι 23-4-2018
Αγαπητοί συνάδελφοι , αγαπητοί φίλοι
Όπως είναι γνωστό, εκδόθηκαν τα προσωρινά αποτελέσματα της προκήρυξης 3Κ/2018 για την πρόσληψη μονίμου προσωπικού στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των Δήμων.
Αναλύοντας τα αποτελέσματα, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, το σχέδιο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου εσωτερικών για το τερματισμό της ομηρίας των συμβασιούχων που εργάζονταν στους δήμους (οι περισσότεροι από το 2015) δεν πέτυχε και ο στόχος δεν επετεύχθη.
Ένα μικρό ποσοστό, περίπου 10 με 15%, είναι επιτυχόντες στους προσωρινούς πίνακες που εκδόθηκαν. Η αυξημένη μοριοδότηση της εμπειρίας σε εργασία στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων που χορηγούσε η προκήρυξη, σύμφωνα με το άρθρο 24 του νόμου 4478/17, δεν έδωσε - τελικά - το προβάδισμα για την επιτυχία στον εν λόγω διαγωνισμό. Η μοριοδότηση των τέκνων πολυτέκνων με 300 μόρια ή των τριτέκνων με 200 μόρια υπερκάλυψαν την αυξημένη μοριοδότηση της εμπειρίας. Συνεπώς, ο μοναδικός δρόμος για να διεκδικήσουν την εργασία τους οι εργαζόμενοι που εργάζονταν στις ανταποδοτικές υπηρεσίες και να μην οδηγηθούν στην ανεργία, αποτελεί η δικαστική οδός. Οι περισσότεροι έχουν πάνω από 24 μήνες εργασίας, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και, πιστεύουμε ότι, καλύπτουν όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις (και με το Ευρωπαϊκό δίκαιο) για τη μονιμοποίησή τους ως ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου χρόνου.
Συγχρόνως, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, ο εν λόγω διαγωνισμός , μετά από πάρα πολλά χρόνια, έρχεται να δώσει μια μεγάλη ανάσα στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων καθώς πάνω από 8.000 εργαζόμενοι θα καλύψουν μόνιμες ανάγκες των δήμων.
Η στελέχωση των υπηρεσιών σε μνημονιακά χρόνια με μόνιμο προσωπικό αποτελεί την μοναδική λύση για την κάλυψη των τεράστιων κενών που έχουν δημιουργηθεί όλα αυτά τα χρόνια.
Άποψή μας είναι ότι θα πρέπει να επεκταθεί και πέραν των ανταποδοτικών υπηρεσιών. Όλα αυτά τα χρόνια έχει αποδειχθεί ότι, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας , καθιστούν τους εργαζόμενους όμηρους στις διαθέσεις της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας και αντικείμενο κομματικής εκμετάλλευσης από συνδικαλιστές.
Τα τελευταία 8 χρόνια που η Ελληνική κοινωνία βιώνει συνθήκες οικονομικής κρίσης, με συστατικά στοιχεία της την υψηλή ανεργία, τη φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό, την έλλειψη οικονομικών πόρων για την υγεία, την παιδεία και γενικότερα για το κράτος πρόνοιας, οι Ο.Τ.Α. θα πρέπει να ανταποκριθούν στον κοινωνικό τους ρόλο που είναι η προστασία του δημότη και να γίνουν ο μοχλός ανάπτυξης και προόδου της τοπικής κοινωνίας. Ο σκοπός αυτός δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την ύπαρξη και λειτουργία σωστών οργανωτικών δομών, κατάλληλα (ποιοτικά και ποσοτικά) στελεχωμένων. Η πρόσληψη μονίμου προσωπικού αποτελεί πάντα την πιο σωστή λύση.
πρΟΤΑση