πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

Προσλήψεις 1 προς 1 στο Δημόσιο

Στο εξής θα γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο δημόσιο με βάση, τον κανόνα 1 προς 1, τις πραγματικές ανάγκες, το Σύνταγμα, την ενωσιακή διαδικασία και στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο οι συμβασιούχοι θα έχουν το πλεονέκτημα και θα προκριθούν για τις μόνιμες θέσεις εφόσον αυτό είναι εφικτό, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας στον ραδιοσταθμό News 247.

Ο υπουργός Εσωτερικών κατέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία για τον αριθμό των συμβασιούχων στο Δημόσιο.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία απογραφής το 2016 είχαμε 49.448 συμβασιούχους και τον Ιούλιο του 2018 ο αριθμός αυτός έπεσε στις 47.179, υπήρξε δηλαδή μείωση κατά 2500 στα τελευταία δύο χρόνια.
«Για το 2014 -συνέχισε- δεν υπάρχουν στοιχεία, ήταν αόρατοι οι συμβασιούχοι. Αυτό το πολυδαίδαλο σύστημα που φτιάχτηκε επί ΝΔ-ΠΑΣΟΚ δεν ξεκαθαρίστηκε ποτέ από τις προηγούμενες κυβερνήσεις».

Ο κ. Χαρίτσης είπε επίσης ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε στην τύχη του αυτό το ιδιότυπο καθεστώς ομηρείας που διαμορφώθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες, είναι ένα σημαντικό κοινωνικό ζήτημα με τεράστιες προεκτάσεις» .
Σε ερωτήσεις για το σχέδιο της κυβέρνησης, ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι κάθε ομάδα συμβασιούχων αντιμετωπίζεται κατά περίπτωση, διότι μιλάμε για συμβασιούχους διαφόρων ταχυτήτων, κατηγοριών και διαφορετικών αναγκών.
Ανέφερε επίσης τα εξής: «Προσπαθούμε τώρα να δώσουμε λύση σ΄ αυτό το πρόβλημα. να βρούμε τρόπους αντιμετώπισης σε διαφορετικές ομάδες συμβασιούχων. Ήδη ολοκληρώνεται η διαδικασία του μεγάλου διαγωνισμού για ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων με προσλήψεις 8.500 εργαζομένων που καλύπτονταν από οκτάμηνες συμβάσεις για περισσότερα από δέκα χρόνια. Κινούμαστε με βάση τον σεβασμό στις διατάξεις του συντάγματος και στην ενωσιακή διαδικασία που δεν επιτρέπει την κατάχρηση αυτών των συμβάσεων. Αναζητούνται λύσεις κατά περίπτωση. Αναφέρω ως παράδειγμα το πρόγραμμα Βοήθεια στο σπίτι όπου τα προβλήματα αντιμετωπίζονται με πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι κα).
Ο κ. Χαρίτσης σημείωσε ακόμη ότι η συζήτηση για τους συμβασιούχους πρέπει να ενταχθεί στη γενικότερη συζήτηση για τη δημόσια διοίκηση και τον δημόσιο τομέα, χαρακτηρίζοντας ως μεγάλη επιτυχία την επαναφορά, με την τέταρτη αξιολόγηση του κανόνα 1 προς 1 για τις προσλήψεις στο δημόσιο.
Σχολιάζοντας δε τη θέση της ΝΔ για την επαναφορά του μνημονιακού κανόνα 1 πρόσληψη για κάθε πέντε απολύσεις ο κ. Χαρίτσης είπε ότι όποιος μιλάει για 1 προς 5 είτε δεν έχει εικόνα για την πραγματικότητα στη δημόσια διοίκηση, είτε συνειδητά θέλει να μεταφέρει καίριες λειτουργίες του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα και κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εξηγήσει γιατί επιμένει στο μνημονιακό κανόνα 1 προς 5.
Ο κ. Χαρίτσης διαβεβαίωσε ότι «θα καλυφθούν όλες οι ανάγκες με προσλήψεις στη βάση του κανόνα 1προς 1 και όχι 1 προς 5 όπως λέει η ΝΔ. Από εδώ και εμπρός η κατεύθυνση θα είναι οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Οι συμβασιούχοι θα έχουν πλεονέκτημα και θα προκριθούν για τις μόνιμες θέσεις εφόσον αυτό είναι εφικτό».
Σημείωσε τις σημαντικές ελλείψεις στους τομείς της υγείας και της παιδείας, αλλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ειδικότερα για τις ελλείψεις στην Αυτοδιοίκηση τόνισε ότι δεν είναι μόνο ζήτημα κοινωνικό αλλά και αναπτυξιακό. Και στις περιφέρειες και στους δήμους, δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό.
«Στους δήμους, είπε, ή κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Υπάρχουν δήμοι που δεν μπορούν να κλείσουν προϋπολογισμό λόγω έλλειψης οικονομολόγου».
Τέλος ανακοίνωσε ότι ολοκληρώνεται και εντός των ημερών θα δοθεί στη δημοσιότητα η προκήρυξη για την πρόσληψη προσωπικού σε μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς δήμους σε 118 μόνιμες θέσεις, όπως στο Αγαθονήσι, Ιθάκη, Κάλυμνο.

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();