πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

Εκλογές: Ανησυχία για 3Κ/2018, συμβασιούχους -Τι φοβούνται υποψήφιοι, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι

Την ανησυχία των υποψηφίων της 3Κ/2018 αλλά και γενικότερα των συμβασιούχων του Δημοσίου που εργάζονται με παρατάσεις συμβάσεων εντείνουν οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΝΔ Κ.Χατζηδάκη ότι: «Για τους συμβασιούχους θα ισχύσει ό,τι προβλέπει το Σύνταγμα που δεν επιτρέπει τις συνεχείς ανανεώσεις συμβάσεων. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προσλάβει κομματικά ρουσφέτια και περιμένει όλους αυτούς να τους μονιμοποιήσουμε αυτό δεν θα γίνει».

Η ανησυχία στην οποία είχε αναφερθεί σε προηγούμενο ρεπορτάζ της η ιστοσελίδα εδράζεται σε τρεις βασικούς λόγους:

Πρώτον, στο γεγονός ότι η ΝΔ τόσο μέσω του αντιπροέδρου της σήμερα όσο και του ίδιου του προέδρου της και άλλων στελεχών της για μη ανανέωση των συμβάσεων εργαζόμενων στο Δημόσιο αλλά και προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών του Δημοσίου, όπως μεταξύ άλλων, η καθαριότητα, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το σύστημα εισιτηρίων των αρχαιολογικών χώρων, αλλά και οι αρμοδιότητες των σχολικών φυλάκων.

Δεύτερον, ειδικά στον τομέα της καθαριότητας που αφορούν τους δήμους, οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην ανακοίνωση των οριστικών πινάκων για του 8.166 επιτυχόντες. Υποψήφιοι που μίλησαν στην aftodioikisi.gr εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα αποτελέσματα είναι πιθανόν να μην έχουν εκδοθεί έως 30 Νοεμβρίου, με αποτέλεσμα η διαδικασία να «παγώσει» ενόψει εκλογών και να ανασταλεί σε περίπτωση που η ΝΔ γίνει κυβέρνηση. Άλλωστε, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει καταγγείλει πολλές φορές παρατυπίες στον συγκεκριμένο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ.

Τρίτον, περίπου 30.000 (σ.σ. τον συγκεκριμένο αριθμό είχε αναφέρει ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης) εργαζόμενοι στις Κοινωνικές δομές των δήμων όπως το «Βοήθεια στο σπίτι», τα ΚΗΦΗ, τους παιδικούς σταθμούς αλλά και την εκπαίδευση και τα Νοσοκομεία που καλύπτουν ακόμη και επί μία 15ετία πάγιες και διαρκείς ανάγκες αλλά παραμένουν ακόμη συμβασιούχοι, αναμένουν μεν, όπως έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση, την «πιο ισχυρή νομική επιλογή, ώστε να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και ο μόνιμος χαρακτήρας της απασχόλησής τους, πάντα σε συμφωνία με το Σύνταγμα και τα όσα προβλέπονται από το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ.», αλλά τα γεγονότα τους κάνουν έντονα να ανησυχούν, και να προσνατολίζονται ακόμη και σε κινητοποίησεις. Κι αυτό γιατί, όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, αφενός θεωρούν ότι δεν διασφαλίζονται με το μοντέλο 3Κ, ζητώντας αυτόματη μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου χρόνου και αφετέρου είναι από δύσκολο έως αδύνατο να αποκατασταθούν όλοι μέσα στο μικρό διάστημα που απομένει έως τις εθνικές εκλογές, ακόμη κι αυτές διεξαχθούν στο απώτατο χρονικό όριό τους, δηλαδή, τον Οκτώβριο του 2019.
'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();