πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018

Παραπέμπεται για παράβαση του νόμου περί πόθεν έσχες ο Παχατουρίδης

Κακά μαντάτα για όσους στην Νέα Δημοκρατία ήθελαν το Ανδρέα Παχατουρίδη υποψήφιο Περιφερειάρχη Αττικής καθώς εκείνος παραπέμπεται για παράβαση του νόμου περί πόθεν έσχες σε βαθμό κακουργήματος.

Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών οι δικαστές στέλνουν τον δήμαρχο Περιστερίου στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων λόγω ελλιπών δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης.

Συγκεκριμένα, φέρεται να μην δήλωνε επί σειρά ετών ακίνητα του ίδιου και της συζύγου του, καθώς και καταθέσεις σε τράπεζες και ταμιευτήρια, μετοχές, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων όπως και συμμετοχές σε εταιρίες.

Βάσει του βουλεύματος, η παράλειψη αποσκοπούσε στην απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων, τα οποία απέκτησε επωφελούμενος της ιδιότητας του ως Δημάρχου και τα οποία στοιχεία υπερβαίνουν για κάθε μία χρήση το συνολικό ποσό των 300.000 ευρώ.

Οι καταγγελίες

Ο κ. Παχατουρίδης μπήκε στο «μικροσκόπιο» των Αρχών όταν η Eurobank κατέθεσε δύο έγγραφες καταγγελίες εναντίον του .

Με βάση αυτές αποφασίστηκε ο επανέλεγχος των δηλώσεων περιουσιακής του κατάστασης για την περίοδο 2007-2015.

Οπως διαπιστώθηκε αυτές ήταν ελλιπείς. Με την έναρξη του ελέγχου από την Αρχή για το ξέπλυμα βρόμικου , ο κος Παχατουρίδης προσκόμισε άμεσα συμπληρωματικές δηλώσεις πόθεν έσχες, μία τον Μαίο του 2009 για το έτος 2007 και πέντε τον Οκτώβριο του 2014 για τα έτη 2010 έως και 2014.

Η αρμόδια επιτροπή της Βουλής όμως έκρινε ότι οι εν λόγω συμπληρωματικές δηλώσεις υποβλήθηκαν εκπρόθεσμα και δεν μπορούσαν να καλύψουν τις παραλήψεις των προηγούμενων, παρόλο που ο κ. Παχατουριδης δήλωνε κανονικά τα επίδικα ακίνητα στο έντυπο Ε2 της φορολογικής του δήλωσης.

Για τα ακίνητα της συζύγου του, όπως ισχυρίστηκαν και οι δύο, δεν τα δήλωνε κατά το συγκεκριμένο διάστημα γιατί έως το 2010 ήταν σε διάσταση.

Καθώς τα περισσότερα ακίνητα είχαν αποκτηθεί πριν αναλάβει Δήμαρχος, δεν μπορούσε να θεμελιωθεί σχετικό αδίκημα κι έτσι με το ίδιο βούλευμα απαλλάχθηκε η συζυγός του .

Το βούλευμα

Αν και ο Ανδρέας Παχατουρίδης φέρεται να απέδωσε τις οποίες ελλείψεις των δηλώσεων του σε λάθος της λογιστικής εταιρίας που είχε αναλάβει τη σύνταξη και υποβολή αυτών, το συμβούλιο εφετών έκρινε ότι πρέπει να παραπεμφθεί.

Κι αυτό επειδή δεν δήλωσε καταθέσεις, μετοχές, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, καθώς και συμμετοχές σε εταιρίες σε συνδυασμό με τον τρόπο απόκτησης ενός ακίνητου στις Τρεις Γέφυρες Αττικής που φαίνεται να είναι «προβληματικός».

Το επίμαχο ακίνητο φέρεται να αγοράστηκε κατά τη διάρκεια της δημαρχίας του, από κοινού με συνεργάτη του, με δάνειο που έλαβαν από την EUROBANK. Η διαχείριση του δανείου και η μεταβίβαση του ακινήτου, εν αγνοία της τράπεζας, σε εταιρία στην οποία είναι συνέταιρος ο κ. Παχατουρίδης ,προκάλεσε δύο καταγγελίες της Eurobank σε βάρος του, με σαφείς υπόνοιες για τέλεση αξιόποινων πράξεων όπως: απιστία εκ μέρους υπαλλήλων της, ηθική αυτουργία του δημάρχου σε απιστία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();