πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

ΥΠΕΣ: “Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις στους ΟΤΑ – Μόνιμες προσλήψεις”

Κριτική στις επιλογές – θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις υπηρεσίες και τους εργαζομένους σ’ αυτή, άσκησε ο Υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξη του, στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» και στον δημοσιογράφο Στάθη Σχινά, το πρωί της Τρίτης.

Αναλυτικά,
Για την εξαγγελία του Προέδρου της ΝΔ για τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. στους δήμους

«Κατ΄ αρχάς σε σχέση με τα νομικά και συνταγματικά ζητήματα που ανακύπτουν, η θέση μας είναι ότι η είσπραξη των φόρων είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του κράτους και γίνεται από την κεντρική διοίκηση, σύμφωνα με τα άρθρα 78 και 102 του Συντάγματος.

Η εξαγγελία αυτή ναι μεν ήταν πρόχειρη και γι αυτό δημιουργήθηκε το αλαλούμ με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να προσπαθούν να τη «μαζέψουν», πολιτικά όμως είναι απολύτως συνεπής με το πολιτικό σχέδιο του κυρίου Μητσοτάκη και της Ν.Δ. Δημιουργεί ανισότητα μεταξύ πλούσιων και φτωχών Δήμων, οι οποίοι αν δεν έχουν αρκετά έσοδα για να παρέχουν υπηρεσίες στους πολίτες, θα έχουν να επιλέξουν μεταξύ δύο δρόμων. Είτε να αυξήσουν το ποσό των εσόδων από αυτό το μέτρο είτε να παραδώσουν μέρος των κεντρικών αρμοδιοτήτων τους, βασικές λειτουργίες τους σε ιδιώτες.

Να υπενθυμίσουμε ότι η εφαρμογή της εξαγγελίας Μητσοτάκη θα ισοδυναμούσε με απώλεια εσόδων 1 δις. Ευρώ. Αυτή είναι η διαφορά των εισπράξεων που θα έχουν οι Δήμοι, φέτος από τους ΚΑΠ, σε σχέση με αυτό που θα προέκυπτε από την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ – και με τη μείωση που ήδη έχει υπολογιστεί για το 2019.

Η εκχώρηση βασικών λειτουργιών των Δήμων σε ιδιώτες, που βρίσκεται στον πυρήνα της ιδεολογίας και των προγραμματικών θέσεων της Νέας Δημοκρατίας είναι πολύ επικίνδυνη για τις τοπικές κοινωνίες.

Εντός του 2019 έχουμε πολύ σημαντικές εκλογικές μάχες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και είναι σημαντικό η αντιπαράθεση να γίνει με πολιτικούς και προγραμματικούς όρους.

Εμείς έχουμε κάνει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια για την αναπτυξιακή ενίσχυση των Δήμων με αύξηση 5% φέτος των ΚΑΠ και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που τα έχουν αγκαλιάσει οι άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης- και αυτοί που ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία. Αναφέρομαι στο Πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» που χρηματοδοτεί έργα βασικών υποδομών στις τοπικές κοινωνίες, που δεν γινόντουσαν για δεκαετίες και φέτος ο προϋπολογισμός θα φθάσει το 1 δισεκ. ευρώ για τέτοια τεχνικά έργα. Παράλληλα, το επόμενο διάστημα, θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν σε κρίσιμους τομείς και υπηρεσίες των ΟΤΑ.»

Με πληροφορίες από epoli.gr
'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();