πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

Σωματείο Αποχέτευσης ΕΥΔΑΠ: Καλούν αυθαίρετα εργαζόμενους για να επανεξεταστεί η εργασιακή τους ικανότητα

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΕΥΔΑΠ
Αθήνα 25 Σεπτεμβρίου 2018
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Συναδέλφισσες & συνάδελφοι, 
Το τελευταίο χρονικό διάστημα τείνει να παγιωθεί μια τακτική συγκεκριμένων υπηρεσιακών παραγόντων που έχουν στόχο να αιφνιδιάζουν τους εργαζόμενους τόσο  με τις αποφάσεις όσο και με τους χειρισμούς τους επί των θεμάτων με τα οποία εμπλέκονται, δημιουργώντας ερωτήματα και προβληματισμούς τόσο για την αναγκαιότητα των αποφάσεων τους όσο και για τυχόν σκοπιμότητες που τυχόν εξυπηρετούν.
Πρόσφατα, το Σωματείο μας έγινε αποδέκτης καταγγελιών εργαζoμένων τους οποίους καλεί η Υγειονομική υπηρεσία κατόπιν εντολής της Γεν. Δ/σης Ανθρωπίνου Δυναμικού για να επανεξεταστεί η εργασιακή τους ικανότητα,  με μια αυθαίρετη κατά την άποψη μας διαδικασία. 
Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Πρόεδρου του Σωματείου μας και του αρμόδιου Γεν. Δ/ντη, ο τελευταίος δήλωσε ότι πρόκειται για μια διαδικασία που αφορά το σύνολο του προσωπικού και οφείλεται σε δεσμευτική νομοθεσία που του δίνει τη διακριτική ευχέρεια να προβαίνει σε αυτού του είδους τις υγειονομικές αναζητήσεις σύμφωνα με τη κρίση του.
Αντίθετα με αυτά που δήλωσε ο Γεν. Δ/ντης Ανθρωπίνου Δυναμικού, σε συνάντηση του Σωματείου μας με τον Αρχίατρο, ενημερωθήκαμε ότι η εντολή υπάρχει για συγκεκριμένους εργαζόμενους που είτε έχουν πάρει άδειες ασθένειας στο παρελθόν είτε έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας το οποίο με κάποιο τρόπο γνωρίζει η Γεν. Δ/νση.
Συναδέλφισσες & συνάδελφοι,
Έχουμε την πεποίθηση ότι οι εργαζόμενοι δε πρέπει να γίνονται θύματα εμπάθειας, στοχοποίησης και διάκρισης για κανένα λόγο και ιδιαίτερα για λόγους που αφορούν την υγεία τους.
Δεν είναι δυνατόν να κατηγοριοποιούνται οι εργαζόμενοι και να κατατάσσονται σε λίστες.
Με αφορμή τα παραπάνω θέτουμε στη κρίση των εργαζομένων και τις Διοίκησης τους παρακάτω προβληματισμούς :

  • Γιατί η Γεν. Δ/νση Άνθρ. Δυν. επικαλείται δεσμευτική νομοθεσία αφού κάτι τέτοιο δε προκύπτει από την κείμενη νομοθεσία και συγκεκριμένα από το ν. 3850/2010 που αναφέρει ρητά τις αρμοδιότητες και τις διαδικασίες για τα συγκεκριμένα ζητήματα;
  • Γιατί απαξιώνεται ο Γιατρός Εργασίας που είναι ο κατεξοχήν αρμόδιος και εμπλέκεται με την υπόθεση ο Αρχίατρος;
  • Γιατί ενώ ο ν.3850/2010 αφήνει αυτές τις περιπτώσεις στην κρίση του επιθεωρητή εργασίας κατόπιν αίτησης της ΕΥΑΕ, η Γεν. Δ/νση Άνθρ. Δυν. παρεμβαίνει  με αυθαίρετες διαδικασίες;
  • Γιατί έχουν κληθεί οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι;
  • Γιατί ενώ η εταιρεία βρίσκεται σε διαδικασία συζητήσεων για τη συνδιαμόρφωση με τους εργαζόμενους πολιτικής προστασίας προσωπικών δεδομένων, ταυτόχρονα δημιουργείται η εντύπωση  ότι η  Γεν. Δ/νση Άνθρ. Δυν. έχει πρόσβαση στο ιατρικό απόρρητο; Έχει όντως πρόσβαση σε ιατρικό απόρρητο; Σύμφωνα με αυτό ζητά να εξεταστούν οι εργαζόμενοι;
  • Τι έκανε ο Γεν. Δ/ντης Άνθρ. Δυν. στη δική του περίπτωση όταν προσφάτως  χρειάστηκε να νοσηλευθεί; (την περίοδο των απεργιακών κινητοποιήσεων για τους υδρονομείς)
Για τον εαυτό του ζήτησε  δελτίο καταλληλότητας για να  επιστρέψει στην εργασία του ώστε να δώσει το καλό παράδειγμα;
Συναδέλφισσες & συνάδελφοι,
Το σωματείο μας καταδικάζει κάθε είδους διάκριση εργαζομένων και κάθε είδους μεθόδευση που τυχόν υπάρχει και έχει στόχο την εντατικοποίηση της εργασίας μας και τον εκφοβισμό των εργαζομένων.
Απαιτούμαι  να εγκαταλειφθεί κάθε προσπάθεια δημιουργίας «προφίλ» των εργαζομένων.
Καλούμε τη Διοίκηση και συγκεκριμένα τον Πρόεδρο του ΔΣ κ Κων. Παπαδόπουλο που συντονίζει την τριμερή επιτροπή για την Υγιεινή και Ασφάλεια,  να φροντίσει για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας ώστε οι εργαζόμενοι να μην αρρωσταίνουν και επιτέλους να χορηγήσει τα ΜΑΠ στους εργαζόμενους δεδομένου ότι ο ιματισμός εδώ και πολλούς μήνες αλλοιώνεται στις αποθήκες.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους μέλη μας που έχουν κληθεί με αυτές τις αυθαίρετες κατά τη γνώμη μας διαδικασίες να μην υποκύπτουν και να ζητούν τη παρέμβαση του Σωματείου.
Θεωρούμε αυτονόητο ότι τόσο η ΟΜ.Ε ΕΥΔΑΠ όσο η ΕΥΑΕ και οι Ιατροί Εργασίας θα πρέπει να πάρουν θέση επί του ζητήματος.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                       Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΑΝΤΙΤΣΑΣ                                  ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ
'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();