πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018

Το ΣτE «γκρεμίζει» τον ΕΦΚΑ!

Η γνωμοδότηση-βόμβα του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου που κρύβει η κυβέρνηση
Το Πέμπτο Τμήμα έβαλε στον πάγο το Προεδρικό Διάταγμα που νομιμοποιεί τον Ενιαίο Φορέα, εξαιτίας των βάσιμων προσφυγών


Ολοταχώς προς επαναφορά ο ΟΑΕΕ και ο ΟΓΑ. Tα παντα στον αέρα

«Πάγωσε» το Προεδρικό Διάταγμα για τον φορέα λόγω προσφυγών για τους ασφαλισμένους και τις εισφορές
Σ τον αέρα βρίσκεται ο ΕΦΚΑ, σύμφωνα με έγγραφο «βόμβα» του ΣτΕ, το οποίο αποκαλύπτει η «δημοκρατία». Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έχει βάλει «φρένο» στα σχέδια της κυβέρνησης για το νέο Υπερταμείο, γνωμοδοτώντας επί της ουσίας ότι, με την έκδοση των αποφάσεων επί των εκκρεμών προσφυγών κατά του νόμου Κατρούγκαλου, ενδέχεται να απαιτηθούν ακόμη και δομικές αλλαγές-ανατροπές στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.


Η γνωμοδότηση «βόμβα» του Συμβουλίου της Επικρατείας αφορά το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ, το οποίο διαβιβάστηκε στο ανώτατο δικαστήριο από την κυβέρνηση στις 10 Απριλίου. Τα μέλη του Ε' Τμήματος του ΣτΕ κλήθηκαν στις 29 Ιουνίου να αποφανθούν κατά πόσο το οργανόγραμμα του νέου Υπερταμείου πληροί τις προϋποθέσεις για να προωθηθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και να εκδοθεί το απαραίτητο Π.Δ.

Η γνωμοδότηση στην οποία κατέληξαν τα μέλη του Ε' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, στις 13 Ιουλίου, έβαλε -μεσούσης της καλοκαιρινής περιόδου- στον «πάγο» τα σχέδια της κυβέρνησης για τον ΕΦΚΑ, το μέλλον του οποίου, πλέον, δεν είναι καθόλου βέβαιο.

Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει η «δημοκρατία», σύμφωνα με την παρατήρηση με αριθμό 20 στη σελίδα 15 του πρακτικού, τα μέλη του Συμβουλίου της Επικρατείας επισημαίνουν... κομψά μεν, «κοφτά» δε προς την κυβέρνηση τα εξής:
«Επισημαίνεται στη διοίκηση ότι κατά πράξεων που έχουν εκδοθεί κατ' εξουσιοδότηση ή για την εφαρμογή του ν. 4387/2016 έχουν ασκηθεί ενώπιον του ΣτΕ αιτήσεις ακυρώσεως, ορισμένες εκ των οποίων συζητήθηκαν στις 13/10/2017 και εκκρεμεί η επ' αυτών έκδοση απόφασης.
Σε περίπτωση τυχόν αποδοχής των ανωτέρω αιτήσεων ακυρώσεως, θα πρέπει το περιεχόμενο των αντίστοιχων διατάξεων του υπό επεξεργασία Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, αν και όπου αυτό είναι αναγκαίο, να τροποποιηθεί αναλόγως, στο πλαίσιο της υποχρεώσεως της διοικήσεως προς το περιεχόμενο της αποφάσεως».

«Εδεσε τα χέρια»


Η ευθεία αυτή προτροπή των μελών του Ε' Τμήματος του ΣτΕ «έδεσε τα χέρια» της κυβέρνησης. Ουσιαστικά, το περιεχόμενο της συγκεκριμένης γνωμοδότησης απαγόρευσε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να προωθήσει προς υπογραφή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Σχέδιο Π.Δ. για το οργανόγραμμα, μέχρι την έκδοση των αποφάσεων της Ολομέλειας του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου (εκτιμάται ότι μπορεί να καθαρογραφούν ακόμη και μέσα στον Σεπτέμβριο ή το αργότερο τον επόμενο μήνα).

Είναι γνωστό ότι ορισμένες από τις προσφυγές αυτές, επί των οποίων εκκρεμούν οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, αφορούν την ακύρωση της ένταξης των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών στον ΕΦΚΑ (αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του νόμου Κατρούγκαλου), καθώς και την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών τους.

Τα μέλη του Ε' Τμήματος του ΣτΕ προχωρούν σε παρατηρήσεις προς τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, υποτιμητικές σε μεγάλο βαθμό, για λανθασμένη χρήση των σημείων στίξης, καθώς και για την παρουσία ορθογραφικών και συντακτικών λαθών. Στη γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας περιλαμβάνονται παρατηρήσεις ακόμη και για την ύπαρξη λέξεων γραμμένων σε... greeklish (!) στο κείμενο του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος. Αν με την ίδια προχειρότητα με αυτήν που συντάχθηκε το Σχέδιο Π.Δ. διαμορφώθηκε και ο νόμος Κατρούγκαλου, τότε το μέλλον του ΕΦΚΑ υπό την παρούσα μορφή είναι δυσοίωνο.

Σενάριο για επαναφορά του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ!
Δύο είναι τα κυρίαρχα σενάρια για το μέλλον του ΕΦΚΑ. Το ένα αφορά τη μερική αλλαγή του υπολογισμού των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες, και το άλλο την ολική επαναφορά του τέως ΟΑΕΕ και του τέως ΟΓΑ. Το ποιο, τελικά, από τα δύο θα επικρατήσει θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο των αποφάσεων του ΣτΕ επί των προσφυγών, οι οποίες έχουν κατατεθεί κατά του νόμου Κατρούγκαλου.


Το πρώτο -ιδανικό σενάριο για την κυβέρνηση- αφορά τη μερική αλλαγή των δεδομένων παρακράτησης των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες. Πάνω σε αυτό διαμορφώθηκαν οι πρόσφατες εξαγγελίες Τσίπρα από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης για τη μείωση των εισφορών (έως 35%) σε όσους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες δηλώνουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 7.000 ευρώ. Το δεύτερο ενδεχόμενο, αυτό το οποίο οι αρμόδιοι υπουργοί δεν θέλουν καν να σκέφτονται, αφορά ουσιαστικά την κατάργηση του ΕΦΚΑ υπό την παρούσα μορφή και, κατ' επέκταση, την ολική επαναφορά του τέως ΟΑΕΕ και του τέως ΟΓΑ. 

Εφόσον οι αναμενόμενες αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας οδηγήσουν σε αυτό το σενάριο, τότε ουσιαστικά η προσπάθεια για τη δημιουργία του ΕΦΚΑ θα λάβει τέλος, πριν καν ο νέος φορέας συσταθεί. Από το «χρονοντούλαπο» θα πρέπει να βγουν ο τέως ΟΑΕΕ και ο τέως ΟΓΑ, και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες να ενταχθούν ξανά στην ασφάλιση των οργανισμών στους οποίους ανήκαν πριν από την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων του νόμου 4387 του 2016.

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();