πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

13ος-14ος μισθός: Πρωτοδικείο πετά το «μπαλάκι» στο ΣτΕ

Αναβλήθηκε χθες το μεσημέρι η προγραμματισμένη εκδίκαση της αγωγής που έχουν καταθέσει υπάλληλοι του Ελληνικού Δημοσίου που υπηρετούν στην Ηλεία και με την οποία διεκδικούν την καταβολή του 13ου και 14ου μισθού, δηλαδή των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, χρήματα που περικόπηκαν κατά την τρέχουσα δεκαετία της ελληνικής κρίσης.

Είναι η πρώτη τέτοια υπόθεση που εκδικάζεται σε επίπεδο νομού, ωστόσο το Ελληνικό Δημόσιο… έστριψε διά της αναβολής, καθώς οι εκπρόσωποί του επικαλέστηκαν τη συζήτηση του ζητήματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η οποία ουσιαστικά θα κρίνει και τι μέλλει γενέσθαι πανελλαδικά.

«Πρόκειται για υποθέσεις όμοιες με αυτές οι οποίες απασχολούν τη δημοσιότητα το τελευταίο χρονικό διάστημα και τις οποίες είχαμε καταθέσει στα διοικητικά δικαστήρια του Πύργου ήδη από το 2017, ζητώντας να αναγνωριστεί η αντισυνταγματικότητα των διατάξεων του νόμου με βάση τις οποίες καταργήθηκε το δικαίωμά τους να παίρνουν τον 13ο και τον 14ο μισθό, ουσιαστικά τα δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων», δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ο δικηγόρος και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας, Δημ. Δημητρουλόπουλος εξηγώντας την αιτία του αιτήματος αναβολής από την πλευρά του Ελληνικού Δημοσίου.

«Το Ελληνικό Δημόσιο ζήτησε αναβολή επικαλούμενο το γεγονός ότι πλέον η υπόθεση έχει οδηγηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ήδη συζητήθηκε σε τμήμα του ΣτΕ, ενδεχομένως το θέμα να φτάσει και στην ολομέλεια και εν αναμονή της απόφασης αυτής αναβλήθηκε προσωρινά η δίκη στο διοικητικό Πρωτοδικείο Πύργου. Ωστόσο, η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι ο δρόμος που έχει ανοίξει, με τις πρώτες αποφάσεις οι οποίες έχουν εκδοθεί, είναι ένας δρόμος δύσκολα αναστρέψιμος», ανέφερε ο κ. Δημητρουλόπουλος επισημαίνοντας τον δίκαιο χαρακτήρα του αιτήματος των υπαλλήλων.

«Εκτιμούμε ότι οι υπάλληλοι θα δικαιωθούν δεδομένου ότι το αίτημά τους είναι δίκαιο και εύλογο. Είναι επιδόματα που είχαν προβλεφθεί προκειμένου να ανταποκριθούν σε συγκεκριμένες συνθήκες εργασίας και συγκεκριμένες απαιτήσεις. “Κόπηκαν” για λόγους που δεν δικαιολογούνταν ακόμα και στα χρόνια της κρίσης και εν πάση περιπτώσει δεν υπάρχει κάποιος λόγος που να δικαιολογεί τη διατήρηση των διατάξεων σήμερα, πολύ δε περισσότερο επιβάλλει την επιστροφή αναδρομικά των δώρων εκείνων που δεν είχαν χορηγηθεί τα προηγούμενα χρόνια», τόνισε και πρόσθεσε ότι ο Σύλλογος παρακολουθεί την υπόθεση και αναμένει την κατάθεση μεγάλου αριθμού σχετικών αγωγών προσεχώς.

«Από μέρους των δικηγόρων και των δικηγορικών συλλόγων θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το συντομότερο δυνατόν αυτές οι υποθέσεις να εκδικαστούν και να οδηγηθούν σε μια αίσια έκβαση», σημείωσε.

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();