πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Πόρισμα-Βαρέα &ανθυγιεινά: Πίνακα επικινδυνότητας δημιουργεί το ΥΠΟΙΚ -Κίνδυνος για χιλιάδες δημοτικούς υπαλλήλους

Σε κρίσιμη καμπή μπαίνει το θέμα της επανεξέταση των δικαιούχων και ο επαναπροσδιορισμό του ύψους του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο δημόσιο.
Το πόρισμα της αρμόδιας επιτροπής, που στην ουσία ανοίγει τον δρόμο για ανατροπές, από τον Φεβρουάριο του 2019,στο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας,  βρίσκεται ήδη στα χέρια του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Όπως έχει γράψει και η aftodioikisi.gr,  υπολογίζεται ότι από τις περικοπές που ουσιαστικά προωθεί το πόρισμα θα πληγούν περί τους 90.000 δημοσίους υπαλλήλους, εκ των οποίων περίπου οι μισοί στους δήμους.
Μάλιστα το πόρισμα θα τεθεί επί τάπητος στην συνάντηση της Πέμπτης που θα έχει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με την ΑΔΕΔΥ αλλά και εκπροσώπους Ομοσπονδιών (ΠΟΕ – ΟΤΑ, ΠΟΕΔΗΝ κ.α) που το τελευταίο διάστημα πραγματοποίησαν κινητοποιήσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι τις 17 Ιανουαρίου 2019, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί με τη μορφή μιας τελικής γνωμοδότησης, η διαδικασία που θα προβλέπει την υπαγωγή των ειδικοτήτων/κλάδων και χώρων εργασίας στα κριτήρια για τη λήψη του ΒΑΕ, λαμβάνοντας υπόψη τα περιγράμματα θέσεων εργασίας, όπου αυτά υπάρχουν, και τον βαθμό και τη συχνότητα έκθεσης στους παράγοντες με τους οποίους συνδέονται τα συγκεκριμένα κριτήρια.
Αναλυτικά, βάσει του πορίσματος της επιτροπής, το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας που καταβάλλεται στους μόνιμους και δόκιμους δημοσίους υπαλλήλους καθώς και στους υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου που εργάζονται στις υπηρεσίες και φορείς του δημοσίου κατηγοριοποιείται σήμερα σε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση ΚΥΑ του 2012 στο Δημόσιο έχουν θεσπιστεί τρεις κατηγορίες για το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας:
α) Κατηγορία Α΄ που λαμβάνει 150 ευρώ.
γ) Κατηγορία Γ: 35 ευρώ.
Επίσης βάσει παλιότερης ΚΥΑ, υπάρχει και μια τέταρτη κατηγορία εργαζομένων που λαμβάνει ΒΑΕ ύψος 105 ευρώ και αφορά αποκλειστικά τους δασικούς υπαλλήλους. 
Οι προτάσεις που πέφτουν στο τραπέζι


Σύμφωνα με πληροφορίες του Euroday.gr, τις οποίες το υπουργείο Οικονομικών, ούτε επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει σε επικοινωνία που είχε με αρμόδιες πηγές η aftodioikisi.gr,  η επιτροπή προτείνει την υιοθέτηση ενός πίνακα βάσει του οποίου εκτιμάται και σε επίπεδο 

Ευρωπαϊκής Ένωσης, η επικινδυνότητα σε συγκεκριμένους κλάδους. Σταθμίζει μάλιστα την πιθανότητα εμφάνισης της πηγής κινδύνου (της έκθεσης) ή του ανεπιθύμητου συμβάντος αλλά και τις συνέπειες ή τον αντίκτυπο της πηγής κινδύνου.

Κάθε συνδυασμός μεταξύ των δύο μεταβλητών βαθμολογείται με διαβάθμιση από αμελητέα επικινδυνότητα έως και υψηλή επικινδυνότητα. Αντίστοιχα, αξιολογούνται και οι συνέπειες στην υγεία, με βάση τις βλάβες που ενδέχεται να προκληθούν. Βέβαια, η επιτροπή επισημαίνει ότι για να περάσουμε στη δεύτερη φάση, θα πρέπει να συλλεχθούν τα απαραίτητα πληροφοριακά στοιχεία. Κάτι τέτοιο θα ήταν εφικτό, εάν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν τα περιγράμματα θέσεων εργασίας, όμως επειδή όταν αυτά τα περιγράμματα δημιουργήθηκαν,/ δεν είχαν στόχο να εξετάζουν την επικινδυνότητα ή όχι μιας θέσης, δεν μπορούν στο σύνολό τους να χρησιμοποιηθούν γι’ αυτό.

Παράλληλα, η Επιτροπή προτείνει τη μετατροπή της σε Διυπουργική Επιτροπή με μόνιμο χαρακτήρα και στόχο την αναμόρφωση του καθεστώτος χορήγησης επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, προκειμένου να εγγυάται τη με αντικειμενικό τρόπο εφαρμογή της μεθοδολογίας και των κριτηρίων, την ομοιόμορφη αντιμετώπιση όλων των κλάδων/ειδικοτήτων στο διηνεκές και όχι μόνο των σημερινών δικαιούχων και κυρίως την οικοδόμηση τεχνογνωσίας, ώστε να είναι άμεσες οι παρεμβάσεις όποτε οι συνθήκες το υπαγορεύουν.
Ο Πίνακας επικινδυνότητας θα αποτελεί το μεθοδολογικό εργαλείο ώστε να καθοριστούν οι πιθανές διαβαθμίσεις επιδόματος, οι πληθυσμοί των δικαιούχων και το συνολικό προς πληρωμή ποσό. Η αρχή θα γίνει με το σύνολο των κλάδων/ειδικοτήτων των σημερινών δικαιούχων του επιδόματος. Οι δικαιούχοι αυτοί, κατά τη δεύτερη και κρισιμότερη φάση, θα εξεταστούν για την υπαγωγή τους σε κάθε κριτήριο κάθε ομάδας βλαπτικών παραγόντων και θα διαβαθμιστούν με τη χρήση του μεθοδολογικού εργαλείου του Πίνακα Επικινδυνότητας.
Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των περίπου 90.000 υπαλλήλων που λαμβάνουν το επίμαχο επίδομα είναι οι εργαζόμενοι:
Σε νοσοκομεία, μόνιμοι και δόκιμοι υπάλληλοι και οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και των νομικών προσώπων αυτών, ήτοι εργαζόμενοι που απασχολούνται ως εργάτες και τεχνίτες βιολογικού καθαρισμού, υδραυλικοί, τεχνίτες και εργάτες που απασχολούνται στην κατασκευή και στη συντήρηση δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης και τηλεθέρμανσης, όπως επίσης και το προσωπικό που απασχολείται στην εποπτεία καθαριότητας, το νοσηλευτικό προσωπικό, οδηγοί, χειριστές και εργάτες αποφρακτικών μηχανημάτων, εργάτες και τεχνίτες ψεκασμού, εργάτες κοπής δένδρων, καθώς και εργάτες καθαριότητας των δημοτικών νεκροταφείων.
'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();