πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

ΥΠΕΣ: Λάθος η εγκύκλιος για το ωράριο των καθαριστριών -Τι συνέβη

Λάθος που αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα στους εργαζόμενους, περιέχεται στην εγκύκλιο για το μειωμένο ωράριο των καθαριστριών που εξέδωσε χθες το υπουργείο Εσωτερικών. Συγκεκριμένα, στην πέμπτη παράγραφο της εγκυκλίου τονίζεται ότι :
«Η αναφορά στην αποκλειστικότητα της απασχόλησης σε συνδυασμό με τον ειδικότερο προσδιορισμό ενός μόνο χώρου – τομέα εργασίας (αφοδευτήρια – τουαλέτες), γεννά το ερμηνευτικό ζήτημα εάν στο πεδίο εφαρμογής της διάταξης αυτής (και συνεπώς στους δικαιούχους των επιπλέον ημερών κανονικής άδειας, μετά τη συμπλήρωση 5ετίας –παρ. 2- και του ειδικού ωραρίου 32 ωρών εβδομαδιαίως –παρ. 3-) υπάγονται εργαζόμενοι/-ες που απασχολούνται κατ’ αποκλειστικότητα στα αφοδευτήρια – τουαλέτες των κοινόχρηστων χώρων και δημοτικών κτιρίων ή εάν η αληθής έννοια της διάταξης καταλαμβάνει τους εργαζόμενους που έχουν την αποκλειστική ευθύνη καθαρισμού των χώρων αυτών και οι οποίοι απασχολούνται κατ’ αποκλειστικότητα σε εργασίες, στα κύρια καθήκοντα των οποίων, περιλαμβάνεται και ο καθαρισμός των τουαλετών – αφοδευτηρίων».
Ωστόσο, στο άρθρο 2 παρ. 5 της ΣΣΕ που υπεγράφη μεταξύ της ΠΟΕ-ΟΤΑ και τους ΥΠΕΣ αναφέρεται ότι «η επιπλέον κανονική άδεια τριών ημερών το χρόνο χορηγείται μετά την συμπλήρωση τριών ετών απασχόλησης» και όχι πέντε, όπως εσφαλμένα αναφέρει η εγκύκλιος.
Το γεγονός, εφόσον  δεν υπάρξει ορθή επανάληψη της εγκυκλίου, είναι πιθανόν να δημιουργήσει προβλήματα αναφορικά με την άδεια των εργαζόμενων.
Στο θέμα αναφέρεται με δήλωσή του στην aftodioikisi.gr, o β΄αντιπρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Βασίλης Γκιτάκος: «Αφού ξεπεράστηκαν τα προβλήματα με την ΚΕΔΕ που αντιδρούσε στο μειωμένο ωράριο, το ΥΠΕΣ εξέδωσε την διευκρινιστική εγκύκλιο για την εφαρμογή της ΣΣΕ/2018 που υπέγραψε με την ΠΟΕ-ΟΤΑ και αφορά τους εργαζόμενους στους Δήμους. Ωστόσο χρειάζεται διόρθωση και ορθή επανάληψη διότι τις επιπλέον τρεις ημέρες κανονικής άδειας τις δικαιούνται οι εργαζόμενοι όταν κλείσουν 3 Χρόνια και όχι 5 όπως εσφαλμένα αναγράφεται στην εγκύκλιο».
'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();