πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018

Καθαρίστρια-Βόλος: 1.737 πλαστά πτυχία την τελευταία πενταετία -Πόσοι απολύθηκαν


Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την υπόθεση της 53χρονης καθαρίστριας, η οποία καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλακή γιατί παραποίησε το απολυτήριο μιας τάξης του δημοτικού.

Η υπόθεση δημιούργησε σάλο σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ προκάλεσε και την διπλή παρέμβαση του Αρείου Πάγου. Συνδικαλιστικά σωματεία, φορείς της αυτοδιοίκησης και κόμματα βρίσκονται στο πλευρό της 53χρονης που ισχυρίζεται πως ότι έκανε το έκανε για τα παιδιά της.

Η υπόθεση συζητήθηκε εν μέσω διαξιφισμών στη Βουλή ενώ στάθηκε αφορμή να έρθουν στο φως στοιχεία ως προς το θέμα των πλαστών πτυχίων στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) από το 2014 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2018 έχουν εντοπιστεί 1.737 πλαστοί τίτλοι στο Δημόσιο και οι κάτοχοί τους (σ.σ. κάποιοι με δύο ή τρεις πλαστούς τίτλους) έχουν απολυθεί οριστικά από τις υπηρεσίες τους, ενώ ακόμα 2.002 υποθέσεις με ισχυρές ενδείξεις πλαστότητας βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Σχετικά στοιχεία διαβίβασε στη Βουλή και η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου προς απάντηση σε ερώτηση του τομεάρχη Εσωτερικών της ΝΔ Γιώργου Γεωργαντά:

-Το 2015 απολύθηκαν 156 υπάλληλοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία βρέθηκαν 65 υπάλληλοι με πλαστά στοιχεία από τους ΟΤΑ, 28 από το Υπουργείο Υγείας και 25 από το Υπουργείο Εσωτερικών.

-Το 2016 ανακλήθηκαν οι διορισμοί 115 υπαλλήλων, με τους περισσότερους (30) να προέρχονται από το υπουργείο Εσωτερικών (31), τους 30 από τους ΟΤΑ, τους 18 από το υπουργείο Υγείας και του 11 από το υπουργείο Παιδείας.

-Το 2017 ο αριθμός των απολυμένων έφτασε τους 62 (20 από τους ΟΤΑ, 13 από το Υπουργείο Εσωτερικών, 9 από το υπουργείο Παιδείας και 9 από το υπουργείο Υγείας).

-Το πρώτο 9 μηνο του 2018 απολύθηκαν 36 υπάλληλοι: 9 από τους ΟΤΑ, 8 από το υπουργείο Παιδείας, 5 από το υπουργείο Υγείας, κλπ.

Ποιοι βρίσκονται στο «στόχαστρο»


Ενδεικτικά και μόνο: Αποσπάσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, άσκηση ιατρικών καθηκόντων και μάλιστα χειρουργικής φύσεως, διορισμός αδελφού δημάρχου σε δήμο με τίτλο σπουδών του… δημάρχου. Η λίστα με τους δημοσίους υπαλλήλους με πλαστά πτυχία είναι μακρά και οι περιπτώσεις πολλές φορές ξεπερνούν τη φαντασία! Μάλιστα, δύο γιατροί, ένας χειρουργός και ένας παθολόγος, οι οποίοι ασκούσαν κανονικά τα καθήκοντά τους σε δημόσιο νοσοκομείο, συντόμως θα βρεθούν αντιμέτωποι με το ιταλικό Δημόσιο λόγω του ότι οι πλαστοί τίτλοι εμφανίζονταν να προέρχονται από ιταλικά πανεπιστήμια.

Ετερη ενδιαφέρουσα περίπτωση, με διεθνείς προεκτάσεις, είναι αυτή υπαλλήλου Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, ο οποίος αποσπάστηκε στην Ε.Ε. καταθέτοντας πλαστές πράξεις αναγνώρισης για μεταπτυχιακό και διδακτορικό που απέκτησε στο εξωτερικό. Εκτός από τις πράξεις, όμως, πλαστοί ήταν και οι τίτλοι.

Δείτε και άλλες χαρακτηριστικές περιπτώσεις εδώ
'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();