πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

Δήμοι-Υγειονομική βόμβα: Κίνδυνος Ηπατίτιδας Β για χιλιάδες εργαζόμενους λόγω μη εμβολιασμού (έγγραφα)

Άμεσο κίνδυνο Ηπατίτιδας Β διατρέχουν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δήμων καθώς, παρότι προβλέπεται από το νόμο, έχουν να εμβολιαστούν για ένα και πλέον χρόνο.
Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει η aftodioikisi.gr, σύμφωνα με σχετική ΛΙΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΤΟΥ ΕΟΦ, από 1.1.2018 υπάρχει έλλειψη του εμβολίου: HBVAXPRO INJ.SUSP 10 MCG/1 ML (1 DOSE) για την ηπατίτιδα Β ενηλίκων, με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιούνται εμβολιασμοί.

Μάλιστα, όπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές στην aftodioikisi.gr, πολλοί δήμοι δεν πραγματοποίησαν εμβολιασμό ούτε τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι που έχουν προσληφθεί να είναι απροστάτευτοι επί πολλά έτη! Όπως τονίζουν οι ίδιες συνδικαλιστικές πηγές η υπόθεση αφορά χιλιάδες εργαζόμενους που προσλήφθηκαν στην καθαριότητα των δήμων όπως «παρατασιούχους», επιτυχόντες προσωρινών πινάκων της 3Κ/2018, επιτυχόντες Κοινωφελούς Εργασίας και συμβασιούχους (από διμηνίτες έως οκταμηνίτες).
Υπενθυμίζεται ότι με βάση την υπ’ αριθμόν 53361/2006 ΚΥΑ των υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών και Απασχόλησης ο εμβολιασμός για ηπατίτιδα Β είναι υποχρεωτικός: «Οι εργαζόμενοι υπόκεινται σε εμβολιασμό κατά της ηπατίτιδας (τριπλή δόση), κάθε έτος σε αντιγριππικό εμβολιασμό και κατά τακτά διαστήματα υποβάλλονται σε αντιτετανικό εμβολιασμό».
Να σημειωθεί ότι, με βάση την ενημέρωση του ΚΕΕΛΠΝΟ: : «Η ηπατίτιδα Β προκαλείται από τον ιό της ηπατίτιδας Β και αποτελεί σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας. Σε όλο τον κόσμο υπολογίζεται ότι περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια άτομα έχουν μολυνθεί και περίπου 350 εκατομμύρια είναι χρόνιοι φορείς. Κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 4 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας Β και 0.5-1.2 εκατομμύρια θάνατοι, από κίρρωση, ηπατοκυτταρικό καρκίνο ή κεραυνοβόλο ηπατίτιδα Β (1, 2).»
Συνδικαλιστές που μίλησαν στην aftodioikisi.gr κάνουν λόγο για «υγειονομική βόμβα που απειλεί τους ίδιους τους εργαζόμενους αλλά και το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον τους» και ζητούν την άμεση προμήθεια του εμβολίου και την εφαρμογή του νόμου για υποχρεωτικό εμβολιασμό.
Παράλληλα καταγγέλλουν ότι ο νόμος δεν εφαρμόζεται ούτε ως προς τον αντιγριπικό ούτε και ως προς τον αντιτετανικό εμβολιασμό.
'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();