πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

Οι 6+2 παράνομες μειώσεις μισθών και συντάξεων

Μαζικές προσφυγές χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων Η απίστευτη προχειρότητα με την οποία περικόπηκαν μισθοί και συντάξεις στα έτη 2011, 2012 και 2013 και διαλύθηκαν ζωές
Την απίστευτη προχειρότητα με την οποία περικόπηκαν στα έτη 2011, 2012 και 2013, μισθοί και συντάξεις αναδεικνύουν οι διαδοχικές δικαστικές αποφάσεις που κρίνουν αντισυνταγματικές οι σχετικές διατάξεις, που διέλυσαν ζωές.

Ήδη 6 κουρέματα μιαθών ή συνταξεων κρίθηκαν αντισυνταγματικά τελεσίδικα ενώ εκκρεμούν άλλες δύο τουλάχιστον αποφάσεις. Τελευταία απόφαση που ανοίγει νέα μέτωπα και δημιουργεί ελπίδες σε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους είναι η απόφαση τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία κρίνεται αντισυνταγματική η κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας. Πρόκειται για μια δικαστική απόφαση του ΣΤ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία παραπέμπει την οριστική απόφαση στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΣτΕ.
Αυτό οδηγεί στην υποβολή μαζικών προσφυγών από χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, προκειμένου να κατοχυρώσουν τα αναδρομικά, στην περίπτωση που η Ολομέλεια του ΣτΕ κρίνει τελεσίδικα, ότι ήταν αντισυνταγματικές οι περικοπές του 13ου και 14ου μισθού. 
Προηγήθηκαν αποφάσεις Πρωτοδικείων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, που δικαίωσαν συνταξιούχους οι οποίοι ζήτησαν να ακυρωθεί η κατάργηση των δώρων και το πέτυχαν, τουλάχιστον σε πρώτο βαθμό.
Το γεγονός αυτό και επειδή οι συνταξιούχοι, κατά χιλιάδες συνέρρεαν σε δικηγορικά γραφεία για αγωγές, το υπουργείο Εργασίας έφτιαξε ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή στον ΕΦΚΑ όπου οι συνταξιούχοι υποβάλλουν αιτήματα για τα δώρα και εφόσον υπάρξει οριστική απόφαση για την ακύρωση των μειώσεων, θα είναι κατοχυρωμένοι ώστε να διεκδικήσουν αναδρομικά.
Εξετάζεται από τα συναρμόδια υπουργεία, μήπως γίνει κάτι ανάλογο και για τους εν ενεργεία υπαλλήλους.
Η κυβέρνηση επιστρέφει εντός του Δεκεμβρίου και του Ιανουαρίου αναδρομικά από μειώσεις αποδοχών σε ειδικά μισθολόγια και συνταξιούχους της ίδιας κατηγορίας ενώ έχουν προηγηθεί και επιστροφές αναδρομικών σε δικαστικούς.
Επίσης, πέρυσι, τον Δεκέμβριο του 2017 επιστράφηκαν οι κρατήσεις της εισφοράς ασθένειας, η οποία υπολογιζόταν στη μικτή σύνταξη πριν από τις μειώσεις των Μνημονίων, ενώ θα έπρεπε να υπολογίζεται στην καταβαλλόμενη σύνταξη! Τα ποσά που έλαβαν ήταν από 62 ευρώ ως 600 ευρώ και καταβλήθηκαν εφάπαξ, με τη σύνταξη Δεκεμβρίου του 2017.
Το κόστος μέχρι τώρα είναι ανεκτό από τον προϋπολογισμό, καθώς επιτεύχθηκαν υπερπλεονάσματα, τα οποία επέτρεψαν την άνετη χρηματοδότησή τους.

Ωστόσο κανένας προϋπολογισμός δεν πρόκειται να αντέξει την επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας στους 700.000 δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους του δημοσίου. Το κόστος των συγκεκριμένων επιδομάτων και των αναδρομικών ανέρχεται σε περίπου 10 δισ. ευρώ, ποσό απαγορευτικό, με δεδομένους και τους στόχους των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων.

Οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται από το 2019 και μετά, που σημαίνει ότι θα κερδηθεί κάποιος χρόνος, αλλά το δημοσιονομικό άγχος παραμένει.

Όλα αντισυνταγματικά! 

Τα τελευταία χρόνια, το πλήθος των αποφάσεων των ανωτάτων δικαστηρίων, οι οποίες βγάζουν αντισυνταγματικές τις περικοπές των μισθών και των συντάξεων, αναδεικνύει και την προχειρότητα κατάρτισης των μνημονιακών νόμων με τους οποίους έγιναν οι περικοπές και τη σπουδή να επιτευχθούν οι στόχοι των προϋπολογισμών οι οποίοι, εν τέλει, δεν επιτεύχθηκαν! Ειδικότερα:  
  1. Το 2015 η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου δημοσίευσε την απόφασή της με την οποία έκρινε αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) τις αναδρομικές, από 1η Αυγούστου 2012, μειώσεις των συντάξεων των δικαστών, οι οποίες και  επιστράφηκαν. Η Ολομέλεια έκρινε, ότι οι περικοπές των συντάξεων των δικαστών και «μάλιστα αναδρομικά από 1.8.2012, αντίκεινται προς τις συνταγματικές διατάξεις των άρθρων 4 παράγραφος 5 και 25 παράγραφος 4 και καθίστανται ως εκ τούτου ανίσχυρες».
  2. Αποφάσεις του μισθοδικείου ακύρωσαν μειώσεις για τους εν ενεργεία δικαστικούς. Συγκεκριμένα τους είχαν γίνει περικοπές από την 1η Αυγούστου 2012. προσέφυγαν και δικαιώθηκαν το 2013, αλλά η τότε κυβέρνηση Σαμαρά -Βενιζέλου με τους νόμους 4270/2014 και 4307/2014, προβλέφθηκε η περικοπή κατά 50% των ποσών που έπρεπε να επιστρέψουν αναδρομικά από την 1-8-2014. Οι δικαστικοί προσέφυγαν ξανά στο Μισθοδικείο, τοι οποίο με την υπ' αριθμ. 127/2016 απόφασή του τους δικαίωσε και έλαβαν το σύνολο των αναδρομικών τους απ΄πο την 1-8-2012.
  3. Παράνομες κρίθηκαν και οι κρατήσεις  για τη μηνιαία εισφορά υπέρ υγειονομικής περίθαλψης των συνταξιούχων, από τις συντάξεις που καταβλήθηκαν κατά το διάστημα από 1/1/2012 έως 30/6/2016 και υπολογίστηκαν επί του ακαθάριστου ποσού μηνιαίας κύριας σύνταξης ή προσυνταξιοδοτικής παροχής, χωρίς την αφαίρεση των ποσών που αντιστοιχούν στις περικοπές των συντάξεων βάσει των νόμων 4024/2011, 4051/2012 και 4093/2012 και της κ.υ.α. 476/2012. Τα συγκεκριμένα ποσά που παρακρατήθηκαν υπέρ υγειονομικής περίθαλψης καταβλήθηκαν πέρυσι με τη σύνταξη μηνός Δεκεμβρίου 2017. Το κόστος καλύφθηκε από το υπερπλεόνασμα του προϋπολογισμού του 2017 
  4. Παράνομη κρίθηκε η παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης του Ν. 3986/2011 υπέρ του ΑΚΑΓΕ στις επικουρικές τους συντάξεις από το 2012. Η επιστροφή των ποσών στους λογαριασμούς των συνταξιούχων ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2018.
  5. Παράνομες κρίθηκαν οι μειώσεις των αποδοχών των ένστολων, των γιατρών του ΕΣΥ και των καθηγητών ΑΕΙ και ΤΕΙ. Πρόκειται για τις μειώσεις των μισθών που είχαν επιβληθεί με τον νόμο 4093/2012, της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, από την 1η-8-2012, αλλά επειδή κρίθηκαν αντισυνταγματικές θα πρέπει να αποδοθούν στους δικαιούχους τα ποσά, που «κουρεύτηκαν», σε βασικούς μισθούς και επιδόματα, με βάση τα καθεστώτα των ειδικών μισθολογίων. Σε πρώτη φάση, οι μειώσεις ακυρώθηκαν και από την 1-1-2018 οι αποδοχές αποκαταστάθηκαν στα επίπεδα προ των περικοπών, ενώ μέχρι τέλους του έτους θα καταβληθούν και τα αναδρομικά που αναλογούν από την 1-8-2012 έως και τις 31-12-2017. Οι διαφορές επιστράφηκαν ήδη στους δικαιούχους.
  6. Μέχρι τις 28 Ιανουαρίου θα επιστραφούν και οι παράνομες κρατήσεις στους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων.
Εκκρεμούν να τελεσιδικήσουν οι αποφάσεις:
  1. Η επαναφορά του 13ου μισθού στους εν ενεργεία υπαλλήλους του δημοσίου.
  2. Η επαναφορά της 13ης και η 14ης σύνταξης στους συνταξιούχους του δημοσίου.
'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();