πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

Το Χαλάνδρι πρωτοπορεί στην εναλλακτική διαχείριση απορριμμάτων

Στα πλαίσια του HORIZON 2020 το Χαλάνδρι πρωτοπορεί με το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα WASTE4THINK.Πρόκειται για ένα καινοτόμο πρόγραμμα συλλογής και αξιοποίησης των υπολειμμάτων τροφής που είναι σύμφωνο με το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων και λειτουργεί επιτυχώς ήδη από το τέλος του 2016.
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται από τον δήμο Χαλανδρίου σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και τον καθηγητή κο Γεράσιμο Λυμπεράτοκαι εφαρμόζεται σε 250 νοικοκυριά. Στόχος του προγράμματος είναι η εξέταση διαφορετικών περιπτώσεων αξιοποίησης και διαχείρισης των οικιακών απορριμμάτων σε τέσσερις Ευρωπαϊκές πόλεις.

Το πρόγραμμα του Χαλανδρίου διακρίνεται σε 2 στάδια:

1.    Χωριστή συλλογή των βιαποδομήσιμων οικιακών αποβλήτων
Οι κάτοικοι που έχουν εγγραφεί στο πρόγραμμα εθελοντικά συλλέγουν τα οργανικά απόβλητα της κουζίνας σε ειδικές βιοαποδομήσιμες  σακούλες και τα τοποθετούν σε ειδικούς καφέ κάδους που έχει τοποθετήσει ο Δήμος.Η αποκομιδή γίνεται με απορριμματοφόρο της πρωτοβουλίας που ζυγίζει κάθε κάδο και στέλνει πληροφορίες. Άρα το σύστημα συλλογής, σύμφωνα με τον κ. Λυμπεράτο, είναι σημαντικά καινοτόμο και ήδη έχει δείξει ότι λιγότερο από το 10% των απορριμμάτων καταλήγει στον πράσινο κάδο, γιατί οι ίδιοι κάτοικοι συμμετέχουν και στην ανακύκλωση των συσκευασιών. Για παράδειγμα, ένας πολίτης πετάει μια σακούλα που περιέχει υπολείμματα τροφών και κυρίως ό,τι έχει χρησιμοποιηθεί για την προετοιμασία του φαγητού, αφήνοντας ελάχιστο υπόλειμμα στο τέλος για το πράσινο κάδο π.χ. κόκκαλα. Άρα, συμπεραίνει κάποιος πως  αν εφαρμοστεί συνολικά τότε θα εξαφανιστεί η ανάγκη για ΧΥΤΑ.
2.    Ξήρανση των βιοαποβλήτων
Τα συλλεγόμενα οργανικά απορρίμματα οδηγούνται στην μονάδα ξήρανσης GAIA όπου και σε 8 ώρες μετατρέπονται σε μια βιομάζα που ονομάζεται FORBI.


Από όλες τις τεχνολογίες διαχείρισης αποβλήτων, η τεχνολογία ξήρανσης GAIA (http://www.ecovrs.com/products/food-waste-dryers-gaia/)  είναι μοναδική αφού παρέχει την λύση on-site, χωρίς μυρωδιές παράγοντας δυο αποστειρωμένα προϊόντα : βιομάζα και γκρι νερό. Είναι απλά αυτόματα συστήματα ξήρανσης που στηρίζονται στη θέρμανση και την μηχανική ανάδευση.Από την στιγμή που τα ποσοστά υγρασίας στα οργανικά απορρίμματα και στα απορρίμματα φαγητού είναι πολύ υψηλά(μέχρι και 98%), η μείωση του όγκου και του βάρους επιτυγχάνεται με την εξάτμιση του νερού, αφήνοντας ως προϊόν ξερή αποστειρωμένη βιομάζα που δεν μυρίζει και μπορεί να αποθηκευτεί για αρκετές εβδομάδες.

Τα ξηραντήρια Gaia είναι μοναδικά σε ανοχή συσκευασμένων απορριμμάτων. Κατά την διάρκεια της ξήρανσης οτιδήποτε μη οργανικό (π.χ. πλαστικό ή αλουμίνιο) θρυμματίζεται επιτρέποντας στα οργανικά να ξεραθούν ενώ οι συσκευασίες παραμένουν διαθέσιμες για ανάκτηση μέσω μιας απλής μεθόδου διαλογής.
Το τελικό ξηρό προϊόν έχει υψηλή θερμιδική για χρήση σε καυστήρες βιομάζας. Ενώ το προϊόν που παράγεται από λαχανικά αποτελεί και πρώτης ποιότητας ζωοτροφή.
Πλεονεκτήματα
Με την θέρμανση και τον τεμαχισμό των αποβλήτων, ενεργοποιείται μια επιταχυνόμενη διαδικασία ζύμωσης και αφυδάτωσης που οδηγεί στην εξάτμιση του νερού, το οποίο στην συνέχεια συμπυκνώνεται και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άρδευση ή άλλες εφαρμογές γκρίζου νερού.

Το στερεό υπόλειμμά είναι μόλις το 5-15% του αρχικού όγκου και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Είναι αποστειρωμένο και απαλλαγμένο από ζιζάνια, σπόρους και παθογόνα και είναι κατάλληλο για χρήση ωςβελτιωτικό εδάφους, ως ενισχυτικό κομποστοποίησης και ως συστατικό καυσίμων βιομάζας.
Με την αποφυγή της υγειονομικής ταφής επιτυγχάνεται μείωση έως και 90% στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου καθώς και μείωση 100% της μόλυνσης εδάφους και υδροφόρου ορίζοντα από τα στραγγίσματα.
Τέλος η διαχείριση on-site οικονομικά μηδενίζει το κόστος υγειονομικής ταφής αλλά και τα έξοδα μεταφοράς.
Σύμφωνα με τον κ. Λυμπεράτο, αυτό το υλικό δεν μυρίζει, είναι ομογενοποιημένο ως χώμα και μπορεί να συντηρηθεί τουλάχιστον για έναν χρόνο χωρίς αλλοίωση, μιας και έχει χαμηλή υγρασία. Ήδη παράχθηκαν πέλετ για θέρμανση, βιοαιθανόλη, κόμποστ αλλά και βιοαέριο, για την κυκλοφορία ενός από τα απορριμματοφόρα με αποτέλεσμα να υπάρχει καθαρή εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας.
Η εταιρεία ECOVRSέχει προμηθεύσει την μονάδα ξήρανσης GAIAενώ είναι υπεύθυνη και για την επίβλεψη και συντήρηση του συστήματος.



'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();