πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Κινητοποιήσεις στο ΑΣΕΠ -Στάσεις εργασίας & «λευκή» απεργία

Κινητοποιήσεις που επηρεάζουν το έργο του ΑΣΕΠ, και, βεβαίως, τον έλεγχο της προκήρυξης 3Κ/2018, έχουν ξεκινήσει, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της aftodioikisi.gr, τις τελευταίες εβδομάδες οι υπάλληλοι της Ανεξάρτητης Αρχής. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι υπάλληλοι του ΑΣΕΠ ενόψει και της συζήτησης του νομοσχεδίου «Ενδυνάμωση Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.), ενίσχυση και αναβάθμιση Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις»,  ζητούν να αποκατασταθούν οι μισθολογικές ανισότητες που υπάρχουν σε σχέση με τους συναδέλφους τους στις άλλες Ανεξάρτητες Αρχές, τονίζοντας παράλληλα ότι «οι αποδοχές του προσωπικού του ΑΣΕΠ έχουν υποστεί μείωση άνω του 40% σε αντίθεση με το 25% μείωσης που υπέστησαν οι συνάδελφοι του υπόλοιπου δημόσιου τομέα».

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ζητούν να αυξηθεί η αμοιβή για την υπερωριακή απασχόληση, καθώς, όπως τονίζουν, ιδιαίτερα με την 3Κ, εργάζονται νυχθημερόν και Σαββατοκύριακα. Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες και έως την ικανοποίηση των αιτημάτων του, πραγματοποιούν ένα είδος «λευκής απεργίας», αρνούμενοι να αναλάβουν τον αριθμό των υπερωριών του προηγούμενου διαστήματος, λόγω της προκήρυξης 3Κ.
Αποκορύφωμα των κινητοποιήσεων ήταν οι στάσεις εργασίας που, σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματοποίησαν την περασμένη Παρασκευή και Δευτέρα, ενώ σήμερα έχουν προγραμματίσει Γενική Συνέλευση, προκειμένου να αποφασίσουν για τις περαιτέρω κινήσεις τους.
Ενδεικτική τους κλίματος που επικρατεί ανάμεσα στους υπαλλήλους του ΑΣΕΠ ήταν η τοποθέτηση του προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων Γιάννη Δελαγραμμάτικα, στην αρμόδια Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής επί του νομοσχεδίου για την Ανεξάρτητη Αρχή. Μάλιστα, πολλοί συνδέουν αυτό το κλίμα με τα όσα περί κινδύνου εμπλοκής της διαδικασίας για την 3Κ για τουν οποίο μίλησε ο κ. Δελαγραμμάτικας στην ίδια τοποθέτησή του. 
Διαβάστε το σχετικό απόσπασμα:
«…..Η Γραμματεία του ΑΣΕΠ αποτελείται από υπαλλήλους αυξημένων τυπικών και ουσιαστικών προσόντων που προσιδιάζουν με αυτά του ειδικού επιστημονικού προσωπικού, ασκούν αντίστοιχα καθήκοντα χωρίς να απολαμβάνουν, όμως, ανάλογη μισθολογική μεταχείριση και αναγνώριση σε αντιδιαστολή με όλες τις άλλες Ανεξάρτητες Αρχές.
Σημειώνεται ότι η αναγνώριση του ειδικού ρόλου του έργου και της αποτελεσματικότητας του προσωπικού του ΑΣΕΠ είχε σαν αποτέλεσμα τα προηγούμενα έτη την καταβολή ειδικού επιδόματος, το οποίο περικόπηκε κατά τη διάρκεια της μνημονιακής περιόδου κι ενώ σε άλλες υπηρεσίες διατηρήθηκαν ειδικά οικονομικά καθεστώτα ως προσωπικές διαφορές, το ΑΣΕΠ εξαιρέθηκε άδικα, με συνέπεια οι αποδοχές του προσωπικού του να έχουν υποστεί μείωση άνω του 40% σε αντίθεση με το 25% μείωσης που υπέστησαν οι συνάδελφοι του υπόλοιπου δημόσιου τομέα.
Με το άρθρο 9 του νομοσχεδίου προβλέπεται η απόσπαση υπαλλήλων, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, για 1 + 1 έτος, ρύθμιση η οποία θα συμβάλει σημαντικά στην επιτάχυνση της διεκπεραίωσης των διαδικασιών του ΑΣΕΠ. Στο ίδιο άρθρο επιλύεται και η υπάρχουσα εκκρεμότητα που προέκυψε από την εφαρμογή του ν. 4369/2016 για το ΑΣΕΠ και αφορά τη σύνθεση των Συμβουλίων Επιλογής Γενικών Διευθυντών και Διευθυντών στο φορέα, ώστε να είναι δυνατή η άμεση υλοποίηση των κρίσεων. Όμως, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η επίτευξη των στόχων του εν λόγω νομοσχεδίου είναι αδύνατη εάν στις ρυθμίσεις του δεν συμπεριληφθούν μέτρα αναβάθμισης του ρόλου των υπαλλήλων της Γραμματείας του ΑΣΕΠ, αξιοποίηση των δυνατοτήτων του προσωπικού του, καθώς και ενθάρρυνση και ανταμοιβή του.
Στο σημείο αυτό, επισημαίνουμε ότι η λειτουργία του ΑΣΕΠ βασίζεται στη Γραμματεία του. Η Γραμματεία του ΑΣΕΠ δεν έχει καμία σχέση με τη λειτουργία και το ρόλο μιας τυπικής διοικητικής γραμματείας. Η Γραμματεία του ΑΣΕΠ αποτελεί υπηρεσία με αυξημένες αρμοδιότητες και η λειτουργία της συγκροτεί τον κεντρικό πυρήνα της καθολικής ελεγκτικής διαδικασίας. Η Γραμματεία του ΑΣΕΠ αποτελείται από υπαλλήλους αυξημένων τυπικών και ουσιαστικών προσόντων που προσιδιάζουν με αυτά του ειδικού επιστημονικού προσωπικού, ασκούν αντίστοιχα καθήκοντα χωρίς να απολαμβάνουν, όμως, ανάλογη μισθολογική μεταχείριση και αναγνώριση σε αντιδιαστολή με όλες τις άλλες Ανεξάρτητες Αρχές.
Η Γραμματεία του ΑΣΕΠ συντάσσει σχέδια εισηγήσεων και αποφάσεων με πλήρη τεκμηρίωση και αναλυτικό σκεπτικό νομικά θεμελιωμένο, τα οποία εξετάζονται, εγκρίνονται, ουσιαστικά υπογράφονται από τους Συμβούλους χωρίς, συνήθως, τροποποιήσεις. Επίσης, το προσωπικό του ΑΣΕΠ απαντά καθημερινά σε εκατοντάδες ερωτήματα φορέων και πολιτών παρέχοντας διευκρινίσεις και κατευθύνσεις μέσω του, μοναδικού στην ελληνική δημόσια διοίκηση, Call Center, το οποίο λειτουργεί καθημερινά μέχρι τις 8:00 το βράδυ και τις αργίες.
Ο σημαντικός ρόλος της Γραμματείας του ΑΣΕΠ δεν έχει τύχει μέχρι σήμερα της αναγνώρισης και της επιβράβευσης της. Δεν της αναγνωρίζεται το υψηλό επίπεδο αποτελεσματικότητας, με κορυφαία παραδείγματα την άμεση ολοκλήρωση των προσλήψεων των αναπληρωτών καθηγητών για την διασφάλιση της έγκαιρης τοποθετήσεις τους στην έναρξη της σχολικής διαδικασίας για εφέτος και τα προηγούμενα δύο χρόνια, την ανάληψη και διεκπεραίωση των διαδικασιών επιλογής στελεχιακού δυναμικού της δημόσιας διοίκησης με τη λειτουργία του ΕΙΣΕΠ.
Η Γραμματεία του ΑΣΕΠ τα τελευταία χρόνια, λόγω της διενέργειας προσλήψεων, οι οποίες είχαν παγώσει λόγω των μνημονίων και λόγω της ανάθεσης πλήθους νέων αρμοδιοτήτων – ενστάσεις αναπληρωτών καθηγητών, συμβούλια ΕΣΕΔ για τους Γενικούς Γραμματείς – έχει επωμιστεί τη διεκπεραίωση τεράστιου και πρωτοφανούς αριθμού υποθέσεων με συνέπεια τη δημιουργία ενός δραματικού, για το προσωπικό, φόρτου εργασίας.
Σημειώνεται ότι η αναγνώριση του ειδικού ρόλου του έργου και της αποτελεσματικότητας του προσωπικού του ΑΣΕΠ είχε σαν αποτέλεσμα τα προηγούμενα έτη την καταβολή ειδικού επιδόματος, το οποίο περικόπηκε κατά τη διάρκεια της μνημονιακής περιόδου κι ενώ σε άλλες υπηρεσίες διατηρήθηκαν ειδικά οικονομικά καθεστώτα ως προσωπικές διαφορές, το ΑΣΕΠ εξαιρέθηκε άδικα, με συνέπεια οι αποδοχές του προσωπικού του να έχουν υποστεί μείωση άνω του 40% σε αντίθεση με το 25% μείωσης που υπέστησαν οι συνάδελφοι του υπόλοιπου δημόσιου τομέα».
'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();