Η δυνατότητα αμοιβαίας μετάταξης μεταξύ υπαλλήλων που ανήκουν στην ίδια κατηγορία και κατέχουν τυπικά προσόντα του κλάδου στον οποίο μετατάσσονται, δίνεται με το νέο πλαίσιο κινητικότητας, με το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης από την πλευρά να βγάζει την πρώτη εγκύκλιο σχετικά με την συγκεκριμένη πτυχή του νέου συστήματος μετατάξεων.Να σημειωθεί αρχικά πως, σύμφωνα με το νόμο για την κινητικότητα, ο υπάλληλος που επιθυμεί να µεταταγεί σε άλλη υπηρεσία µε τη συγκεκριμένη διαδικασία, υποβάλλει αίτηση στην Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας, η οποία δημοσιοποιεί το αίτημά του υπαλλήλου, µε ανάρτηση στην ηλεκτρονική εφαρμογή για την κινητικότητα του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Οι ενδιαφερόμενοι που πληρούν τις προϋποθέσεις για την πλήρωση της συγκεκριμένης θέσης υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση προς το φορέα του υπαλλήλου που ζήτησε αρχικά την αμοιβαία μετάταξη.Απαρέγκλιτες προϋποθέσεις αποτελούν:- οι μετατασσόμενοι να ανήκουν στην ίδια κατηγορία / εκπαιδευτική βαθμίδα
- οι μετατασσόμενοι να κατέχουν τα τυπικά προσόντα του κλάδου / ειδικότητας στον οποίο μετατάσσονται.
Η μετάταξη θα διενεργείται, κατόπιν αίτησης των ενδιαφερομένων υπαλλήλων, αλλά και µετά από γνώμη των συλλογικών οργάνων των φορέων προέλευσης και υποδοχής, µε απόφαση των αρμόδιων προς διορισμό οργάνων των φορέων προέλευσης και υποδοχής, η οποία δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Για αυτού του είδους τις αποσπάσεις, η χρονική τους διάρκεια δεν δύναται να υπερβαίνει τα δύο έτη, μετά το πέρας των οποίων απαιτείται η επανεξέτασή τους από την Κεντρική Υπηρεσία Κινητικότητας του αιτήματος του υπαλλήλου για παράταση της απόσπασης έως δύο έτη, συνεκτιμώντας τις υπηρεσιακές ανάγκες.
Η εγκύκλιος
Με την εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο καθορίζεται η διαδικασία εφαρμογής του άρθρου 10 του ν.4440/2016 που αφορά στην αμοιβαία μετάταξη υπαλλήλων και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή των εν λόγω διατάξεων:
1.Δικαίωμα αμοιβαίας μετάταξης έχουν οι πολιτικοί διοικητικοί υπάλληλοι, μόνιμοι και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, που υπηρετούν σε υπηρεσίες, κεντρικές και περιφερειακές, του Δημοσίου, των Ανεξάρτητων Αρχών, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) α’ και β’ βαθμού και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), καθώς και των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.), εφόσον ανήκουν στη Γενική Κυβέρνηση όπως εκάστοτε οριοθετείται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή στο Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης. Δικαίωμα, επίσης, έχουν οι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΣΔΔΑ), ανεξαρτήτως του φορέα στον οποίο ανήκει η οργανική τους θέση.
2. Προϋπόθεση για τη διενέργεια αμοιβαίας μετάταξης είναι οι υπάλληλοι να ανήκουν στην ίδια κατηγορία/εκπαιδευτική βαθμίδα και να κατέχουν τα τυπικά προσόντα του κλάδου/ειδικότητας στον οποίο μετατάσσονται.
Τα τέσσερα σημεία της διαδικασίας
1. Ο υπάλληλος που επιθυμεί να μεταταγεί σε άλλη υπηρεσία με τη διαδικασία της αμοιβαίας μετάταξης, υποβάλλει αίτηση στην Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας, προσδιορίζοντας το φορέα στον οποίο επιθυμεί να μεταταχθεί. Η υποβολή αίτησης δεν συνδέεται με τις χρονικές περιόδους του προγράμματος του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας.
2. Η Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας δημοσιοποιεί το αίτημα του υπαλλήλου, καθώς και τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα με ανάρτηση στην ηλεκτρονική εφαρμογή για την κινητικότητα. Το ως άνω αίτημα διατηρείται αναρτημένο για χρονικό διάστημα που καθορίζεται με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Κινητικότητας, εντός του οποίου θα πρέπει να υποβληθούν αιτήσεις από τους ενδιαφερομένους.
3. Οι ενδιαφερόμενοι που πληρούν τις προϋποθέσεις για την πλήρωση της συγκεκριμένης θέσης υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση προς το φορέα του υπαλλήλου που αιτήθηκε την αμοιβαία μετάταξη.
4. Μετά το πέρας του χρονικού διαστήματος της παρ.2 του άρθρου 2, το αρμόδιο τριμελές όργανο του φορέα που ανήκει ο αιτών την αμοιβαία μετάταξη γνωμοδοτεί, προκειμένου να επιλεγεί από τους ενδιαφερόμενους υπαλλήλους, αυτός που θα καταλάβει τη θέση του αιτούντος την αμοιβαία μετάταξη. Στη συνέχεια, το αρμόδιο τριμελές όργανο του φορέα που ανήκει ο ενδιαφερόμενος υπάλληλος που επελέγη, αξιολογεί την αίτηση του υπαλλήλου που αρχικά αιτήθηκε την αμοιβαία μετάταξη και γνωμοδοτεί για την υλοποίηση ή μη της μετάταξής του.
Τα απαιτούμενα για την αξιολόγηση των υποψηφίων στοιχεία σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ.3 του άρθρου 7 του ν.4440/2016 αποστέλλονται στα αντίστοιχα τριμελή όργανα από τις Διευθύνσεις Διοικητικού των φορέων προέλευσης και υποδοχής.
Σε περίπτωση που οι ενδιαφερόμενοι υπάλληλοι για τη θέση είναι λιγότεροι από τρεις (3), δεν είναι υποχρεωτική η διενέργεια συνέντευξης.
Για τη διενέργεια της αμοιβαίας μετάταξης δεν απαιτείται να πληρούνται για τους φορείς προέλευσης και υποδοχής οι προϋποθέσεις της παρ.4 του άρθρου 4 του ν.4440/2016.
Η πράξη αμοιβαίας μετάταξης εκδίδεται από τα αρμόδια προς διορισμό όργανα των φορέων προέλευσης και υποδοχής των υπαλλήλων και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Δείτε ολόκληρη την εγκύκλιο ΕΔΩ
Τι συμβαίνει στα ΚΕΠ
Όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr την περίοδο δημοσίευσης του νόμου για την κινητικότητα, είχε προστεθεί σχετική πρόβλεψη και για τους υπαλλήλους των ΚΕΠ.
Συγκεκριμένα, η παράγραφος 4, αναφέρει ότι: «ειδικές διατάξεις περί αμοιβαίων μετατάξεων διατηρούνται σε ισχύ».
Αυτό, γίνεται για να καταδείξει ότι δεν έχουν καταργηθεί οι ειδικές διατάξεις περί της αμοιβαίας και κυρίως, αυτό αφορά κατηγορίες των ΚΕΠ.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΦΕΚ