πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΓΙΑ ΩΡΕΣ-ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ-ΒΑΡΔΙΕΣ


Συνάδελφοι, μετά απο ενημέρωση που είχαμε, σχετικά με απλήρωτες ώρες, υπερωρίες και διάφορα άλλα που έγιναν κατά την εορταστική περίοδο σας αναδημοσιεύουμε ένα ενημερωτικό δελτίο με τις πάγιες θέσεις του Σωματείου μας.

                                                                ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

(Για ωράριο, βάρδιες, ρεπό, υπερωρίες, Κυριακές, αργίες, νυκτερινή εργασία, διάλειμμα, διευθέτησηχρόνου εργασίας).

Το Δ.Σ. του Σωματείου μας ενημερώνει όλους τους εργαζόμενους στα Σούπερ Μάρκετ «ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ»  σχετικά με το τι ισχύει υποχρεωτικά για όλα  τα παραπάνω.
  1. Το ωράριο όλων ανεξαιρέτως των εργαζομένων καθορίζεται από την σύμβασή τους και οι ώρες έναρξης και διακοπής της εργασίας τους από το «νόμιμο πρόγραμμα», το οποίο πρέπει υποχρεωτικά να είναι αναρτημένο σε εμφανές για όλους σημείο.
  2. Για όλους τους εργαζόμενους ισχύουν οι εναλλάξ σε εβδομαδιαία βάση βάρδιες καθώς και το κυλιόμενο εβδομαδιαίο ρεπό όπου υποχρεωτικά κάθε 5η εβδομάδα θα συμπίπτει με Σάββατο- Δευτέρα. Σε καμία περίπτωση και για κανένα λόγο δεν επιτρέπεται το σπαστό ωράριο.
  3. Κάθε εργαζόμενος πλήρους απασχόλησης, εάν του ζητηθεί, μπορεί να παρέχει επιπλέον του 40ωρου, πέντε ώρες υπερεργασία την εβδομάδα, χωρίς να απαιτείται άδεια από την οικεία επιθεώρηση. Η υπερεργασία αυτή πληρώνεται με το ωρομίσθιο, προσαυξημένο κατά 25%.
  4. Η πέραν των πέντε ωρών την εβδομάδα υπερωριακή  απασχόληση, εάν δεν δοθεί ειδική άδεια από την οικεία επιθεώρηση, θεωρείται παράνομη υπερωρία και πρέπει να πληρωθεί με το ωρομίσθιο, προσαυξημένο κατά 100%. Παράνομη υπερωρία θεωρείται επίσης και πληρώνεται με προσαύξηση 100%, η απασχόληση πέραν των εννέα ωρών ημερησίως.
  5. Οι μερικώς απασχολούμενοι εργαζόμενοι για την πέρα της ημερήσιας,  βάσει της σύμβασής τους εργασίας, και μέχρι την συμπλήρωση των 40 ωρών την εβδομάδα, δικαιούνται το βασικό ωρομίσθιό τους προσαυξημένο κατά 10%. Για την πέρα των 40 ωρών εργασία τους, ισχύει ότι και για τους πλήρως απασχολούμενους.
  6. Η εργασία που θα είναι υποχρεωμένος να προσφέρει ο εργαζόμενος, κατά το διάστημα από 10μ.μ. έως 06π.μ., θεωρείται νυκτερινή και αμείβεται με επιπλέον προσαύξηση 25%. 
  7. Όλοι οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση, όλων των ειδικοτήτων, δικαιούνται κατά την διάρκεια της εργασίας τους διάλειμμα , το οποίο θεωρείται κανονικά ως χρόνος εργασίας και δεν επιβαρύνει το ωράριό τους. Συγκεκριμένα: οι 8ωροι δικαιούνται διάλειμμα 20΄,  οι 6ωροι δικαιούνται διάλειμμα 15΄ και οι 4ωροι δικαιούνται διάλειμμα 10΄.
  8. Απαγορεύεται η εργασία κατά την Κυριακή και τις λοιπές αργίες για όλους τους εργαζόμενους, εκτός από ειδικές περιπτώσεις όπου απαιτείται ειδική άδεια από την οικεία επιθεώρηση.
  9. Εργαζόμενοι που θα εργαστούν κατά την ημέρα της Κυριακής ή αργίας πάνω από 5 ώρες (έως και 8 ώρες) δικαιούνται το ημερομίσθιό τους προσαυξημένο κατά 75%, καθώς επίσης και μια ημέρα αναπληρωματικής ανάπαυσης, την αμέσως επόμενη εβδομάδα.
Εργαζόμενοι που θα εργαστούν κατά την Κυριακή ή αργία λιγότερο από 5 ώρες δικαιούνται μόνο το ωρομίσθιό τους για τις ώρες που εργάστηκαν προσαυξημένο κατά 75%, χωρίς ανάλογη συμπληρωματική ανάπαυση.
  1. Εργαζόμενοι που θα υποχρεωθούν να εργαστούν, πέραν των 8 ωρών, κατά την Κυριακή ή αργία δικαιούνται για κάθε ώρα πέραν των 8, επί του προσαυξημένου με 75% ωρομισθίου τους, επιπλέον προσαύξηση 100%.       
Τέλος σας ενημερώνουμε ότι το Σωματείο μας είναι κατηγορηματικά αντίθετο σε κάθε μορφής διευθέτηση του χρόνου εργασίας  και δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συνηγορήσει ή να προσυπογράψει κάτι τέτοιο. Επομένως δεν υφίσταται τέτοιο θέμα.   
ΑρχείοDownload this file (Scan13.01.19.pdf)Scan13.01.19.pdf819 Kb
'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();