πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019

Όλη η αλήθεια για τις αμοιβές στα σουπερμάρκετ

Μεγάλες διαστάσεις αλλά και αναταραχή έχει προκαλέσει η επιστολή που εστάλει στους εργαζόμενους της αλυσίδας σουπερμάρκετ My Market από τη Γενική Διευθύντρια Λειτουργίας Καταστημάτων, η οποία ζητά από τους εργαζόμενους να χαμογελούν ακόμη και αν αμείβονται με 300 ευρώ.
H επιστολή προκάλεσε την παρέμβαση του Υπουργείου Εργασίας, το οποίο προανήγγειλε έλεγχο στην αλυσίδα για να διαπιστώσει αν υπάρχουν εργαζόμενοι που αμείβονται με 300 ευρώ. 

Και το θέμα που έχει ανοίξει είναι τι μισθό παίρνουν τελικά οι εργαζόμενοι στα σούπερμαρκετ και πόσο εκτεταμένο φαινόμενο είναι οι ευέλικτες μορφές εργασίας στον κλάδο;

Το economistas.gr συγκέντρωσε τις επιχειρησιακές συμβάσεις των εργαζομένων στις μεγαλύτερες αλυσίδες σουπερμάρκετ της χώρας, οι οποίες στις αρχές του έτους ανακοίνωσαν αυξήσεις στους μισθούς μέσα στο 2019. 

Από τη συγκέντρωση των στοιχείων προκύπτει ότι οι μισθολογικές αποκλίσεις των εργαζομένων στον ΑΒ Βασιλόπουλο, στον Σκλαβενίτη αλλά και στα Lidl είναι μικρές, καθώς κατά μέσο όρο κυμαίνονται στα 700 και 800 ευρώ καθαρά. 

Ο κλάδος των σουπερμάρκετ είναι από τους ελάχιστους που δεν έχει κάνει απολύσεις, και οι μισθοί των εργαζομένων δεν έχουν υποστεί καμία μείωση. Όμως ο κλάδος σύμφωνα με στελέχη της αγοράς παρουσιάζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ευέλικτων µορφών απασχόλησης, καθώς σε ορισμένες αλυσίδες οι εργαζόµενοι µε καθεστώς µερικής απασχόλησης υπερβαίνουν ακόμη και το 40%.

Υψηλό ποσοστό αν αναλογιστεί κανείς ότι πλέον η απασχόληση του λιανεμπορίου τροφίμων αντιπροσωπεύει σχεδόν το 40% της απασχόλησης του λιανικού εμπορίου και το 31% συνολικά του λιανικού και χονδρικού εμπορίου.
Lidl

Tην αύξηση των αποδοχών για τους εργαζομένους της στην Ελλάδα από την 1η Μαρτίου ανακοίνωσε η αλυσίδα σουπερμάρκετ Lidl Hellas. Συγκεκριμένα από 1η Μαρτίου 2019 η Lidl Ελλάς εφαρμόζει νέα μισθολογική πολιτική που προβλέπει αύξηση των απολαβών και κατά συνέπεια την αυξημένη επένδυση σε μισθούς κατά 5,3%. Παράλληλα η εταιρεία εντός του 2019 θα προχωρήσει σε νέες προσλήψεις με στόχο έως το τέλος του 2019 να απασχολεί 6.000 εργαζομένους από περίπου 5.500 εργαζομένους σήμερα.

Με την υπάρχουσα σύμβαση οι αμοιβές, όπως φαίνεται και από τον παρακάτω πίνακα, για τους πωλητές των καταστημάτων ξεκινούν από τα 1.119 ευρώ μεικτά (860 ευρώ καθαρά) και φτάνουν μέχρι και τα 1.504 ευρώ μεικτά (1.130 καθαρά), ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας. Δείτε τη σύμβαση

Οσον αφορά τους πωλητές που απασχολούνται με 6ωρη εργασία, οι αμοιβές διαμορφώνονται σε 836,58 ευρώ μεικτά και φτάνουν μέχρι τα 1.125 ευρώ μεικτά. 

Στους 4ωρης απασχόλησης εργαζομένους οι αμοιβές ξεκινούν από 560 ευρώ μεικτά και φτάνουν μέχρι τα 836 ευρώ μεικτά. 

Επίσης, στην επιχειρησιακή σύμβαση προβλέπεται πριμ ύψους 30 ευρώ για κάθε εντοπισμό κλοπής που σημειώνεται στα καταστήματα και τις αποθήκες της εταιρείας. 

Επιπλέον, σε όλους τους εργαζόμενους η αλυσίδα θα χορηγεί διατακτικές τροφίμων για Χριστούγεννα και Πάσχα ύψους 240 ευρώ στους εργαζόμενους 8ωρης απασχόλησης, ποσού 180 ευρώ στους εργαζόμενους 6ωρης απασχόλησης και ποσού 120 ευρώ στους εργαζόμενους 4ωρης απασχόλησης. 
Σκλαβενίτης

Αυξήσεις σε 3.500 εργαζόμενους, διατήρηση μισθών σε 16.500 εργαζόμενους και μειώσεις μισθών για 700 υψηλόβαθμα στελέχη προβλέπει η νέα επιχειρησιακή σύμβαση της αλυσίδας σουπερμάρκετ «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη». 

Ειδικότερα, η αλυσίδα η οποία απασχολεί 21.000 εργαζόμενους, και είναι από τους μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας, έχει προχωρήσει σε αυξήσεις στις αποδοχές περίπου 3,5 χιλιάδων εργαζόμενων, οι οποίοι αντιστοιχούν στο 16,5% του συνόλου, ενώ έχει διατηρήσει τις καταβαλλόμενες αποδοχές σε περίπου 16,5 χιλιάδες εργαζομένους, οι οποίοι αντιστοιχούν στο 78,4% του συνόλου. Παράλληλα έχει προχωρήσει στην αναπροσαρμογή των αποδοχών για περίπου 700 υψηλόβαθμα στελέχη.

Τα συγκεκριμένα υψηλόβαθμα στελέχη λαμβάνουν εταιρική παροχή, με κατοχύρωση μέρους της υφιστάμενης εταιρικής τους παροχής ως τακτικές αποδοχές, χωρίς να επηρεάζονται οι έως τα 1.700 ευρώ αποδοχές και ειδικά για εργαζομένους στα καταστήματα οι έως τα 2.000 ευρώ αποδοχές. Μέρος της εταιρικής παροχής παύει να είναι σταθερή, συνδέεται με πρόγραμμα επιβράβευσης και δίδεται ως έκτακτη αποδοχή εφόσον επιτυγχάνονται οι στόχοι που έχουν τεθεί. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 3,1% του συνόλου των εργαζομένων (αντί 5% που είχε αρχικά ανακοινωθεί). 

Δείτε τη σύμβαση

Ο βασικός μισθός των εργαζομένων (μέχρι και 2 χρόνια) με βάση την Επιχειρησιακή Σύμβαση διαμορφώνεται στα 800 ευρώ ενώ με δύο χρόνια προϋπηρεσία και άνω, στα 860 ευρώ. 

Επιπλέον του βασικού μισθού, χορηγείται επίδομα γάμου 60 ευρώ μικτά για τους εργαζόμενους πλήρης απασχόλησης, ενώ για γονείς με τρία παιδιά και άνω, 50 ευρώ μικτά. 

Παράλληλα η αλυσίδα συμφώνησε να χορηγεί στους εργαζομένους της έκπτωση 5% για αγορές τροφίμων, ειδών ευρείας κατανάλωσης και ηλεκτρικών μικροσυσκευών από τα καταστήματα της μέχρι 6.000 ευρώ ετησίως και έκπτωση 10% για αγορές ειδών οικιακού εξοπλισμού, ένδυσης και υπόδησης, βιβλίων και παιχνιδιών από τα καταστήματα της χωρίς όριο αγορών. 
ΑΒ Βασιλόπουλος

Στα 750 ευρώ κυμαίνεται, σύμφωνα με πληροφορίες ο βασικός μισθός των εργαζομένων στον ΑΒ Βασιλόπουλο και αυξάνεται ανάλογα με την έτη προϋπηρεσίας. 

Όπως δήλωσε προσφάτως ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΑΒ Βασιλόπουλος Βασίλης Σταύρου, το εργασιακό και μισθολογικό status των εργαζομένων στην ΑΒ Βασιλόπουλος δεν διαφοροποιήθηκε καθόλου μέσα στην κρίση, ενώ η εταιρεία ουδέποτε υιοθέτησε τον υποκατώτατο μισθό, ούτε τον κατώτατο μισθό.

«Πάντα και μέσα στα χρόνια της κρίσης κρατήσαμε τους μισθούς. Δεν μειώσαμε ούτε ένα λεπτό το εισόδημα των εργαζομένων μας μέσα στην κρίση. Η εταιρεία υλοποιεί 18 εκατ. ευρώ επενδύσεις τον χρόνο σε παροχές στο προσωπικό. Ούτε οι παροχές μειώθηκαν στα χρόνια της κρίσης και αυτό δείχνει πόσο πιστεύουμε στους συνεργάτες μας».
Μy Market

Πάνω από 10.000 εργαζόμενους απασχολεί η αλυσίδα σουπερμάρκετ, η οποία σύμφωνα με τα στελέχη της από την αρχή της κρίσης δεν προέβη σε µειώσεις αποδοχών, µε αποτέλεσµα ο βασικός µισθός που προσφέρει να είναι 34% µεγαλύτερος από αυτόν που ορίζει η Εθνική Γενική Σύµβαση Εργασίας.

Να σημειωθεί ότι στους εργαζόµενους του Βερόπουλου, μετά την εξαγορά από τα My Market, που αµείβονταν µε χαµηλότερο µισθό δόθηκαν αυξήσεις ύψους 17%, ενώ τονίζεται πως στο πλάνο υπάρχουν σηµαντικές αναπροσαρµογές, σύµφωνα µε τις οποίες όλοι οι µισθοί αυτοί θα έρθουν στο ίδιο επίπεδο.

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();