Σε 110 κλήσεις σε αναφορά, αλλεπάλληλες περικοπές ημερομισθίου, καθώς και Ένορκες Διοικητικές Εξετάσεις (ΕΔΕ) σε βάρος των 190 εργαζομένων στη Διεύθυνση Καθαριότητας και Περιβάλλοντος του Δήμου Διονύσου, έχει προχωρήσει η Δημοτική Αρχή.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο το Σωματείο των εργαζομένων του δήμου είχε προχωρήσει σε στάσεις εργασίας και κατάληψη του Αμαξοστασίου, διεκδικώντας τη χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας καθώς και την καταβολή δεδουλευμένων. Είναι ενδεικτικό ότι η οφειλή του Δήμου προς 9 από τους εργαζόμενους, βάσει αμετάκλητης δικαστικής απόφασης, αγγίζει πλέον -αν δεν ξεπερνάει κιόλας- τα δυο εκατομμύρια ευρώ.
Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο για συνδικαλιστικές διώξεις, τονίζοντας ότι στο στόχαστρο των αναφορών και των κλήσεων σε απολογία βρίσκονται μέλη του Σωματείου, με ιδιαιτέρως δυναμική παρουσία τα τελευταία δυο χρόνια.
Το θέμα του μεγάλου αριθμού πειθαρχικών διώξεων, που αποτρέπουν την καλή συνεργασία των εργαζομένων με τη Διοίκηση, ανακινήθηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τρίτη 19 Μαρτίου, με αφορμή σχετική παρέμβαση του Σπ. Σπηλιώτη δημοτικού συμβούλου με τη Δημοκρατική Ανατροπή Διονύσου, όταν συζητούνταν η ανάθεση της αποκομιδής ογκωδών αντικειμένων σε ιδιώτη εργολάβο, μια που ο Δήμος στερείται επαρκούς εξοπλισμού και προσωπικού.
Με αφορμή την παραπάνω παρέμβαση, η ιστοσελίδα «Οδός Διονύσου» επικοινώνησε με τα Σωματεία εργαζομένων τεσσάρων Δήμων του Λεκανοπεδίου, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσον ακολουθείται και αλλού η πρακτική των αναφορών και των ΕΔΕ και σε ποιον βαθμό. Οι απαντήσεις των Προέδρων από τα 4 αυτά Σωματεία ήταν αποκαλυπτικές:
Στο Δήμο Ν. Σμύρνης οι εργαζόμενοι (μόνιμοι και ΙΔΑΧ) ανέρχονται σε 470, λέει ο Πρόεδρος του Σωματείου Μ. Παπουτσής. Πειθαρχικές αναφορές έχουν υποβληθεί μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού.
Τόσες, μετρημένες στα δάχτυλα, είναι και οι αναφορές στο ένα από τα δυο Σωματεία εργαζομένων στο Δήμο Αμαρουσίου με 450 μέλη. Ο Πρόεδρός του Ν. Καλλιμάνης υπογραμμίζει με έμφαση πως πριν να φθάσουν τα πράγματα στα άκρα, υπάρχει πάντα και από τις δυο πλευρές ειλικρινής διάθεση για ουσιαστικό διάλογο, με αποτέλεσμα τις ελάχιστες αναφορές, που κι αυτές τελικά αποσύρονται. Αξίζει εδώ να σημειωθεί και η πρόσφατη πρωτοβουλία του Σωματείου, να καλέσει σε δημόσιο διάλογο και debate τους υποψήφιους Δημάρχους στο Μαρούσι, ώστε να τοποθετηθούν και, το κυριότερο, να δεσμευθούν σε μια σειρά εργασιακών θεμάτων. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Αμαρουσίου την Πέμπτη 21 Μαρτίου με απόλυτη επιτυχία.
Διακόσιους εξήντα εργαζομένους έχει ο Δήμος Μαραθώνα, εναντίον των οποίων δεν έχει ασκηθεί καμιά πειθαρχική δίωξη, δηλώνει ο Πρόεδρος του εκεί Σωματείου B. Μανούσης.
Πιο ξεκάθαρος, τέλος, απ’ όλους είναι ο Σπ. Πολυζώης, Πρόεδρος των εργαζομένων στους 72 Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου Αθηναίων, και Αντιπρόεδρος της ΠΟΕ–ΟΤΑ, που μάλιστα φάνηκε να είναι εν γνώσει του θέματος: “Στους 1200 εργαζόμενους στους οποίους εγώ προϊσταμαι, οι αναφορές που έχουν γίνει είναι ελάχιστες, μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, και μόνο όταν όλα τα υπόλοιπα μέτρα συμμόρφωσης έχουν εξαντληθεί. Στο Δήμο Διονύσου, με τόσες αναφορές, φαίνεται πως είτε κάτι δεν πάει καλά είτε έχουν μαζευτεί εκεί όλοι οι ανεπρόκοποι συνάδελφοι. Τόσες πολλές αναφορές, τόσες ΕΔΕ, το μόνο που δείχνουν είναι εκφοβισμό. Πρόκειται πραγματικά για πανελλήνιο ρεκόρ, άξιο για βράβευση!”.
Η πλευρά πάντως της Δημοτικής Αρχής Διονύσου, όσες φορές το θέμα έχει ανακινηθεί, επιμένει πως όσες αναφορές ή επιπλήξεις έχουν υποβληθεί, είναι δικαιολογημένες.