πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

Τράπεζες: Αρχίζει η εθελουσία έξοδος - 10.000 αποχωρήσεις μέχρι το 2021!

Τον νέο κύκλο των εθελουσιών εγκαινιάζει τη ∆ευτέρα 13 Μαΐου η Εθνική Τράπεζα
Την πόρτα εξόδου σε όλους τους εργαζόµενους από 30 χρόνων και πάνω ανοίγουν τα νέα προγράµµατα εθελουσίας εξόδου που βάζουν µπροστά οι συστηµικές τράπεζες καθώς μέχρι το 2021 θα πρέπει να έχουν φύγει περίπου 10.000 τραπεζοϋπάλληλοι.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, για κάθε 1.000 άτομα που αποχώρησαν από τις τράπεζες, το κέρδος σε επίπεδο μείωσης λειτουργικού κόστους κινήθηκε στα 40 εκατ. ευρώ ετησίως.
Καθώς οι μεγαλύτερης ηλικίας εργαζόμενοι που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα αποχώρησης έχουν συμμετάσχει σε προηγούμενα προγράμματα, οι ανάγκες μείωσης του προσωπικού θα πρέπει να καλυφθούν από νεότερους. Πέραν των κινήσεων απόσχισης της διαχείρισης κόκκινων δανείων που θα οδηγήσουν τη μεταφορά εργαζομένων στα ειδικά σχήματα, οι εθελούσιες θα επιτρέψουν την μείωση του εργατικού δυναμικού των τραπεζών, η οποία προκύπτει από τον περιορισμό των εργασιών και την ψηφιοποίηση μεγάλου μέρους των συναλλαγών.
Ως εκ τούτου τα νέα προγράµµατα είναι περισσότερο στοχευµένα, ενώ είναι και «ψαλιδισµένα» τα ανώτατα ποσά αποζηµίωσης.
Τον νέο κύκλο των εθελουσιών εγκαινιάζει τη ∆ευτέρα 13 Μαΐου η Εθνική Τράπεζα, µε στόχο να αποχωρήσουν τουλάχιστον 750 άτοµα.
Η ΕΤΕ έχει πάρει το «πράσινο φως» από το Ταµείο Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας και δίνει στους άµεσα αποχωρούντες µάξιµουµ αποζηµίωσης και µπόνους µέχρι 35 µισθούς, µε πλαφόν τα 170.000 ευρώ µεικτά (από 180.000 ευρώ που έδινε η τελευταία εθελουσία στο τέλος του 2018 την οποία έλαβαν 620 εργαζόµενοι). Το νέο πρόγραµµα θα «τρέχει» µέχρι την Παρασκευή 24 Μαΐου.
Στόχος της Εθνικής Τράπεζας είναι το σύνολο του προσωπικού της, από τους 10.294 εργαζοµένους στο τέλος του 2018 (µαζί µε τους εργαζόµενους της Εθνικής Ασφαλιστικής), να έχει περιοριστεί στα 7.000 άτοµα στο τέλος του 2021.
Το εύρος της αποζηµίωσης ξεκινά από τους 20 µηνιαίως µεικτούς µισθούς για τους 30άρηδες µε υπηρεσία 3-10 χρόνια και φτάνει τους 30 µισθούς για τους εργαζόµενους ηλικίας 55 ετών και πάνω µε υπηρεσία στην τράπεζα 35 και πλέον χρόνια. Επιπλέον, για τους εργαζόµενους ηλικίας από 50 έως 54 ετών η βασική αποζηµίωση προσαυξάνεται κατά 30% επιπλέον.
'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();