πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2019

Καταγγελία για τη λειτουργία του Συλλόγου εργαζομένων του Δ. Χαλανδρίου - 3η Επιστολή προς τους συναδέλφους.

Συνάδελφοι,

Για ακόμη μια φορά είμαστε στην δυσάρεστη θέση να σας ενημερώσουμε για την πορεία και λειτουργία του Συλλόγου Εργαζομένων αλλά και να βάλουμε στη θέση τους κάποια πράγματα που ειπώθηκαν στην ανακοίνωση των 6 μελών του ΔΣ προσπαθώντας να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα κατά το δοκούν.
Επειδή όμως συνάδελφοι η αλήθεια είναι μια κι εμείς δεν έχουμε «τσακωθεί» μαζί της θα προσπαθήσουμε να την αποτυπώσουμε σ αυτήν εδώ την ανακοίνωση.
Στις 8/4/2019 κι αφού δεν κατέστη δυνατή η συγκρότηση σε σώμα λόγω ισοψηφίας αποχωρήσαμε από το γραφείο του συλλόγου με σκοπό να συζητήσουμε με ποιον τρόπο θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρωτοφανές αυτό γεγονός. Καμία πρόταση από κανέναν για λειτουργία ΑΔΕΔΥ εκείνη την ημέρα. Αντιθέτως κατά την αποχώρηση μας η κ. Κούκα προέτρεπε τους υπόλοιπους να παραιτηθούν από τον σύλλογο και να πάμε σε εκλογές.

Με έκπληξη, στις 11/04/2019  και ώρα 12.40 μ.μ., λάβαμε με mail από την πλειοψηφούσα σύμβουλο πρόσκληση για έκτακτη συνεδρίαση ΔΣ στις 12/04/2019 και ώρα 11.00 με θέματα: α) Τον κανονισμό καθαριότητας του Δήμου, β) Αναθέσεις σε ιδιώτες εργασιών του Δήμου και γ) Υπερωρίες κλπ. προσωπικού καθώς και χορήγηση αδειών.
Να σημειώσουμε ότι βάσει του καταστατικού μας μόνο ο πρόεδρος μπορεί να καλέσει σε τακτική  ή έκτακτη συνεδρίαση, όπως επίσης το ΔΣ μπορεί να συνεδριάσει εκτάκτως μετά από επιστολή 6 τουλάχιστον συμβούλων. Αναφέραμε, συνάδελφοι, το παραπάνω με επιστολή μας προς την κ. Κούκα  για να λάβουμε mail στις 12/04/2019 και ώρα 11.30 (δηλαδή μισή ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης), ότι η συνεδρίαση δεν έχει έκτακτο χαρακτήρα και ότι το έκτακτη στο κείμενο έχει μείνει εκ παραδρομής από παλαιότερη πρόσκληση.
Ζητήσαμε λοιπόν με επιστολή μας, εφόσον η ώρα που αναφερόταν η προηγούμενη πρόσκληση είχε παρέλθει κι η συνεδρίαση δεν έχει έκτακτο χαρακτήρα, να οριστεί ακριβή μέρα και ώρα για νέα συνεδρίαση (Όλα τα mail και οι επιστολές είναι στην διάθεση σας όποτε μας τα ζητήσετε).
Εκ των υστέρων βέβαια μάθαμε ότι τελικά τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ συνεδρίασαν με σκοπό η κ. Κούκα να παραστεί την ίδια μέρα το βράδυ στο Δημοτικό συμβούλιο.

Εσείς, συνάδελφοι, ενημερωθήκατε ποτέ για ποια θέματα η κ. Κούκα θα έδινε παράσταση στο Δημοτικό Συμβούλιο με την εξουσιοδότηση των υπολοίπων 5 μελών;
Μήπως το ξέχασε εκ παραδρομής κι αυτό; Ή μήπως θέλει να αγορεύει στα Δημοτικά Συμβούλια για τους εργαζόμενους χωρίς όμως τους εργαζόμενους κάτι που συνήθιζε να κάνει και ως πρόεδρος;

Πριν από την απόφαση για παράσταση στο Δημοτικό Συμβούλιο μίλησαν με τους συναδέλφους υπηρεσιακούς παράγοντες που υπογράφουν τις παραπάνω εισηγήσεις έτσι ώστε να λύσουν τις απορίες τους που τους οδηγούσαν σε λάθος συμπεράσματα;

Μίλησαν με τους Αντιδημάρχους ή τον Δήμαρχο από την πλευρά της διοίκησης;

Τίποτε από αυτά δεν έγινε αν και είχαν το περιθώριο από την αρχή της εβδομάδας που ήξεραν τα θέματα να το κάνουν.

Θα έκαναν δηλαδή παράσταση στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα κατηγορούσαν τους ίδιους μας τους συναδέλφους  που υπέγραφαν τις εισηγήσεις ότι προωθούν ιδιωτικοποιήσεις, αναθέσεις κλπ. που αναφέρουν στην ανακοίνωση τους;
Ο ίδιος κανονισμός καθαριότητας είχε ξαναμπεί θέμα πριν από μερικούς μήνες στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η κ. Κούκα ήταν πρόεδρος τότε του συλλόγου μας, η κ. Λίτινα αντιπρόεδρος, ο κ. Μόρτογλου και ο κ. Ραπτάκης μέλη. Δεν είδαμε καμία συνεδρίαση του ΔΣ τότε και καμία ανακοίνωση.
Μήπως η ανάθεση για ψηφιοποίηση του αρχείου του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν η ιδιωτικοποίηση γιατί από ότι γνωρίζουμε μια τέτοια εξειδικευμένη εργασία κάνουν διάφορες εταιρείες και σε άλλους Δημόσιους οργανισμούς, Νοσοκομεία, Πανεπιστήμια κλπ. χωρίς όμως να έχει αλλοιωθεί ο δημόσιος χαρακτήρας τους ή να έχει κλείσει κάποια υπηρεσία και να έχουν απολυθεί εργαζόμενοι.
Απορίας άξιο πως η κ. Κούκα δεν ενημέρωσε τα υπόλοιπα μέλη που συνυπογράφουν, ότι πριν από λίγα χρόνια συμμετείχε σε κάτι τέτοιο. Εθνικό Ληξιαρχείο-Εθνικό Δημοτολόγιο.
Μήπως κι αυτά ξεχάστηκαν εκ παραδρομής;

Και εν πάση περιπτώσει αφού πήραν την απόφαση να παραστούν στο Δημοτικό Συμβούλιο και να εκφράσουν την αγωνία τους όπως λένε, και την αντίθεση τους στις συνεχείς αναθέσεις υπηρεσιών και εργασιών σε ιδιώτες γιατί δεν το έκαναν τελικά έτσι ώστε να καταγραφεί στα πρακτικά του ΔΣ ή δεν έστειλαν τουλάχιστον μια ανακοίνωση προς την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου εκφράζοντας τις απόψεις τους;
Οι αναθέσεις πέρασαν από το Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς την παρουσία τους αλλά οι συνάδελφοι εγκαλούν εμάς για την απόφαση που ούτε οι ίδιοι μπόρεσαν να τηρήσουν;
Έτσι θέλουν να λειτουργεί το ΔΣ; Άλλο να αποφασίζει κι άλλα να κάνει;

Όσο αναφορά την υποστελέχωση των υπηρεσιών την άρση των προσλήψεων και την πίεση προς την κεντρική εξουσία μήπως θα πρέπει να απευθυνθούν στην ΠΟΕ ΟΤΑ και στην ΑΔΕΔΥ που τα τελευταία χρόνια είναι σαν να μην υπάρχουν, ειδικά η ΑΔΕΔΥ,  πριν πετάξουν   το μπαλάκι αλλού;

Σε αυτό το σημείο να πούμε συνάδελφοι ότι, ο λόγος συμμετοχής μας στις εκλογές του Σωματείου εργαζομένων ήταν η ανυπαρξία του προηγούμενου ΔΣ τα τελευταία δυο χρόνια, κάτι που έγινε πιο έντονο τον τελευταίο χρόνο όταν η λειτουργία του με την μορφή α λα καρτ όχι μόνο δεν εξυπηρετούσε τα συμφέροντά μας αλλά ήταν απλά ένα βήμα ιδιοτέλειας και προσωπικής κόντρας κάποιων μελών του με τη διοίκηση του Δήμου.
Αν κάνουμε και σ αυτό λάθος, να μας ενημερώσουν οι συνάδελφοι του προηγούμενου ΔΣ τα τελευταία δυο χρόνια τι ακριβώς κέρδισαν για τους εργαζόμενους, ποια προβλήματα έλυσαν και πόσες φορές συνομίλησαν με την διοίκηση του Δήμου, γιατί κάτι τέτοιο δεν είδαμε να αποτυπώνεται σε καμία ανακοίνωσή τους. Ούτε τα εθιμοτυπικά για ένα σύλλογο δεν μπόρεσαν να τηρήσουν τον τελευταίο χρόνο.
Θέλαμε λοιπόν να το αλλάξουμε αυτό με την συμμετοχή μας.
Σε κάποιους αυτό δεν άρεσε και έσπευσαν να μας συκοφαντήσουν προεκλογικά λέγοντας χαρακτηριστικά και αυτολεξεί σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΑΣ που μας μοίραζε η κ. Λίτινα η οποία αν και Αντιπρόεδρος του Συλλόγου δεν ψήφισε ούτε τα πεπραγμένα της θητείας της:
«Το ενιαίο ψηφοδέλτιο (Συνδικαλιστική Ανατροπή και λοιποί εργοδοτικοί, άνθρωποι του Δημάρχου στο κίνημα) είναι δοκιμασμένοι χρόνια τώρα συνδικαλιστές που απαξιώνουν το σωματείο με κάθε τρόπο: ομαδικές παραιτήσεις, συνειδητή απεργοσπασία, αντίθεση και αποχή από τους αγώνες κλπ…….»
Το οποίο υπογράφουν όλοι μαζί οι υποψήφιοι της ΔΑΣ.

Ξέχασε, όμως, κάποιο μέλος της ΔΑΣ να αναφέρει στην κ. Λίτινα πριν κατηγορήσει εμάς για ανθρώπους του Δημάρχου ότι με προηγούμενη διοίκηση είχε αναλάβει με απευθείας αναθέσεις μέσω της εταιρείας συγγενικού του προσώπου, τη συντήρηση και τα ανταλλακτικά των οχημάτων του Δήμου Χαλανδρίου.
Το ξέχασαν κι αυτό εκ παραδρομής; Μήπως κάποιος θυμήθηκε τώρα να γίνει συνδικαλιστής; Γιατί άραγε;
Εμείς πάντως συνάδελφοι πιστεύουμε ότι όλα έγιναν καθ΄ όλα νόμιμα και ότι ποτέ δεν είναι αργά για να αγωνιστείς ανιδιοτελώς για τους συναδέλφους σου.
Για την κ. Κούκα ήμασταν ήδη άνθρωποι του Δημάρχου, το είχε αναφέρει άλλωστε στην 11η Συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου στις 1/6/2018 (ποτέ δεν το τεκμηρίωσε) και πάνω σ΄ αυτό βασίστηκε το προεκλογικό της αφήγημα. Ίσως γιατί δεν είχε να παρουσιάσει κάτι άλλο από τη θητεία της ως πρόεδρος του ΔΣ.
Είναι η ίδια συνεδρίαση που ο κ. Μόρτογλου υπέδειξε το να μπει ρολόι στις υπηρεσίες κι έτρεχε το ΔΣ να το μαζέψει με ανακοινώσεις.
Τελευταία δε στη συνάντηση που είχαμε με τον υποψήφιο Δήμαρχο κ. Κουράση, ο κ. Μόρτογλου πρότεινε το αμαξοστάσιο να μείνει εκεί που βρίσκεται σήμερα, δίπλα στο αθλητικό κέντρο, όπου γυμνάζονται καθημερινά 100δες πολίτες και παιδιά.

Στις 19/04/2019 με νέα πρόσκληση κληθήκαμε σε συνεδρίαση όχι εκ παραδρομής έκτακτη αυτή τη φορά, από την κ. Κούκα, για να συζητήσουμε για την αξιολόγηση. 
Θεωρήσαμε κι ακόμα το θεωρούμε πιο σοβαρή την εξεύρεση μια λύσης έτσι ώστε να συσταθεί σε σώμα το ΔΣ παρά μια «ανούσια» συζήτηση για την αξιολόγηση, μιας και ένα χρόνο πριν και μετά από γενική συνέλευση και ανακοινώσεις από το τότε ΔΣ που προέτρεπαν τους συναδέλφους να απέχουν, το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετείχε στην αξιολόγηση. Μαζί και η πρόεδρος του ΔΣ κ. Κούκα. Απλά εκ παραδρομής ξέχασε να βγάλει μια ανακοίνωση και να σας/μας ενημερώσει.

Δεχθήκαμε συνάδελφοι την υπόδειξη ότι στην Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Ποια Δημοκρατία ακριβώς εννοούν; Γιατί Δημοκρατία του ενός δεν είναι δημοκρατία. Δημοκρατία που δεν δέχεται καμία αντίθετη άποψη και καμία κριτική δεν είναι Δημοκρατία. Δημοκρατία που κρίνει συμπεριφορές διοικούντων, σε κάποιες περιπτώσεις ορθά, αλλά δεν κάνει κουβέντα για τηνσυμπεριφορά της πρώην προέδρου του ΔΣ προς τους συνάδελφους της, δεν είναι Δημοκρατία. (Λίγη αυτοκριτική και κανένα συγνώμη δεν βλάπτει).
Και σίγουρα δεν είναι Δημοκρατία όταν προπηλακίζεις λεκτικά συναδέλφους, συμβασιούχους και μόνιμους, έξω από παλιό δημαρχείο επειδή έχουν αντίθετη άποψη από εσένα. Συμβασιούχους που η κ. Κούκα τους «χρησιμοποιούσε» κατά την θητεία της ως πρόεδρος ανάλογα με τον ντόρο που ήθελε να δημιουργήσει στα δημοτικά συμβούλια αλλά σε κανένα δικαστήριο δεν ήταν εκεί για να υπερασπιστεί το δικαίωμά τους στη μόνιμη εργασία για την οποία κόπτονται στην ανακοίνωσή τους τα προηγούμενα και τα νέα μέλη του ΔΣ. Εκ παραδρομής κι αυτό;
Στη Δημοκρατία που επικαλούνται αλλάζουν τους κωδικούς του blog του Συλλόγου χωρίς να ενημερώνουν κανέναν από τα υπόλοιπα μέλη όπως επίσης αφήνουν τη διαχείριση της σελίδας του συλλόγου στο Facebook σε συνάδελφο που δεν είναι μέλος του ΔΣ. Ποιος λογοκρίνει και ποιος φιλτράρει τελικά τι θα ανέβει;

Μια παρατήρηση να κάνουμε και για το καταστατικό που μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους ότι πρέπει σ αυτό να γίνουν κάποιες αλλαγές.
Τα τελευταία 2 χρόνια που ο Σύλλογος Εργαζομένων είχε πρόεδρο την κ. Κούκα και αντιπρόεδρο την κ. Λίτινα, γιατί δεν έκανε τις απαραίτητες αλλαγές;
Επίσης πώς είναι δυνατόν να είναι ανοιχτές οι συνεδριάσεις του Σωματείου αλλά ταυτόχρονα να μην ανακοινώνονται σε σας συνάδελφοι η μέρα, η ώρα και τα θέματα της συνεδρίασης; Μήπως έχει κανείς από εσάς το κληρονομικό χάρισμα; ή θεωρούν ότι θα πρέπει να περνάτε καθημερινά από το γραφείο του Συλλόγου μήπως και «πετύχετε» καμιά συνεδρίαση;

Συνάδελφοι, στην πρόταση για ανοιχτό διάλογο με τους επικεφαλής των παρατάξεων που θα κάναμε κι απ’ ότι καταλαβαίνετε θα είχε απορριφθεί από τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ βάσει της ανακοίνωσής τους, θέλουμε να εκφράσουμε την απορία:
Ξέρετε κάποιον πολιτικό που θα έρθει από μόνος του και θα τοποθετηθεί για το αν έχει σκοπό να κάνει ιδιωτικοποιήσεις ή να δεσμευτεί για το πως θα λύσει τα χωροταξικά και λοιπά προβλήματα των εργαζομένων του Δήμου μας ειδικά αν δεν έχει λύση;
Τα συμπεράσματα δικά σας.

Στις 16/05/2019 κληθήκαμε από την κ. Κούκα για συγκρότηση σε σώμα.
Εκεί εκφράσαμε για μια ακόμα φορά την μια και μοναδική αντίθεση μας στην υποψηφιότητα της κ. Κούκα ως προέδρου του Σωματείου. Όχι γιατί δεν είναι νόμιμο αλλά γιατί δεν θεωρούμε ηθικό Δ/ντρια να είναι και πρόεδρος του ΔΣ.
Προτείναμε επίσης την κ. Μπαλάσκα για την θέση του προέδρου μιας και ο κ. Μηλίγγος είχε αποσύρει την υποψηφιότητά του. Μετά από ψηφοφορία και βλέποντας ότι το αποτέλεσμα μεταξύ της κ. Κούκα και της κ. Μπαλάσκα παρέμενε 5-5 κι ένα λευκό προτείναμε για να βγούμε από το αδιέξοδο να μας υποδείξουν όποιον εκείνοι ήθελαν εκτός της κ. Κούκα για τους λόγους που είπαμε παραπάνω κι εμείς θα τον ψηφίζαμε.
Ύστερα από μερικά λεπτά και ενώ περιμέναμε έξω από το γραφείο του συλλόγου μετά από υπόδειξή τους, αποφάσισαν ότι μόνο η κ. Κούκα θέλει τη θέση του προέδρου και κανένας άλλος. Στο τέλος προτείναμε ακόμα και με κλήρο τον ορισμό του Προέδρου, αλλά ούτε αυτό έγινε δεκτό.
Μήπως είχαμε δίκιο τελικά για την «καρέκλα» μιας και κανείς από εμάς δεν την είχε στο προηγούμενο ΔΣ και δεν θα ξεβολευόταν;
Να σημειώσουμε συνάδελφοι ότι κανείς από εμάς δεν ψηφίζει λευκό.
Ας ψάξουν λοιπόν τις ευθύνες για την μη συγκρότηση μιας και η ψηφοφορία είναι μυστική σ έναν από τους 6 που υπογράφουν την ανακοίνωσή τους.
Εκτός κι αν εντέχνως αυτό έχουν συνεννοηθεί...

Όσο για την απάντηση της ΑΔΕΔΥ, συνάδελφοι, με μια ανάγνωση στο καταστατικό μας θα καταλάβετε ότι:
Το καταστατικό του Σωματείου μας ρητά προβλέπει ότι ο πλειοψηφών σύμβουλος έχει ως αρμοδιότητα και αποστολή να συγκαλέσει το ΔΣ που εκλέχθηκε για να συγκροτηθεί σε σώμα και όχι γενικά «……………να συγκαλεί συνεδριάσεις του Δ.Σ. του συλλόγου …………………», όπως εσφαλμένα ισχυρίζονται στην απάντησήτους.

Το γεγονός ότι λειτούργησε η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ με αυτόν τον τρόπο δεν σημαίνει ότι είναι δόκιμος τρόπος λειτουργίας. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, από όσο γνωρίζουμε, η λύση αυτή δόθηκε με συναίνεση όλων των μελών της εκτελεστικής επιτροπής (δηλ. όλων των παρατάξεων), με σκοπό να αντιμετωπιστούν πιεστικά και τρέχοντα ζητήματα που απασχολούσαν τον κλάδο των δημοσίων υπαλλήλων. Κατά συνέπεια δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ορθή λύση παρά μόνο ως λύση ανάγκης, σύμφωνα, βέβαια, με τις πιο πάνω προϋποθέσεις συμφωνίας όλων των μελών του οργάνου.

Συνάδελφοι, στο ερώτημα που έκανε η κ. Κούκα προς την ΑΔΕΔΥ ανέφερε τα παραπάνω;
ΌΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ 5 ?? για λόγους ουσιαστικούς και λειτουργικούς.

Συνάδελφοι, τελικά, ποιοι συκοφαντούν ποιοι αποπροσανατολίζουν και ποιοι προσπαθούν να διαλύσουν τον ρόλο του σωματείου;
Τα συμπεράσματα δικά σας…

ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
ΜΗΛΙΓΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
ΜΠΑΛΑΣΚΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΠΟΡΙΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();