πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Σάββατο 29 Ιουνίου 2019

3K και παρατάσεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου στους Δήμους: Ποιους αφορά;

Εν μέσω Kαλοκαιριού και ενόψει επικείμενων πολιτικών αλλαγών κορυφώνεται η αγωνία για το εργασιακό μέλλον πολλών κατηγοριών συμβασιούχων ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου που απασχολούνται σε διάφορες υπηρεσίες των Ο.Τ.Α.
Στο πλαίσιο αυτό, ελπίδα για επιμήκυνση των εργασιακών σχέσεων έδωσε η πρόσφατη απόφαση για την παράταση των συμβάσεων όσων είχαν περιληφθεί στους προσωρινούς πίνακες της προκήρυξης 3Κ/2018 για την πλήρωση θέσεων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας των Ο.Τ.Α. και οι οποίοι απασχολήθηκαν με διαδοχικές συμβάσεις μέχρι την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων και την κάλυψη των κενών στην καθαριότητα των Δήμων με μόνιμους δημοσίους υπαλλήλους.

Η παράταση αυτή - η οποία δόθηκε για καθαρά πρακτικούς λόγους, ώστε να μην βρεθούν οι Δήμοι χωρίς προσωπικό εν μέσω θέρους έως ότου αναλάβουν υπηρεσία οι νέοι υπάλληλοι - έχει δώσει ελπίδα και σε άλλες κατηγορίες συμβασιούχων ότι μπορεί να δουν τις συμβάσεις τους να παρατείνονται για κάποιους ακόμα μήνες. Πρόκειται για εργαζόμενους με δίμηνες ή τρίμηνες συμβάσεις του ά. 206 του ν. 3584/2007, δηλαδή εργαζόμενους που καλύπτουν εποχικές ή έκτακτες ανάγκες, για εργαζόμενους με κοινωφελή εργασία, για εργαζόμενους αμειβόμενους από το ΕΣΠΑ και άλλες κατηγορίες.
Δυστυχώς, όμως, οι εργαζόμενοι αυτών των κατηγοριών δεν μπορούν να υπαχθούν στην πρόβλεψη παράτασης των εργασιακών τους σχέσεων. Και τούτο διότι η παράταση αυτή αφορά μόνο στους εργαζόμενους στις ανταποδοτικές υπηρεσίες καθαριότητας και όχι σε άλλες υπηρεσίες των Ο.Τ.Α., προβλέφθηκε δε για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που προέκυπτε εξαιτίας της λύσης των εργασιακών συμβάσεων των προσωρινώς απασχολούμενων της προκήρυξης 3Κ/2018 πριν από την ολοκλήρωση των διορισμών των οριστικώς επιτυχόντων της ίδιας προκήρυξης.
Όλοι οι υπόλοιποι συμβασιούχοι θα εργαστούν για όσο χρόνο προβλέπεται από τις συμβάσεις τους, ενώ δεν αναμένεται να υπάρξει πρόβλεψη για αντίστοιχη παράταση αυτών των συμβάσεων. Εξάλλου, πρέπει να σημειωθεί ότι έως την 1η Σεπτεμβρίου 2019 υπάρχει αναστολή προσλήψεων και υπηρεσιακών μεταβολών από την οποία κάποιος μπορεί να εξαιρεθεί μόνο με τυπική διάταξη νόμου ή υπουργική απόφαση, όπως έχει γίνει με τις συμβάσεις που σχετίζονται με την προκήρυξη 3Κ/2018.  
'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();