πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Τρίτη 18 Ιουνίου 2019

Ο Συνήγορος του Πολίτη διαψεύδει το Υπουργείο Εργασίας !

Η Ανεξάρτητη Αρχή με έγγραφο-«βόμβα» επιβεβαιώνει τις παράνομες περικοπές των επικουρικών συντάξεων!

Έγγραφο-«βόμβα» του Συνηγόρου του Πολίτη επιβεβαιώνει το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» (15-16/6/2019), σύμφωνα με το οποίο, με απόφαση της κυβέρνησης, έγιναν παράνομες περικοπές σε 350.000 επικουρικές συντάξεις και πραγματοποιήθηκε λανθασμένος επανυπολογισμός σε άλλες 800.000 λόγω προσωπικής διαφοράς.

Το ρεπορτάζ επιβεβαιώνει και το υπ’αριθ.πρωτ. 242726/24732/2019 έγγραφο, που αποκαλύπτει η ΕΝΥΠΕΚΚ, σύμφωνα με το οποίο η Ανεξάρτητη Αρχή, απαντώντας σε ερώτημα-αίτημα του συνταξιούχου κ.Απόστολου Καραπιδάκη, παραδέχεται πως πράγματι έγιναν παράνομες περικοπές σε όλες τις επικουρικές συντάξεις και λανθασμένος επανυπολογισμός τους, προς υλοποίηση του άρθρου 96 του νόμου Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016).
Το έγγραφο αυτό του Συνηγόρου του Πολίτη έρχεται και ως απάντηση της απαράδεκτης διάψευσης της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας, που χτες, με σχετική του ανακοίνωση και σε μία απέλπιδα προσπάθεια, επιχείρησε να δικαιολογήσει την κραυγαλέα παρανομία και την απαράδεκτη επίθεση στους συνταξιούχους μας.
Συγκεκριμένα αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι:
«Οι πολίτες που έχουν προσφύγει στην Αρχή, αναφέρουν ότι, ενώ η επικουρική σύνταξή τους έχει μειωθεί, σε ορισμένες περιπτώσεις δραματικά, μετά την εφαρμογή του άρθρου 96 του ν. 4387/2016, για τη μείωση του ν. 4093/2012 λαμβάνεται υπόψη το ποσό της επικουρικής σύνταξης ως είχε πριν τον ν. 4387/2016. Αυτό έχει ως συνέπεια η ποσοστιαία μείωση του ν. 4093/2012 να γίνεται επί συνολικού ποσού σύνταξης που δεν λαμβάνει ο συνταξιούχος, εφόσον το μέρισμα ή η επικουρική σύνταξη που λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμού αυτού του συνολικού ποσού σύνταξης είναι πλέον μειωμένο.Γίνεται δηλαδή ποσοστιαία μείωση επί ενός μη πραγματικά καταβαλλόμενου ποσού, γεγονός που προκαλεί την εύλογη αμφιβολία των πολιτών ως προς την ορθή εφαρμογή του νόμου.».
Εξάλλου, μεταξύ άλλων, η Ανεξάρτητη Αρχή διαπιστώνει ότι:
«(…) είναι απαραίτητο να ελεγχθεί ενδελεχώς από τους φορείς σας, ο τρόπος εφαρμογής των μειώσεων του ν. 4093/2012 στο σύνολο κύριων και επικουρικών συντάξεων, ιδίως μετά την εφαρμογή του ν. 4387/2016 και τις μειώσεις που επέφερε στις επικουρικές συντάξεις και συναφώς, να δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες που έχουν ζητηθεί από τον ΕΦΚΑ, ώστε να εξασφαλιστεί η ορθή εφαρμογή του νόμου από τη διοίκηση.
Σημειώνεται ότι, το ζήτημα της ορθής εφαρμογής των μειώσεων του ν. 4093/2012, που τίθεται με το παρόν έγγραφο, επισημαίνεται, ανεξάρτητα από το ζήτημα της εφαρμογής των δικαστικών αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με την αντισυνταγματικότητα των εν λόγω μειώσεων, ζήτημα που αποτελεί αντικείμενο αναφορών και προς τον Συνήγορο του Πολίτη επί του οποίου η Αρχή θα επανέλθει. Όπως γνωρίζετε, οι σχετικές διατάξεις του άρθρου πρώτου παρ. Α υποπαράγραφος ΙΑ.5 περ.1 του ν. 4093/2012 καθώς και οι διατάξεις του άρθρου 6 ν. 4051/2012 κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας και εκκρεμεί η εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων από τη διοίκηση, ενώ οι πολίτες υποβάλλουν αιτήσεις προς τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που δημιουργήθηκε στον ΕΦΚΑ για το σκοπό αυτό.
Ενόψει των ανωτέρω, παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τις επισημάνσεις του Συνηγόρου του Πολίτη και να μας ενημερώσετε για τις απόψεις σας επ’αυτών και για τις ενέργειές σας επί των ζητημάτων που έχουν θέσει οι ενδιαφερόμενοι. Αναμένοντας την ανταπόκρισή σας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την συνεργασία».
Ιδού το έγγραφο
Η ΕΝΥΠΕΚΚ θα αναλάβει άμεσα την πρωτοβουλία να ακυρωθεί το άρθρο 96 του νόμου Κατρούγκαλου και να αποκατασταθεί το ύψος των επικουρικών συντάξεων στα προ του 2016 επίπεδα.
'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();