Νεοφιλελεύθερη ομάδα στον πυρήνα Πολιτικό-τηλεοπτικό trash αλά Καρατζαφέρη στη βιτρίνα. Η υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ευρωεκλογές καθόρισε και την προεκλογική τακτική του. Ο πρόεδρος της ΝΔ προσπαθεί να εμφανιστεί ως πρόεδρος όλων των Ελλήνων, ενωτικός, φιλεργατικός και συναινετικός.
Στόχος του είναι να αποφύγει κάθε σύγκρουση με τον Αλέξη Τσίπρα που μπορεί να τον εκθέσει, πράγμα που φάνηκε από την άρνησή του να συμμετάσχει σε debate μαζί του.
Οι κινήσεις που έχει κάνει έως τώρα για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων δείχνουν ότι συνεχίζει τη «συλλογή αναγνωρίσιμων» ακόμη και αν εκπροσωπούν trash συμπεριφορές στον δημόσιο χώρο. Παλιά στελέχη της ΝΔ μιλούν για εκμπογδανισμό του κόμματος που τους είναι ξένος. Θεωρούν δηλαδή ότι η πολυσυλλεκτικότητα του Κυρ. Μητσοτάκη φαντάζει μεν ως προϋπόθεση συλλογής ψήφων, αλλά δημιουργεί κινδύνους να μετατραπούν τα ψηφοδέλτια και κατ’ επέκταση το κόμμα σε παλιό ΛΑΟΣ στο οποίο τα πρόσωπα ήταν τηλεοπτικοί αστέρες αμφίβολης πολιτικής ποιότητας. Την ίδια ώρα ο Μητσοτάκης προσπαθεί να μην γίνει Καρατζαφέρης συγκεντρώνοντας γύρω του συμβούλους και ένα think tank που κάνουν το ΔΝΤ να δείχνει αθώο.
Πίσω από την οθόνη που δείχνει Μπογδάνους και Ψαριανούς, στην αίθουσα όπου παίρνονται αποφάσεις για την επόμενη μέρα υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι δεν κρύβουν ότι θεωρούν αμαρτία κάθε κοινωνική πολιτική και κάθε ματιά προς τις αδύναμες τάξεις χαμένη. Ο «φιλολαϊκός» Μητσοτάκης μοιάζει με μύλο που τα αλέθει όλα, και την ήρα και το σιτάρι, προκειμένου να έχει το επιθυμητό ποσοτικό αποτέλεσμα. Σε αυτό όμως το ανακάτεμα trash και νεοφιλελευθερισμού ο Μητσοτάκης μπορεί να αισθάνεται μαέστρος και ενορχηστρωτής αλλά το κάθε όργανο παίζει τον δικό του παράταιρο σκοπό.
1) Μπάμπης Παπαδημητρίου: Ενας κρατικοδίαιτος... αντικρατιστής
Ενα από τα πρόσωπα τα οποία θα είναι υποψήφια με τη ΝΔ στις προσεχείς εθνικές εκλογές είναι ο γνωστός σχολιαστής του Σκάι Μπάμπης Παπαδημητρίου. Η υποψηφιότητά του προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις στην πτέρυγα της λαϊκής Δεξιάς. Ο δημόσιος λόγος του ακραία νεοφιλελεύθερος και συχνά προκλητικός. Οι απόψεις του απόλυτα ευθυγραμμισμένες και ταυτισμένες με όσα πρεσβεύει το ΔΝΤ.
Τον Ιούνιο του 2015 ο υποψήφιος σήμερα βουλευτής με τη ΝΔ έσπευσε να υπερασπιστεί δημόσια το ΔΝΤ. Ηταν η περίοδος που η κυβέρνηση Τσίπρα ζητούσε μια σειρά από αλλαγές στα εργασιακά με θετικό κοινωνικό πρόσημο, όπως αύξηση βασικών μισθών, επαναφορά συλλογικών συμβάσεων και παύση ομαδικών απολύσεων. Ο Μπ. Παπαδημητρίου είχε όμως διαφορετική γνώμη. Ως άλλος εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε στην τηλεόραση του Σκάι το αμίμητο: «Επίζω το ταμείο να κρατήσει αρκετά γερά, να μην υποχωρήσει σε αυτό το θέμα».
Τις ακραία νεοφιλελεύθερες απόψεις του έχει φροντίσει και άλλες φορές να διατυμπανίσει δημόσια, όπως πριν από λίγες ημέρες, όταν μαζί με τον άσπονδο φίλο και συνάδελφό του στον Σκάι Αρη Πορτοσάλτε στο ραδιόφωνο του ίδιου σταθμού τάχθηκαν υπέρ του κλεισίματος των μισών κρατικών νοσοκομείων. Βαθιά αντικρατιστής, ο κ. Μπάμπης φροντίζει να το δείχνει σε κάθε δημόσια τοποθέτησή του. «Χρειαζόμαστε μικρότερο κράτος με λιγότερους φόρους, αλλά με αυστηρά κατανεμημένες δαπάνες ώστε να είναι αποτελεσματικό για τον πολίτη και τις επιχειρήσεις» είχε αναφέρει μεταξύ άλλων σε πρόσφατη αρθρογραφία του στην «Καθημερινή».
Παρά τις νεοφιλελεύθερες απόψεις του ο ίδιος στο παρελθόν, από νεαρή ηλικία, είχε σταδιοδρομήσει όχι στον ιδιωτικό τομέα αλλά στο κράτος. Το 1983 ανέλαβε διευθυντής του γραφείου Τύπου του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας καθηγητή Κωστή Βαΐτσου.
Στη συνέχεια ο Κ. Βαΐτσος αποχώρησε από το υπουργείο, αλλά ο Μπ. Παπαδημητρίου συνέχισε να εργάζεται στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας το οποίο στο μεταξύ είχε αναλάβει ο Κώστας Σημίτης. Την περίοδο που το ΠΑΣΟΚ κρατικοποιούσε τα πάντα.
Επειτα επέστρεψε στην αρχική του εργασία, στην τότε κρατική Εμπορική Τράπεζα και ακολούθησε η συνεργασία με την επίσης κρατική Εθνική Τράπεζα, ενώ φέρεται να έχει συνεργαστεί και με τη Eurobank. Το 1989, επί οικουμενικής κυβέρνησης, τοποθετήθηκε στο γραφείο του τότε πρωθυπουργού Ξενοφώντα Ζολώτα, ενώ έχει εργαστεί στην Τράπεζα της Ελλάδος και την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών. Η δημοσιογραφική του καριέρα ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 στην «Καθημερινή». Το 1998 πήρε μεταγραφή στην εφημερίδα «Το Βήμα» και το 2002 επέστρεψε στην «Καθημερινή» και στο ραδιόφωνο του Σκάι.
2) Θεόδωρος Σκυλακάκης: Η επιστροφή ενός φιλελεύθερου γυρολόγου
Ενα ακόμη πρόσωπο το οποίο συνεργάζεται στενά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ο πρόεδρος της Δράσης Θεόδωρος Σκυλακάκης. Παλαιό στέλεχος της ΝΔ από τη δεκαετία του 1980, θεωρείται πρόσωπο απόλυτης μητσοτακικής επιρροής. Την περίοδο 1990-93 υπήρξε σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Στη συνέχεια προσχώρησε στο κόμμα του Στέφανου Μάνου Οι Φιλελεύθεροι και το 2006 επί δημαρχίας Ντόρας Μπακογιάννη στον Δήμο Αθηναίων ορίστηκε αναπληρωτής δήμαρχος Αθηναίων, αντιδήμαρχος Οικονομικών και αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας. Ακολούθησε την Ντ. Μπακογιάννη και στο υπουργείο Εξωτερικών όπου ανέλαβε γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας από το 2006 μέχρι και τον Μάιο του 2009, όταν εκλέχτηκε ευρωβουλευτής.
Σκληρός νεοφιλελεύθερος με «ενοχλητικές» απόψεις για τη λαϊκή Δεξιά, ο Θ. Σκυλακάκης έχει ταχθεί πολλές φορές δημόσια υπέρ της απόλυσης δημόσιων υπαλλήλων. Μία από αυτές ήταν το 2013 στη Θεσσαλονίκη όταν ως πρόεδρος της Δράσης ανέφερε ότι θα πρέπει «να απολυθεί το 10% των δημόσιων υπαλλήλων». Μπορεί βέβαια ο κ. Μητσοτάκης να έχει διαβεβαιώσει δημόσια ότι δεν θα προχωρήσει σε κάτι τέτοιο, ωστόσο με δεδομένο ότι και η Κομισιόν ζητεί πλέον απολύσεις για πρώτη φορά έπειτα από τεσσεράμισι χρόνια, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τέτοια κίνηση στο μέλλον.
Τον Φεβρουάριο του 2017 ο κ. Σκυλακάκης επέστρεψε στη ΝΔ, έπειτα από επτά χρόνια, καθώς το 2010 είχε διαγραφεί από την ηγεσία Σαμαρά επειδή είχε ταχθεί υπέρ του μνημονίου. Λίγες μέρες μετά την επιστροφή του ο Θ. Σκυλακάκης παραχώρησε συνέντευξη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ερωτηθείς εάν χρειάζεται να μειωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις, ο συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη απάντησε με τρόπο που αφήνει ανοικτό κάθε ενδεχόμενο. «Αν οι επενδύσεις επανέλθουν σταδιακά, τότε η χώρα μπορεί να πετύχει ανάπτυξη ύψους 6-7% για την επόμενη τετραετία» ανέφερε.
Στο πνεύμα του ΔΝΤ είναι όμως και οι απόψεις του κ. Σκυλακάκη για το ασφαλιστικό. Ερωτηθείς στην ίδια συνέντευξη κατά πόσο συμφωνεί με την άποψη του Στ. Μάνου ότι όλες οι συντάξεις «πρέπει να πάνε στα 700 ευρώ», απάντησε ότι διαφωνεί και ότι τάσσεται υπέρ μιας ριζικής μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού στα πρότυπα της Σουηδίας.
3) Τάσος Αναστασάτος: Ο αυστηρός τεχνοκράτης δίπλα στον Κυριάκο
Ενα από τα πρόσωπα με αυστηρή τεχνοκρατική αντίληψη στο πλευρό του Κυρ. Μητσοτάκη είναι και ο δρ Τάσος Αναστασάτος. Επικεφαλής οικονομολόγος του ομίλου της Eurobank, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και ερευνητικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Πειραιώς, όπως αναφέρεται στο βιογραφικό του, ο κ. Αναστασάτος είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το Πανεπιστήμιο του Γουόργουικ. Το 2014 τοποθετήθηκε γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών της Ελλάδας, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο EuroWorking Group.
Ο κ. Αναστασάτος είναι της σχολής σύμφωνα με την οποία το μόνο ζητούμενο είναι η ανάπτυξη. Στο ίδιο πνεύμα προφανώς με τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη που δήλωσε πριν από λίγες μέρες ότι το δίλημμα των εκλογών είναι «εάν θα είμαστε με τη στήριξη των αδυνάμων ή με την ανάπτυξη και την ελπίδα». Το έγραψε άλλωστε ξεκάθαρα ο κ. Αναστασάτος σε άρθρο του τον Αύγουστο του 2018 στην εφημερίδα «Καθημερινή»: «Σταδιακά πρέπει να γίνει κτήμα όλων μας ότι η κάθε πολιτική, η οποία προτείνεται και εφαρμόζεται τα επόμενα χρόνια, πρέπει να αξιολογείται με κριτήριο την επίδρασή της –θετική ή αρνητική– στην ανάπτυξη και όχι το κατά πόσον συνεισφέρει στη διατήρηση κεκτημένων προνομίων συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων. Εάν η χώρα δεν αναπτυχθεί ταχέως, τα προνόμια κανενός δεν μπορούν να διασφαλιστούν».
Σαφώς και η ανάπτυξη είναι το ζητούμενο, ωστόσο ορισμένες φορές η στήριξη των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων μέχρι να έρθει η ανάπτυξη είναι αναγκαία για να μη διαρραγεί ο κοινωνικός ιστός. Ακόμη ένα πρόσωπο το οποίο συνδέεται από παλιά στενά με την οικογένεια Μητσοτάκη είναι η Μιράντα Ξαφά. Πρώην στέλεχος του ΔΝΤ και διευθύντρια του οικονομικού γραφείου του Κων. Μητσοτάκη την περίοδο 1991-93, έχει σοκάρει πολλές φορές την κοινή γνώμη με τις δημόσιες τοποθετήσεις της. Η περικοπή των συντάξεων είναι μία από αυτές. «Ηταν λάθος της κυβέρνησης να μην κοπούν οι υπάρχουσες συντάξεις» δήλωσε πριν από μερικές εβδομάδες στον Real FM, ενώ τον Νοέμβριο του 2018 είχε γράψει στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter: «Η περικοπή των συντάξεων από 1/1/2019 και η ανακατανομή των πόρων προς τις επόμενες γενιές είναι μέτρα απολύτως αναγκαία για την ελληνική κοινωνία». Τον Ιανουάριο του 2019 και ενώ η κυβέρνηση είχε προχωρήσει στην αύξηση του κατώτατου μισθού η κ. Ξαφά εξέφρασε την αντίθεσή της. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Νews247 χαρακτήρισε «υπερβολική» την αύξηση, ενώ ζήτησε μείωση μισθών στο δημόσιο.
Ολοι οι καλοί χωράνε…
Εκτός από αυτούς τους τέσσερις σωματοφύλακες, στον νεοφιλελεύθερο κύκλο του Κυριάκου Μητσοτάκη ανήκουν η Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία μεταξύ άλλων ήταν η υπεύθυνη οικονομολόγος της ομάδας των κατασκευών για την Τρίτη Εργαλειοθήκη Ανταγωνισμού του ΟΟΣΑ, κομμάτι των προαπαιτούμενων του τρίτου μνημονίου. Ο γραμματέας προγράμματος της ΝΔ Γιώργος Στεργίου είναι ένα ακόμη από τα πρόσωπα αυτά το οποίο έχει εργαστεί σε μεγάλες εταιρείες όπως επίσης και ο καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς Θεόδωρος Πελαγίδης, ο οποίος έχει δεχτεί κριτική για τις νεοφιλελεύθερες απόψεις του ακόμη και από τον δεξιό αρθρογράφο της εφημερίδας «Δημοκρατία» Μανώλη Κοττάκη κατά το παρελθόν, επειδή ζητούσε την επιβολή διδάκτρων στα σχολεία.