πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Σάββατο 15 Ιουνίου 2019

ΥΠΕΝ: Επίσημες ανακοινώσεις για νέο «εξοικονομώ» και «Ηλέκτρα»

Του Αργύρη Δεμερτζή

Σε ανακοινώσεις για τον Οδηγό και τις διαδικασίες έναρξης της δεύτερης φάσης του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ», όπως επίσης την ενεργοποίηση του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων «Ηλέκτρα» προχωρά το ΥΠΕΝ. 

Το ΥΠΕΝ διοργανώνει την Τετάρτη, 12 Ιουνίου, στις 12:00 συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να παρουσιαστούν δύο πρωτοβουλίες για την εξοικονόμηση ενέργειας, οι οποίες σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου είναι:
-Η δεύτερη φάση του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» και

-Η ενεργοποίηση του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων «Ηλέκτρα».

Τις πρωτοβουλίες αυτές παρουσιάζουν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων ΕΣΠΑ, Παναγιώτης Κορκολής, ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Μιχάλης Βερροιόπουλος, ο Πρόεδρος Δ.Σ. του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων, Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης και εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

«Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ»

Από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ αναμένεται να ανακοινωθεί η υπουργική απόφαση έγκρισης του Οδηγού του νέου προγράμματος, όπως επίσης ο οριστικός προγραμματισμός και τα χρονοδιαγράμματα για την έναρξη υποβολής αιτήσεων, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας από τα μέσα Ιουλίου, όπως επίσης να διευκρινιστεί εάν και κατά πόσον θα επηρεαστεί η πορεία του προγραμματισμού από τις εκλογικές εξελίξεις που μεσολαβούν.

Από το ΥΠΕΝ αναμένεται να υπογραμμιστεί ότι απαραίτητο στοιχείο, μεταξύ των δικαιολογητικών συμμετοχής στο νέο πρόγραμμα, που συνοδεύουν την υποβολή αίτησης στο πληροφοριακό σύστημα του νέου «εξοικονομώ κατ΄οίκον ΙΙ» θα είναι η φορολογική δήλωση του 2019, η οποία αφορά στο οικονομικό έτος 2018.

Πράγμα που σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες να δηλώσουν συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα ενεργειακής βελτίωσης της κατοικίας τους, εφόσον δεν το έχουν ήδη κάνει θα πρέπει να φροντίσουν για την άμεση υποβολή της φορολογικής δήλωσης τους και πάντως πριν την έναρξη υποβολής αιτήσεων στο νέο πρόγραμμα, παρά το γεγονός ότι με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ισχύει παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις των φυσικών προσώπων μέχρι τις 29 Ιουλίου 2019.

Όπως έχει δημοσιεύει δείτε εδώ το ρεπορτάζ του ecopress, σύμφωνα με το νέο Oδηγό οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής στο νέο πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ΄οίκον ΙΙ» θα είναι κατά βάση ίδιοι με το πρόγραμμα που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη για 42.000 κατοικίες. καθώς το νέο πρόγραμμα αποτελεί συνέχεια, είναι ο δεύτερος κύκλος του προηγούμενου προγράμματος.

Αναμένονται λειτουργικές βελτιώσεις κατά τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων, οι οποίες αφορούν σε:

– μεγαλύτερη άνεση και διασπορά των προθεσμιών υποβολής αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους ανά περιφέρεια της χώρας, ώστε να μην υπάρξουν ξανά «προβλήματα συνωστισμού» κατά τη διαδικασία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων.

– εφαρμογές, ώστε η ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος να είναι οικεία στον χρήστη, εμπλουτισμένη με μηνύματα και οδηγίες για ευκολότερη χρήση της.

Πρόγραμμα «Ηλέκτρα»

Με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και ώριμες μελέτες για 50 πρώτα έργα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνει την έναρξη νέου προγράμματος για την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων.

Το νέο πρόγραμμα με την χαρακτηριστική ονομασία «ΗΛΕΚΤΡΑ», όπως έχει δημοσιεύσειδείτε εδώ το ρεπορτάζ του ecopress ανακοινώνεται επισήμως από το ΥΠΕΝ, με προοπτική να καλύψει συνολικά έργα και επενδύσεις περί το 1 δις ευρώ, σε νοσοκομεία, σχολεία, δημαρχεία, υποδομές της κεντρικής διοίκησης, αεροδρόμια, λιμάνια κ.α/ Στόχος η ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση ετησίως του 3% του συνολικού εμβαδού των δημοσίων κτιρίων.

Το νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης δημοσίων κτιρίων θα αναπτυχθεί με επενδυτικά δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, μέσω ειδικού λογαριασμού στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και θα χρηματοδοτείται από το εθνικό ή το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η χρηματοδοτική δομή του νέου προγράμματος, , καθώς δεν υπόκειται σε αυστηρούς περιορισμούς των προγραμμάτων ενεργειακής εξοικονόμησης ΕΣΠΑ, δίνει τη δυνατότητα εφόσον απαιτούνται να γίνονται και πρόσθετα έργα στα δημόσια κτίρια, για τη βελτίωση της στατικής συμπεριφοράς και της λειτουργικότητας τους.

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();