πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Τρίτη 30 Ιουλίου 2019

Βαρέα και Ανθυγιεινά: Τα μυστικά για τη συνταξιοδότηση ως τα 62

Τα «μυστικά» της συνταξιοδότησης των εργαζομένων με Βαρέα και Ανθυγιεινά (ΒΑΕ) παρουσιάζει το newsbreak.gr αναλύοντας πώς μπορούν να πάρουν πλήρη ή μειωμένη σύνταξη έως τα 62 και ποιους χρόνους μπορούν να συνυπολογίσουν.
Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με τις διατάξεις του Κώδικα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων είναι δυνατός ο συνυπολογισμός περιόδων ασφάλισης που έχουν διανυθεί τόσο με τις διατάξεις του ΚΒΑΕ, όσο και με άλλες ειδικές διατάξεις.
Προϋπόθεση αποτελεί η συμπλήρωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης (όριο ηλικίας και χρόνος ασφάλισης) και η καταβολή της πρόσθετης εισφοράς (3,6%).
Επίσης, είναι επιτρεπτός ο συνδυασμός διατάξεων του ΚΒΑΕ με ειδικές διατάξεις που προβλέπουν μικρότερα όρια ηλικίας (ΠΔ 212/84) προκειμένου να θεμελιωθεί δικαίωμα συνταξιοδότησης στα όρια ηλικίας που προβλέπονται από τον ΚΒΑΕ. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με ειδικές διατάξεις που προβλέπουν συνταξιοδότηση σε μικρότερο όριο ηλικίας από αυτό του ΚΒΑΕ.
Σημειώνεται ότι με το νόμο 4336/2015 θεσπίστηκαν σταδιακές αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών φορέων, αρχής γενομένης από τις 19 Αυγούστου 2015.
Συγκεκριμένες εξαιρέσεις
Από τις σταδιακές αυξήσεις των ορίων ηλικίας εξαιρέθηκαν ρητά συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων, μεταξύ των οποίων, όσοι υπάγονται στην ασφάλιση του νέου Πίνακα ΒΑΕ, οι απασχολούμενοι σε βαριές οικοδομικές ή τεχνικές εργασίες, σε υπόγειες στοές μεταλλείων-λιγνιτωρυχείων και άλλες ειδικές κατηγορίες βαρέων επαγγελμάτων.
Αντίθετα, από τις 19 Αυγούστου 2015, δεν εξαιρέθηκαν από τις αυξήσεις των ορίων ηλικίας κατηγορίες για τις οποίες απαιτείται η πραγματοποίηση ημερών ασφάλισης με συγκεκριμένη ειδικότητα (μουσικοί πνευστών οργάνων, ηθοποιοί μελοδραματικού θεάτρου, χορευτές, ηθοποιοί θεάτρου πρόζας, μουσικοί εγχόρδων και κρουστών).
Το υπουργείο Εργασίας δέχεται ότι ο συνυπολογισμός των περιόδων ασφάλισης πραγματοποιείται προκειμένου να θεμελιωθεί δικαίωμα συνταξιοδότησης με τις διατάξεις του ΚΒΑΕ. Ωστόσο, απαραίτητη είναι η εξής προϋπόθεση: από τις απαιτούμενες 3.600 ημέρες ασφάλισης, το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου να έχει διανυθεί στην ασφάλιση του ΚΒΑΕ.

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();