πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Τρίτη 13 Αυγούστου 2019

«Κόφτης» στα 4.608 € στις συντάξεις!

Μπήκε τέλος στις υψηλές αποδοχές και με αναδρομική ισχύ

 Από όσους έλαβαν ήδη μεγάλα ποσά θα παρακρατείται το 20% κάθε μήνα, μέχρι να επιστραφούν τα επιπλέον (του πλαφόν) χρήματ
■ Εξαιρούνται (μόνο) οι δικαιούχοι επιδομάτων απόλυτης αναπηρίας 
 «Οροφή» και στις παρακρατούμενες εισφορές ασφάλισης των μισθωτών

Ρεπορτάζ Νάσος Χατζητσάκος
Tέλος στις «χρυσές» συντάξεις μπαίνει με τροπολογία που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο, χθες, με την οποία ορίζεται ενιαίο «πλαφόν» στα 4.608 ευρώ μεικτά τον μήνα. Η ρύθμιση θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα.
Από όσους ήδη έχουν λάβει κύριες συντάξεις άνω του ποσού αυτού θα παρακρατείται κάθε μήνα ποσοστό 20%, μέχρι να επιστραφούν στον ΕΦΚΑ όσα χρήματα πήραν πάνω από το συγκεκριμένο «πλαφόν».
Το γεγονός αυτό θεωρείται βέβαιο ότι θα οδηγήσει αρκετούς από τους περίπου 226 δικαιούχους των «χρυσών» συντάξεων σε δικαστικές προσφυγές.
Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε χθες στο πολυνομοσχέδιο, θεσπίζεται ανώτατο ποσό μηνιαίας κύριας σύνταξης (ή κύριων συντάξεων, αν ο δικαιούχος παίρνει πάνω από μία) γήρατος, αναπηρίας και θανάτου (χηρείας).
Το «πλαφόν» που θεσπίζεται είναι ενιαίο και ορίζεται στο δωδεκαπλάσιο της εθνικής σύνταξης, που αντιστοιχεί σε 20 χρόνια ασφάλισης, δηλαδή στα 4.608 ευρώ τον μήνα, μεικτά.
Η «οροφή» αυτή είναι μεγαλύτερη από αυτήν που καθοριζόταν από τους νόμους οι οποίοι ίσχυσαν πριν από τον «νόμο Κατρούγκαλου» και έθεταν ανώτατο όριο μηνιαίας σύνταξης τα 2.373,50 ευρώ για τους ασφαλισμένους του τ. ΙΚΑ και τα 2.773 ευρώ για τους εργαζομένους ΔΕΚΟ και τραπεζών.
Από το νέο «πλαφόν» θα εξαιρούνται μόνο ποσά που προέρχονται από επιδόματα απόλυτης αναπηρίας και τετραπληγίας. Ο λόγος είναι ότι οι δικαιούχοι αυτών των βοηθημάτων, όσο υψηλές συντάξεις και αν λαμβάνουν, έχουν αυξημένες ανάγκες.
Σύμφωνα με την τροπολογία, η ρύθμιση θα έχει αναδρομική ισχύ. Αυτό σημαίνει ότι όσοι δικαιούχοι έλαβαν μετά τον «νόμο Κατρούγκαλου» (μετά τις 13 Μαΐου 2016) συντάξεις μεγαλύτερες των 4.608 ευρώ τον μήνα μεικτά, με την ισχύ του νέου «πλαφόν», θα υποστούν παρακράτηση 20% επί της μηνιαίας κύριας σύνταξής τους, μέχρι να επιστραφούν στον ΕΦΚΑ τα ποσά που έχουν λάβει πάνω από το νέο «πλαφόν».
Θεωρείται, φυσικά, σχεδόν δεδομένο ότι αρκετοί από τους περίπου 226 δικαιούχους των «χρυσών» συντάξεων θα προσφύγουν δικαστικά για να ακυρώσουν την αναδρομικότητα της ρύθμισης, έχοντας αρκετές πιθανότητες να δικαιωθούν από τη Δικαιοσύνη.
Και στις εισφορές
Λίγο πριν από την κατάθεση της τροπολογίας για το γενικό «πλαφόν» των 4.608 ευρώ μεικτά, για το σύνολο των κύριων συντάξεων, με έγγραφο του αρμόδιου υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νότη Μηταράκη μπήκε και «οροφή» στις παρακρατούμενες εισφορές κύριας ασφάλισης των μισθωτών.
Σύμφωνα με το έγγραφο, «το ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς των μισθωτών και των εργοδοτών συνίσταται στο δεκαπλάσιο του ποσού που αντιστοιχεί στον κατώτατο βασικό μισθό μισθωτού».
Αυτό σημαίνει ότι διαμορφώνεται στα 6.500 ευρώ, με την ανώτατη μηνιαία εισφορά για την κύρια σύνταξη να ανέρχεται σε 866,45 ευρώ για τον εργοδότη και σε 433,55 ευρώ για τον μισθωτό (συνολικά, έως τα 1.300 ευρώ τον μήνα).
Το ανώτατο όριο των ασφαλιστέων αποδοχών εφεξής εφαρμόζεται και επί πολλαπλής μισθωτής απασχόλησης ή έμμισθης εντολής, όσον αφορά την εισφορά ασφαλισμένου.
Ετσι, με την τροποποιητική απόφαση του υπουργείου Εργασίας το ύψος της κύριας σύνταξης του ΕΦΚΑ για τους μισθωτούς δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 2.781 ευρώ τον μήνα, μεικτά.
Οσοι τα προηγούμενα χρόνια είχαν μεγαλύτερη παρακράτηση εισφορών, λόγω ιδιαίτερα υψηλών αμοιβών, όπως όλα δείχνουν από την πρώτη ανάλυση της τροπολογίας Βρούτση και του εγγράφου Μηταράκη, θα εμπίπτουν στο γενικό «πλαφόν» των 4.608 ευρώ.
'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();