πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Τρίτη 13 Αυγούστου 2019

Μπέρδεμα με τη συμμετοχή των δημοτικών παρατάξεων στην Οικονομική Επιτροπή

Την καινοτομία μεταξύ άλλων ότι όλες οι παρατάξεις των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων θα συμμετέχουν στην Οικονομική Επιτροπή με δικαίωμα λόγου παρουσίασε μεταξύ άλλων στην ΕΡΤ ο Υφυπουργός Εσωτερικών υπεύθυνος για θέματα Αυτοδιοίκησης κ. Θ. Λιβάνιος. Ο κ. Λιβάνιος υπογράμμισε ότι η αλλαγή έγκειται στο ότι ακόμη και οι παρατάξεις που δεν εκλέγουν εκπρόσωπο στην Οικονομική Επιτροπή έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν με δικό τους δημοτικό σύμβουλο που θα παρίσταται με δικαίωμα λόγου και όχι με δικαίωμα ψήφου. Αυτό σημαίνει ότι ο εκπρόσωπος καλείται και λαμβάνει και τον φάκελο των εισηγήσεων και τοποθετείται επί των θεμάτων με καταγραφή στα πρακτικά. 
Ο κ. Λιβάνιος αναφέρθηκε στο θέμα με έμφαση καθώς αυτό αποτελεί μια θετική αλλαγή και ορθώς. Το πρόβλημα όμως είναι ότι αν και αυτό αναφερόταν στην παράγραφο 3 του άρθρου 2 που δόθηκε στην διαβούλευση, παραλείφθηκε στο ΦΕΚ 134 και την δημοσίευση του νόμου 4623 της 9ης Αυγούστου 2019. Συγκεκριμένα στην διαβούλευση αναφερόταν 3. Στο τέλος της πρώτης παραγράφου του άρθρου 75 του ν. 3852/2010 προστίθεται εδάφιο ως εξής :

«Κατά τις συνεδριάσεις των επιτροπών δύναται να παρίσταται χωρίς δικαίωμα ψήφου ένας δημοτικός σύμβουλος από κάθε παράταξη που δεν εξέλεξε μέλος σε αυτές κατά το άρθρο 74.» ενώ κάτι τέτοιο στο ΦΕΚ δεν υπάρχει.

Αντιθέτως η παρ 4 που αναφέρεται στην Οικονομική Επιτροπή των Περιφερειών αναφέρει στα εξής και στην Διαβούλευση και στο ΦΕΚ:

4. Στο τέλος της πρώτης παραγράφου του άρθρου 177 του ν. 3852/2010 προστίθεται εδάφιο ως εξής: 

«Κατά τις συνεδριάσεις της οικονομικής επιτροπής δύναται να παρίσταται χωρίς δικαίωμα ψήφου ένας περιφερειακός σύμβουλος από κάθε παράταξη που δεν εξέλεξε μέλος σε αυτές κατά το άρθρο 175».

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();