Βροχή τα περιστατικά εργασιακής ζούγκλας, με πιο πρόσφατη την καταγγελία 19χρονου μαθητευόμενου μάγειρα για βασανισμό του σε εστιατόριο του Έκτορα Μποτρίνι στην Κέρκυρα.
Ο χώρος της εστίασης για μια ακόμα φορά πρωταγωνιστεί, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει πως σε άλλους εργασιακούς χώρους δεν είναι συχνά τα φαινόμενα γαλέρας και εκφοβισμού των εργαζομένων.
Αυτή τη φορά η καταγγελία έρχεται από εργαζόμενο σε ταβέρνα στη Χερσόνησο του Ηρακλείου, μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της Κρήτης.
Όπως κατήγγειλε, ο ιδιοκτήτης του καταστήματος του έβαλε το πιστόλι στον κρόταφο, προκειμένου να αποφύγει να πληρώσει δεδουλευμένα.
Δείτε το σχετικό βίντεο:
Το θύμα και κάποιοι γνωστοί του είχαν προσληφθεί στις αρχές του Μάη ως παιδιά για όλες τις δουλειές, έχοντας ήδη εκ προοιμίου υπογράψει έγγραφο με το οποίο αποποιούνταν κάθε διεκδίκηση σε περίπτωση απόλυσης.
Έπειτα από έρευνα, όμως, των ελεγκτών διαπιστώθηκε ότι όλοι οι εργαζόμενοι δούλευαν ανασφάλιστοι. Όταν ο εργαζόμενος θέλησε να ζητήσει τα δεδουλευμένα του, ο επιχειρηματίες του κόλλησε το περίστροφο στον κρόταφο δύο φορές. «Εκείνη την ημέρα τον πέτυχα έξω από μαγαζί στο Ηράκλειο. Λέω "δεν γίνεται να μην με πληρώνει" και μπαίνει στο αυτοκίνητο μέσα και βγάζει ένα όπλο και λέει "θα σε σκοτώσω"».
Παρά τον τρόμο, ο εργαζόμενος επιχείρησε να ζητήσει τα χρήματα και δεύτερη φορά. Υπέβαλε, μάλιστα, μήνυση, εναντίον του επιχειρηματία και πήγε να ζητήσει ξανά τα χρήματά του. «Το ρίσκαρα και πήγα ξανά. Την ώρα που πάρκαρα το αυτοκίνητό μου απ' έξω, έβαλε το ίδιο όπλο και μου έλεγε "θα σε σκοτώσω, ρε!" Εγώ σκοτώνω και δεν πληρώνω».
Το θύμα κατήγγειλε αμέσως το περιστατικό στο τοπικό αστυνομικό τμήμα και στη συνέχεια στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, ενώ όπως υποστηρίζει, εκτός από τις απειλές και τη μαύρη εργασία, ο εργοδότης του οφείλει και δεδουλευμένα 1600 ευρώ. Σε μια εποχή που υποβαθμίζεται ακόμα και το ήδη βαθιά δυσλειτουργικό ΣΕΠΕ, στους εργαζόμενους δε μένει άλλος δρόμος από τη συνδικαλιστική τους οργάνωση απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία που λαμβάνει ολοένα και πιο τρομαχτικές διαστάσεις, πατώντας και πάνω στην άγνοια που σκόπιμα καλλιεργείται στους νέους ειδικά εργαζόμενους για τα δικαιώματά τους.