πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019

Αποκάλυψη: Τα ενημερωτικά των συντάξεων και οι μειώσεις που έκρυβαν

Στα νέα ενημερωτικά σημειώματα οι παλαιοί συνταξιούχοι θα δουν με ακρίβεια πόση είναι η ανταποδοτική σύνταξη, με πόσα έτη και τι μισθό υπολογίστηκε, πόση είναι η εθνική σύνταξη και κυρίως πόση είναι η μείωση που έβγαλε ο επανυπολογισμός.

Μειώσεις που ξεπερνούν και τα 350 ευρώ για τις συντάξεις που επανυπολογίστηκαν με τον νόμο Κατρούγκαλου δείχνουν τα επίσημα ενημερωτικά σημειώματα που δημοσιεύει κατ’ αποκλειστικότητα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής και που για πρώτη φορά θα πάρουν στα χέρια τους 1.770.000 συνταξιούχοι με την πληρωμή του Σεπτεμβρίου από τον ΕΦΚΑ ενώ άλλοι 222.983 θα τα λάβουν σταδιακά τους επόμενους δυο με τρεις μήνες.
Στα νέα ενημερωτικά σημειώματα οι παλαιοί συνταξιούχοι θα δουν με ακρίβεια πόση είναι η ανταποδοτική σύνταξη, με πόσα έτη και τι μισθό υπολογίστηκε, πόση είναι η εθνική σύνταξη και κυρίως πόση είναι η μείωση που έβγαλε ο επανυπολογισμός του ν. 4387/2016 σε σχέση με την παλιά τους σύνταξη και ποια είναι η προσωπική διαφορά που καταβάλλεται στον καθένα ως αντιστάθμισμα στις περικοπές που έφερε ο επανυπολογισμός.
Απώλειες

Στα νέα ενημερωτικά σημειώματα με τα τελικά ποσά ανταποδοτικής σύνταξης, εθνικής σύνταξης και προσωπικής διαφοράς που εξασφάλισε και δημοσιεύει κατ’ αποκλειστικότητα σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής για συνταξιούχους του Δημοσίου, του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ, ταμείων ΔΕΚΟ και του ΕΤΑΑ, φαίνεται ότι για την πλειονότητα των συνταξιούχων η ανταποδοτική και η εθνική σύνταξη είναι μικρότερες σε σχέση με την παλιά τους σύνταξη.

Μικρή μερίδα συνταξιούχων έχει βελτίωση από τον επανυπολογισμό είτε λόγω υψηλότερων εισφορών που είχαν καταβάλει είτε επειδή είχαν βγει με πολύ μικρές συντάξεις και τώρα παίρνουν κάτι παραπάνω κυρίως λόγω της εθνικής σύνταξης. Για παράδειγμα, σύνταξη γήρατος ΙΚΑ με ποσό 299,88 ευρώ αυξήθηκε στα 312,55 ευρώ καθώς με τον επανυπολογισμό ο συνταξιούχος πήρε 263 ευρώ εθνική σύνταξη και 49,55 ευρώ ανταποδοτική.Από την άλλη, όμως, όπως δείχνουν τα επίσημα ενημερωτικά σημειώματα συντάξεων που θα λάβουν στο τέλος του μήνα οι συνταξιούχοι και δημοσιεύει ο «Ε.Τ.» της Κυριακής, συνταξιούχος του ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ που έπαιρνε 1.049,53 ευρώ προ Κατρούγκαλου, βρέθηκε μετά τον επανυπολογισμό να έχει 698,74 ευρώ από εθνική και ανταποδοτική σύνταξη! Ο επανυπολογισμός του μείωσε τη σύνταξη κατά 350,79 ευρώ αλλά για να μη φανεί η περικοπή στην τσέπη του παίρνει το ποσό της μείωσης ως προσωπική διαφορά. Η ουσία όμως είναι πως η νέα του σύνταξη είναι τα 698,74 ευρώ ενώ η παλιά του ήταν στα 1.049,53 ευρώ.
Αποκάλυψη

Οι μειώσεις του επανυπολογισμού και οι προσωπικές διαφορές είναι ο λογαριασμός που ήθελε να κρύψει ο ΣΥΡΙΖΑ όσο ήταν κυβέρνηση από τους συνταξιούχους. Για τον λόγο αυτό η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας (Αχτσιόγλου και Πετρόπουλος) είχαν ρίξει «μαύρο» στα ενημερωτικά σημειώματα αφήνοντας τους συνταξιούχους στο σκοτάδι. Ηρθε όμως η ώρα να πληροφορηθούν οι συνταξιούχοι πόσα τους έκοψε ο επανυπολογισμός και πόση είναι η περικοπή που βαφτίστηκε «προσωπική διαφορά» για να μη φανεί η μείωση στην τσέπη τους.

Αυτά που θα πάρουν τώρα στα χέρια τους οι 1,77 εκατ. συνταξιούχοι θα είναι τα ενημερωτικά με τον επανυπολογισμό συντάξεων για τον μήνα Ιανουάριο του 2019. Μέσα στον Οκτώβριο και Νοέμβριο θα αναρτηθούν και για τους υπόλοιπους μήνες.

Πέραν αυτών, για 222.983 συνταξιούχους (κυρίως του ΕΤΑΑ αλλά και άλλων φορέων) ο επανυπολογισμός έγινε αυθαίρετα. Τα λάθη εντοπίστηκαν από έρευνα του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση και ο νέος διοικητής του ΕΦΚΑ Χρήστος Χάλαρης, μαζί με τον γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Δημοσθένη Αναγνωστόπουλο προχωρούν στις απαραίτητες διορθώσεις. Για τον λόγο αυτό τα ενημερωτικά των 222.983 συνταξιούχων θα αναρτηθούν μετά τον Οκτώβριο.

«Εκπληρώσαμε την υπόσχεσή μας προς τους συνταξιούχους»

«Κάνουμε πράξη μια από τις βασικές μας προεκλογικές δεσμεύσεις προς τους συνταξιούχους που ήταν η ανάρτηση των νέων ενημερωτικών σημειωμάτων με τα ποσά των επανυπολογισμένων συντάξεων» δηλώνει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Τονίζει δε, ότι «η δημοσιοποίηση των ενημερωτικών που θα γίνει με τις πληρωμές του Σεπτεμβρίου, αποτελεί και έμπρακτη απόδειξη ότι εφαρμόζουμε κανόνες διαφάνειας στο υπουργείο Εργασίας, καθώς ανταποκρινόμαστε άμεσα και στις παρεμβάσεις που είχε κάνει ο Συνήγορος του Πολίτη σχετικά με την ενημέρωση των συνταξιούχων για τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους. Το δύσκολο έργο της αποτύπωσης του επανυπολογισμού στα νέα ενημερωτικά σημειώματα ολοκληρώθηκε μέσα σε πολύ σύντομο διάστημα» αναφέρει ο κ. Βρούτσης και εξηγεί ότι «μέσα στο πρώτο δίμηνο της νέας κυβέρνησης υπήρξε ένας άριστος συντονισμός ενεργειών από τη δική μου πλευρά ως υπουργού Εργασίας με τον νέο διοικητή του ΕΦΚΑ Χρήστο Χάλαρη αλλά και τον γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων Δημοσθένη Αναγνωστόπουλο, με στόχο να πάρουν όσο το δυνατό συντομότερα οι συνταξιούχοι τα σημειώματα που είχαν μείνει στον πάγο από τις αρχές του 2019 με ευθύνη της προηγούμενης κυβέρνησης. Το έργο μας συνεχίζεται με την ίδια ένταση και ταχύτητα», προσθέτει ο υπουργός τονίζοντας ότι με τη συνδρομή και την πολύτιμη εμπειρία του νέου διοικητή του ΕΦΚΑ θα είμαστε σε θέση να ολοκληρώσουμε και να εφαρμόσουμε καινοτόμες μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, όπως η επέκταση του συστήματος ΑΤΛΑΣ για το ασφαλιστικό βιογραφικό και η έκδοση σύνταξη σε μία μέρα από τον Ιούνιο του 2020, με στόχο να γίνει καλύτερη η καθημερινότητα των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων μας».

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();