πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ-Κατάργηση απλής αναλογικής: Έρχονται δικαστικές προσφυγές για την ακύρωση του νόμου

Για δικαστικές προσφυγές κατά εκτελεστικών αποφάσεων δήμων που θα βασίζονται σε διατάξεις του νόμου 4623/2019, τόσο σε κατά τόπους Πρωτοδικεία όσο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας προετοιμάζονται, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της aftodioikisi.gr, αιρετοί που πρόσκεινται, κυρίως, στο ΚΙΝΑΛ αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για επικεφαλής αντιπολίτευσης, ορισμένοι, μάλιστα, εκ των οποίων εξελέγησαν στην πρώτη θέση στο α΄γύρο των δημοτικών εκλογών της 26ης Μαΐου και στη συνέχεια ηττήθηκαν στον β΄. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι προσφυγές θα γίνουν εναντίον εκτελεστικών αποφάσεων δήμων που βασίζονται στα επίμαχα άρθρα του νόμου 4623/2019, με τα οποία καταργούνται διατάξεις του ν. 4555/2018 (ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι) για την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα βασισθούν σε σχετική γνωμοδότηση γνωστού συνταγματολόγου, η οποία αναμένεται εντός Οκτωβρίου.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η γνωμοδότηση για την αντισυνταγματικότητα διατάξεων των νόμου 4623/2019 θα αφορά:

-Τις αλλαγές στο ρόλο και τη σύνθεση των Επιτροπών (Οικονομικής και Ποιότητας Ζωής) στις οποίες έχει πλειοψηφία η παράταξη του δημάρχου ανεξάρτητα με τις έδρες που κατέχει στο Δημοτικό Συμβούλιο (άρθρο 2).

-Τη συρρίκνωση ρόλου Δημοτικού Συμβουλίου με την μεταφορά αποφασιστικών αρμοδιοτήτων στην Οικονομική και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής (άρθρο 3).

– Την επιλεκτική ρύθμιση για τις συμπράξεις παρατάξεων υπέρ πλειοψηφίας, καθώς επιτρέπεται μόνο με την συμμετοχή της παράταξης του δημάρχου.

-Την ενίσχυση του ρόλου δημάρχου στην επιλογή των επικεφαλής των Νομικών Προσώπων

-Την εκ των υστέρων ανατροπή όσων προβλέπονταν στο ν. 455/2018 (ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι) για την εκλογή προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων.

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();