πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019

Με πρόσχημα τις προσφορές η Praktiker κάνει πρόβα στα νέα αντεργατικά ωράρια

Ενάντια στην πλήρη απελευθέρωση των ωραρίων αλλά και στο άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου παλεύουν οι εργαζόμενοι σε μεγάλες πολυεθνικές, οι οποίες η μια μετά την άλλη υιοθετούν νέα ωράρια.

Μετά τη Lidl και τη Leroy Merlin, έρχονται τώρα τα Praktiker διαφημίζοντας 15νθήμερο προσφορών, κατά τη διάρκεια των οποίων επαγγελματίες του κατασκευαστικού κλάδου -αφού η έκπτωση ισχύει μόνο για αυτούς- θα επωφελούνται από την προωθητική ενέργεια εφόσον επισκεφθούν κάποιο κατάστημα της αλυσίδας τις πρωινές ώρες.
Η γνωστή αλυσίδα, χωρίς να ενημερώσει το σωματείο των εργαζομένων, ξεκίνησε να εφαρμόζει από την Πέμπτη 29/8 δεκαπενθήμερο προσφορών (έως τις 14/9) κατά τη διάρκεια των οποίων όλα τα καταστήματά της ανοίγουν από τις 7 το πρωί.

Η διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων στην Praktiker Hellas προχώρησε σε καταγγελία στο υπουργείο Εργασίας μέσω της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ), απαιτώντας την εφαρμογή του επί δεκαετίες συμφωνημένου ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων (08.30 – 21.00), ζητώντας παράλληλα να τεθεί επιτέλους το νομοθετικό πλαίσιο λειτουργίας των καταστημάτων όλης της χώρας ούτως ώστε να αποφευχθούν τυχόν «πρωτοβουλίες» σε βάρος των εργαζομένων.

«Το δεκαπενθήμερο αυτό είναι απλά η πρόβα για την πλήρη ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας που τόσο επιθυμούν οι εργοδότες. Η ενέργεια αυτή κινείται στο πλαίσιο της κατεδάφισης των εργασιακών κεκτημένων! Μετά τις Κυριακές και τις “Λευκές Νύχτες”, τώρα επιχειρούν και την πλήρη απελευθέρωση των ωραρίων.

»Αν σκεφτούμε δε και την προαναγγελία του υπουργού Εργασίας για αναθεώρηση του νόμου για την κήρυξη απεργίας και το φακέλωμα των εργαζομένων, γίνεται ξεκάθαρο το σχέδιο για την πλήρη ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην Praktiker Hellas, Γεράσιμος Τσεκούρας.

Ο κ. Τσεκούρας κάνει επίσης λόγο για πλήρη ανατροπή του οικογενειακού προγραμματισμού χιλιάδων εργαζομένων, σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη πρακτική επιφέρει ουσιαστικά βλαπτική μεταβολή των εργασιακών τους σχέσεων.

Η εταιρεία, από την πλευρά της, απαντά ότι πρόκειται για συγκεκριμένη προωθητική ενέργεια.

«Η ενέργεια απευθύνεται σε επαγγελματίες, με στόχο να τους διευκολύνει στο ωράριό τους, επιβραβεύοντάς τους παράλληλα με ειδικές προσφορές, και αφορά μεμονωμένα τμήματα των καταστημάτων και άρα μικρό μέρος της ομάδας εργαζομένων Praktiker.

»Οπως είναι ευρέως γνωστό, το άνοιγμα των καταστημάτων τις πρώτες πρωινές ώρες είναι μια πάγια, καθιερωμένη και απόλυτα νόμιμη πρακτική που υιοθετείται από μεγάλη μερίδα εταιρειών και καταστημάτων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των κατασκευών».

Πράγματι, ο νόμος δεν είναι δεσμευτικός σχετικά με το άνοιγμα των καταστημάτων, εξ ου και σωματεία του κλάδου του εμπορίου ζητούν τη θεσμοθέτηση αυστηρότερου πλαισίου λειτουργίας των καταστημάτων.

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();