πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

ΣΥΒΧΨΑ: Απεργία (και πάλι) την Κυριακή 3 Νοέμβρη 2019 ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας

Την Κυριακή 3 Νοέμβρη 2019, μια ακόμα Κυριακή με τα μαγαζιά ανοιχτά σε πανελλαδικό επίπεδο στο πλαίσιο του Νόμου των «8 Κυριακών», ως Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής έχουμε αποφασίσει να προχωρήσουμε και πάλι σε απεργία στον κλάδο του βιβλίου και στα καταστήματα public του Νομού Αττικής (όπως έχουμε κάνει εδώ και πολλά χρόνια πλέον με πιο πρόσφατες περιπτώσεις αυτές της Κυριακής 21/4/19, της Κυριακής 5/5/19 και της Κυριακής 14/7/19).
Για την ημέρα εκείνη θα οργανώσουμε και μια αντίστοιχη απεργιακή κινητοποίηση.
Κάλεσμα για απεργία στο σύνολο του κλάδου του εμπορίου:

Παράλληλα, όπως και κάθε φορά κάνουμε, απευθύνουμε κάλεσμα στο σύνολο των κλαδικών κι επιχειρησιακών σωματείων του εμπορίου, καθώς και τα εργατικά κέντρα και τις ομοσπονδίες να κηρύξουν απεργία και να οργανώσουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ώστε να δώσουμε όλοι μαζί σε πανελλαδικό επίπεδο και συντονισμένα τη μάχη αυτή. Μαζί με το σύνολο των συναδέλφων από τον κλάδο του εμπορίου και από κάθε άλλο χώρο δουλειάς, μαζί με όλο τον κόσμο του αγώνα και της τάξης μας. Για τα δεδομένα της Αττικής, πέρα από τα όποια επιχειρησιακά σωματεία, το διαχρονικό κάλεσμα αυτό ουσιαστικά απευθύνεται στους Συλλόγους Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και Πειραιά, καθώς και στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (από την οποία όλα αυτά τα χρόνια -μέχρι τη στιγμή που διορίστηκε δικαστικά το προσωρινό ΔΣ της- απαιτούσαμε την έγκαιρη κήρυξη απεργίας σε πανελλαδικό επίπεδο), αλλά και στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Κάθε κίνηση που δεν περιλαμβάνει και απεργιακή μάχη (τόσο τις Κυριακές, όσο και τις άλλες μέρες για την προετοιμασία της απεργίας) ή και βέβαια κάθε απόφαση για μη κινητοποίηση για την προάσπιση της Κυριακάτικης αργίας λειτουργεί ανασχετικά στον αγώνα αυτό.
Η Κυριακή αυτή (3/11/19) έρχεται αμέσως μετά το τέλος της περιόδου Μάη-Οκτώβρη κατά την οποία πολλές εργαζόμενες και πολλοί εργαζόμενοι στα καταστήματα του δήμου Αθήνας και σε άλλες περιοχές που χαρακτηρίστηκαν ως «τουριστικές» βιώνουν για μια ακόμα χρονιά (πλέον βάσει και πλειοψηφικής απόφασης του ΣτΕ για τις «32 Κυριακές») την τρομοκρατία του να καλείσαι να δουλεύεις κάθε Κυριακή. Ενώ μπροστά μας έχουμε και τις 3 συνεχόμενες «εργάσιμες» Κυριακές του (ούτως ή άλλως εξαντλητικού για τον κόσμο που εργάζεται σε μαγαζιά) Δεκέμβρη. Και ακόμα πιο μπροστά μας, στις 29/11/19, μια ακόμα «Μαύρη Παρασκευή» (η οποία σημαίνει πολλές ακόμα ημέρες εξόντωσης για όσους κι όσες εργάζονται σε καταστήματα που τηρούν το εν λόγω «έθιμο»).
Τέλος, αυτή η Κυριακή έρχεται λίγες μόνο μέρες μετά από τη συζήτηση στη Βουλή και -όπως όλα δείχνουν- την ψήφιση του νέου αναπτυξιακού νόμου (σε πλήρη συμπαιγνία με τα επιχειρηματικά συμφέροντα), που ανάμεσα στις πολλές αντεργατικές-αντικοινωνικές διατάξεις του περιλαμβάνει τελικά και νέο χτύπημα στην Κυριακάτικη αργία, καθώς καταργεί πλέον την αργία και για όσους κι όσες εργάζονται σε κέντρα διανομής εμπορευμάτων προς καταστήματα λιανικής πώλησης. Κάτι που άλλωστε από νωρίς είχαμε διαβλέψει και τονίσει. Ότι με την αρχική κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας στα καταστήματα, ολοένα και περισσότερες κατηγορίες εργαζομένων θα κληθούν τελικά για δουλειά τις Κυριακές. [βλ. σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου μας]
Να συνεχίσουμε και να δυναμώσουμε το δίκαιο, διαχρονικό και επίμονο αγώνα μας ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι του συνόλου των ταξικών αγώνων μας για την υπεράσπιση των εργατικών μας συμφερόντων και δικαιωμάτων, των αναγκών, της ζωής και της αξιοπρέπειας μας. Ενάντια στην καπιταλιστική αναδιάρθρωση, τους αντεργατικούς νόμους και τα μνημόνια από όποιους κι αν σχεδιάζονται, ψηφίζονται και εφαρμόζονται. Ενάντια σε ντόπιο και ξένο κεφάλαιο, ενάντια στην ΕΕ και το ΔΝΤ, ενάντια στις κυβερνήσεις και τους εκάστοτε διαχειριστές του καπιταλιστικού συστήματος. Ενάντια και στα κατασταλτικά σχέδια για την ποινικοποίηση και κατατρομοκράτηση των ταξικών – κοινωνικών αγώνων. Ενάντια και στις δικάστικες αποφάσεις που διαφυλάσσουν τη νομιμότητα της εκμετάλλευσής μας.
Ως Σύλλογος χαιρετίζουμε και πάλι την αποφασιστικότητα των συναδέλφων και των συναδελφισσών μας που με την έμπρακτη -και απεργιακή- στάση τους εδώ και αρκετά πλέον χρόνια συμβάλλουν στον αγώνα αυτό. Καλούμε το σύνολο των εργαζομένων να γίνουν μέρος του αγώνα για την Κυριακάτικη αργία. Σημειώνουμε μάλιστα ότι ένα σημαντικό λιθαράκι στον αγώνα αυτό είναι και η ίδρυση του Σωματείου Εργαζομένων στα Public και ιδίως η αγωνιστική στάση του, τόσο για το ζήτημα των Κυριακών και της ΣΣΕ, όσο και συνολικά.
Τέλος, σημειώνουμε και δύο προσεχείς κομβικούς σταθμούς του συνολικού αγώνα μας:
Σάββατο 30 Νοέμβρη 2019 :: Εργατική διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας
Πέμπτη 19 Μάρτη 2020 :: Νέα διακλαδική και οργανωμένη από τα κάτω απεργία
Ούτε 52, ούτε 32, ούτε κι 8!
Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά!
Τα εργατικά συμφέροντα μπροστά.

Άμεση νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.
Αυξήσεις στους μισθούς – Λιγότερη δουλειά!
Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σύμφωνες με τις ανάγκες μας.

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();