πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Στο σκαμνί 4 δικαστικοί υπάλληλοι για «ορφανές» δαπάνες

Το έλλειμμα στον οικονομικό απολογισμό της διετίας 2012 -2014 οδήγησε σε διαχειριστικό έλεγχο. Προέκυψαν δεκάδες παραποιημένες ή «φουσκωμένες» αποδείξεις που είχαν προσκομίσει οι τέσσερις υπάλληλοι-στελέχοι της ΟΔΥΕ, οι οποίοι πλέον βρίσκονται αντιμέτωποι με την κατηγορία της απιστίας.
Για το αδίκημα της απιστίας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση αναμένεται να δικαστούν τον επόμενο μήνα ενώπιον του Α΄ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας τέσσερις δικαστικοί υπάλληλοι πρώην μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ), για σειρά οικονομικών και διαχειριστικών ατασθαλιών σε βάρος της Ομοσπονδίας τους.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα (2399/2019), οι τέσσερις κατηγορούμενοι θα καθίσουν στο εδώλιο γιατί κατά τη διετία 2012-2014 φέρονται να προκάλεσαν στο ταμείο της ΟΔΥΕ περιουσιακή ζημία που ξεπερνά τα 70.000 ευρώ.

Αρχικά το αδίκημα για το οποίο βαρύνονται τα μέλη του Δ.Σ. της ΟΔΥΕ ήταν σε βαθμό κακουργήματος, αλλά με τις αλλαγές που έφερε ο νέος Ποινικός Κώδικας άλλαξε ο χαρακτήρας του αδικήματος και έτσι καλούνται να δικαστούν για πλημμέλημα, ενώ οι εφέσεις κατά του παραπεμπτικού βουλεύματος που άσκησαν οι κατηγορούμενοι απορρίφθηκαν ως απαράδεκτες.

Η δικογραφία σε βάρος των τεσσάρων σχηματίστηκε κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς που κατέθεσε τον Νοέμβριο του 2015 συνάδελφός τους και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΔΥΕ, η οποία αποτελεί δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση-ομοσπονδία των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργάνων των δικαστικών υπαλλήλων Ελλάδας και αριθμεί 6.000 μέλη.

Οι κατηγορούμενοι ήταν μέλη της διαπαραταξιακής επιτροπής στην οποία με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΔΥΕ είχε ανατεθεί η οικονομική διαχείριση και κατά το επίδικο διάστημα, δύο εξ αυτών είχαν διατελέσει σε διαφορετικές περιόδους πρόεδροι του Δ.Σ. της ΟΔΥΕ και οι άλλοι δύο γενικός γραμματέας και ταμίας.

Πρακτικά ελεγκτών

Ο δικαστικός υπάλληλος της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Σύρου στη μηνυτήρια αναφορά του κατήγγειλε ότι, σύμφωνα με το από 3-9-2015 πρακτικό της Ελεγκτικής Επιτροπής της ΟΔΥΕ για τον οικονομικό απολογισμό Ιουλίου-Οκτωβρίου 2014, προέκυπτε διαχειριστικό έλλειμμα, με αποτέλεσμα να αναφύονται ζητήματα διερεύνησης της οικονομικής διαχείρισης της Ομοσπονδίας.

Ετσι, διενεργήθηκε σχετικός έλεγχος από τον πραγματογνώμονα λογιστή-οικονομολόγο Ιωάννη Ντερτίνη και από τον οικονομολόγο-φοροτεχνικό Απόστολο Αλωνιάτη.

Από τις εκθέσεις ελέγχου προέκυψε ότι «κατά τη διαχείριση δεν έχουν τηρηθεί οι καταστατικές υποχρεώσεις των ενταλμάτων πληρωμής και δη αφενός δεν έχουν την υπογραφή των τριών ανωτέρω ασκούντων τη διοίκηση προσώπων, αφετέρου δεν συνοδεύονται από νόμιμα παραστατικά ή καθόλου παραστατικό, με συνέπεια να μη δύναται να προσδιοριστεί το υποκείμενο και ο λόγος της δαπάνης» (π.χ. αποδείξεις ταξί που έχουν παραποιηθεί ή εκδοθεί περισσότερες φορές από τον ίδιο εκμεταλλευτή ταξί, οικονομικές ενισχύσεις σε μέλη πρωτοβάθμιων σωματείων της ΟΔΥΕ ή σε άλλα πρόσωπα χωρίς την έγκριση του Δ.Σ.).

Ενδεικτικά, η εκτίμηση Αλωνιάτη: «Το ταμείο της ΟΔΥΕ πάσχει φορολογικά και διαχειριστικά». Ντερτίνης:

«Η γενική εκτίμηση είναι ότι η μη καταχώριση δαπανών διά μη νομίμων παραστατικών ή καθόλου παραστατικών δημιουργεί για το έτος ζημιογόνο έλλειμμα που άγγιζε το ποσό των 19.145,36 ευρώ».

Ανάμεσα στις δαπάνες εμφανίζονται αποδείξεις και τιμολόγια, π.χ. για καφέ στο κυλικείο του υπουργείου Δικαιοσύνης για έναν μήνα 235 ευρώ, για φωτοτυπίες 700 ευρώ, για πληρωμή ξενοδοχείου στην Ερέτρια για διαμονή συνέδρων 43.873 ευρώ, εξόφληση σε τουριστικό πρακτορείο για μετακίνηση-διαμονή μελών 1.500 ευρώ, πληρωμή οδοιπορικών 236 συνέδρων 29.320 ευρώ, έξοδα για τσαντάκια, μπλοκάκια, στιλό 4.100 ευρώ κ.ά.

Πλήθος παρατυπιών

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα ελέγχου των πραγματογνωμόνων, «δεν έχουν τηρηθεί από τα μέλη του Δ.Σ. που ήταν αρμόδια για την τήρηση και τον έλεγχο του ταμείου οι καταστατικές υποχρεώσεις. Δεν υπάρχουν υπογραφές σε πληρωμές και αποδόσεις, πλην ελαχίστων περιπτώσεων.

Πολλά εντάλματα (αποδόσεις) είναι σε απλό χαρτί και αυτά που υπάρχουν σε έντυπα της ομοσπονδίας, στην πλειοψηφία τους, φέρουν μόνο την υπογραφή αυτού που έλαβε τα χρήματα, χωρίς τις απαιτούμενες από το καταστατικό υπογραφές του Προέδρου, του Γενικού Γραμματέα και του Ταμία.

Σε πλείστες περιπτώσεις δεν υπάρχουν έγγραφα της ΟΔΥΕ για την απόδοση, αλλά απλές αποδείξεις λιανικής ή τιμολόγια. Το ταμείο δεν έχει τηρηθεί με την προσήκουσα επιμέλεια από τον ταμία, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει έλεγχος για τις δαπάνες που έχουν γίνει. Δηλαδή δεν μπορεί ο έλεγχος να προσδιορίσει ποιος έκανε τη δαπάνη ή για ποιον λόγο έγινε η δαπάνη».

Σε άλλο σημείο του ελέγχου αναφέρεται ότι διαπιστώθηκαν προβλήματα όπως παραποιημένες αποδείξεις λιανικής, παραποιημένες ή επαναλαμβανόμενες αποδείξεις ταξί από τον ίδιο εκμεταλλευτή, πληρωμές με απλές αποδείξεις είσπραξης και όχι με φορολογικά παραστατικά κ.λπ.

Επίσης ο φοροτεχνικός έλεγχος εντόπισε αποδείξεις παροχής υπηρεσιών για μετακίνηση με ταξί οι οποίες έχουν παραποιηθεί για να μη φαίνεται ο εκμεταλλευτής του ταξί και η ημερομηνία του δρομολογίου.

Υπάρχουν κονδύλια που έχουν πληρωθεί αλλά δεν υπάρχει αναλυτική κατάσταση των ειδών που αγοράστηκαν για να μπορεί να γίνει ταυτοποίηση του τελικού ποσού που κόπηκε για τα αγορασθέντα υλικά. Τέτοιες περιπτώσεις, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, είναι είδη κυλικείου για τα γραφεία της ΟΔΥΕ, φωτοτυπίες, οι δαπάνες για καφέδες στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η δίκη έχει προσδιοριστεί για τις 26 Νοεμβρίου 2019, ενώ το παρόν Δ.Σ. της ΟΔΥΕ στη συνεδρίαση της 9ης Οκτωβρίου 2019 αποφάσισε κατά πλειοψηφία να μη δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής στο δικαστήριο

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();