πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

Δημόσιο: Ποιοι υπάλληλοι θα μετακινηθούν στους ΟΤΑ & πότε

Ένα τμήμα ή το σύνολο των 7.700 υπαλλήλων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων είναι, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, η δεξαμενή των δημοσίων υπαλλήλων που, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, θα μετακινηθούν στους ΟΤΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr αυτό θα γίνει σταδιακά, αρχής γενομένης από την ψήφιση του νομοσχεδίου του ΥΠΕΣ μέσα στο α΄εξάμηνο του 2020 για το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων του κράτους και τον Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Όσον αφορά τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις που σήμερα έχουν, μεταξύ άλλων, αρμοδιότητες:

-Σε θέματα Μετανάστευσης: Διαχείριση για τα ζητήματα νόμιμης εισόδου και νόμιμης διαμονής και εργασίας

-Του ελέγχου νομιμότητας των ΟΤΑ, οι οποίες σταδιακά θα περάσουν στον Επόπτη ΟΤΑ

-Σε θέματα περιβάλλοντος: Ορθολογικής διαχείρισης του κρατικού πλούτου των φυσικών πόρων και ορθής εφαρμογής της πολεοδομικής νομοθεσίας.

-Σε Θέματα Προστασίας Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων: Διαχείρισης, παρακολούθησης και ελέγχου του κρατικού πλούτου των δασών και των δασικών εκτάσεων

-Σε θέματα Πολιτικής Προστασίας: Αντιμετώπισης καταστροφών ή καταστάσεων έκτακτης ανάγκης,

αναμένεται να καταργηθούν

-Σε θέματα Κοινωφελών Περιουσιών: Εκκαθάρισης και εποπτείας επί των διαδικασιών διοίκησης και διαχείρισης των κοινωφελών περιουσιών και εκκαθάρισης και εποπτείας των σχολαζουσών κληρονομιών, οδεύουν προς κατάργηση, καθώς όπως είπε στην Γενική Συνέλευση της ΕΝΠΕ, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, «δημιούργησαν περισσότερα προβλήματα απ’ όσα έλυσαν».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες της aftodioikisi.gr, η απόφαση για το ποιες αρμοδιότητες θα μεταφερθούν στις Περιφέρειες, κυρίως, αλλά και στους δήμους και ποιες θα παραμείνουν λόγω συνταγματικών απαγορεύσεων στο κράτος (όπως τα θέματα μετανάστευσης ή δασών) θα ληφθεί μέσα από τη νομοπαρασκευαστική Επιτροπή που θα δημιουργηθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες αλλά και με εξαντλητικό διάλογο με τους φορείς της Αυτοδιοίκησης και τους ενδιαφερόμενους εργαζόμενους.

Πάντως, όπως τονίζουν πηγές του ΥΠΕΣ στην aftodioikisi.gr, για παράδειγμα στις Αποκεντρωμένες Διοίκησεις υπηρετούν αυτή τη στιγμή 500 μηχανικοί που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις Περιφέρειες στην αύξηση της χαμηλής απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι «δεν είναι δυνατόν τμήμα της Πολιτικής Προστασίας να ανήκει στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις».

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();