πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2019

ΑΔΕΔΥ, ΠΟΕ-ΟΤΑ κατά της ιδιωτικοποίησης της Καθαριότητας στον Δ. Βύρωνα

Όχι στην ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας καθαριότητας στον Δήμο Βύρωνα, “λένε” ΑΔΕΔΥ και ΠΟΕ-ΟΤΑ με ανακοινώσεις τους.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ 
«Πριν καλά - καλά στεγνώσει το μελάνι και δημοσιευτεί σε ΦΕΚ το άρθρο 178 του πρόσφατου νόμου 4635/2019 (ΦΕΚ 167 Ά /30-10-2019), «Περί σύναψης δημοσίων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών καθαριότητας», η Κυβέρνηση και η δημοτική αρχή του Δήμου Βύρωνα, προχωρούν στην εκχώρηση της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιώτες.

Η δημοτική αρχή εισηγείται στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βύρωνα την ανάθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων σε τρεις ιδιωτικές εταιρείες.

Αυτή η πολιτική τακτική που φέρνει τις ιδιωτικές εταιρείες στο Δήμο Βύρωνα δεν πρέπει να περάσει, γιατί θα έχει ολέθριες συνέπειες στο παρόν και το μέλλον για τους δημότες και για τους εργαζόμενους.

Οι ιδιώτες δεν ενδιαφέρονται να «εισβάλουν» στο Δήμο, για το καλό της πόλης και των κατοίκων της. Ενδιαφέρονται μόνο για τα κέρδη τους.

Οι Δήμοι δεν είναι επιχειρήσεις, είναι και πρέπει να παραμείνουν δημόσιοι φορείς, που οφείλουν να παρέχουν υπηρεσίες στους δημότες τους που πληρώνουν πανάκριβα δημοτικά τέλη. Έχουν ευθύνη για την πολιτική που ακολουθούν. Οφείλουν να εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον με τον καλύτερο τρόπο, να οργανώνουν τις υπηρεσίες τους, να διεκδικούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να προστατεύουν το περιβάλλον και όχι να υπογράφουν συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες, με πρόσχημα ότι «δεν μπορούν να προσφέρουν αυτές τις υπηρεσίες με ίδια μέσα».

Η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. μαζί με την ΠΟΕ-ΟΤΑ αγωνίστηκαν για να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο που ανοίγει το δρόμο στις ιδιωτικοποιήσεις στους τομείς της καθαριότητας, του πράσινου και του ηλεκτροφωτισμού. Μετά την ψήφιση του νόμου η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στηρίζει τις κινητοποιήσεις των σωματείων και της ΠΟΕ-ΟΤΑ ώστε τα δημοτικά συμβούλια να μην εκχωρήσουν καμιά αρμοδιότητα και οι Δήμαρχοι να μην υπογράψουν καμία σύμβαση με ιδιώτες.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καταγγέλλει τη δημοτική αρχή του Βύρωνα, στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων του Δήμου για να αποτρέψουν τις ιδιωτικοποιήσεις και καλεί το Δήμαρχο του Βύρωνα να αποσύρει τις εισηγήσεις αυτές, που φέρνουν τις ιδιωτικές εταιρείες στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου.» 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΕ-ΟΤΑ

«Πριν αλέκτωρ λαλήσει… η Δημοτική Αρχή Βύρωνα σπεύδει να απαρνηθεί τον Δημόσιο και Κοινωνικό χαρακτήρα του Δήμου και να εκχωρήσει τη διαχείριση των απορριμμάτων στα ιδιωτικά-επιχειρηματικά συμφέροντα.

Σπεύδει πρώτη η Δημοτική Αρχή του Βύρωνα, υπό τον Γρηγόρη Κατωπόδη, να εφαρμόσει το άρθρο 178 του πρόσφατου Νόμου 4635/2019 που ψήφισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με το οποίο παρέχεται η δυνατότητα στα Δημοτικά Συμβούλια με μειοψηφίες να εκχωρούν υπηρεσίες των Δήμων στους ιδιώτες.

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. είχε προβεί σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις προκειμένου να μην ψηφιστεί το άρθρο 178, το οποίο είχε συμπεριληφθεί στο «Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο», τονίζοντας πώς έτσι ανοίγει ο Ασκός του Αιόλου με κίνδυνο την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας και βεβαίως την υπονόμευση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα των Ο.Τ.Α.

Η Δημοτική Αρχή Βύρωνα έρχεται τώρα να εισηγηθεί την ανάθεση σε τρείς ιδιωτικές εταιρείες της διαχείρισης των απορριμμάτων, δίδοντας προφανώς το «καλό» παράδειγμα της υποταγής στη νεοφιλελεύθερη πολιτική και τα ιδιωτικά συμφέροντα.

Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. καταγγέλλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την Δημοτική Αρχή του Βύρωνα και στηρίζει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Καλεί δε τον Δήμαρχο κ. Γρηγόρη Κατωπόδη που τρέχει ως πρόθυμος να επιβάλλει αυτή την πολιτική, να αποσύρει τις τρείς εισηγήσεις ανάθεσης της διαχείρισης των απορριμμάτων που εξυπηρετούν αποκλειστικά και μόνο τους εργολάβους.

Όπως είχε τονίσει η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. ο αγώνας μετά την ψήφιση του άρθρου 178 μεταφέρεται στα Δημοτικά Συμβούλια και στρέφεται κατά των όποιων Δημοτικών Αρχών επιχειρήσουν να εκχωρήσουν υπηρεσίες των Δήμων στους ιδιώτες. Ο αγώνας λοιπόν συνεχίζεται για την διασφάλιση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των θέσεων εργασίας και των συμφερόντων των Δημοτών που θα κληθούν να πληρώσουν το… μάρμαρο με αύξηση των Δημοτικών Τελών.»

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();