Σε απόπειρα κομματικού ρεσάλτου στη δημόσια διοίκηση με στόχο την κατάληψη θέσεων ευθύνης παραπέμπουν οι αλλαγές που επεξεργάζεται η κυβέρνηση για τον τρόπο επιλογής προϊσταμένων.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», αναμένεται σύντομα να επιχειρηθεί η αλλαγή του ισχύοντος πλαισίου που θεσπίστηκε με τον «νόμο Βερναρδάκη» και με τις τροποποιήσεις που θα προωθήσει το υπουργείο Εσωτερικών θα επέλθει ανατροπή στον συσχετισμό μεταξύ τυπικών προσόντων και εμπειρίας.
Ειδικότερα πληροφορίες θέλουν να αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα η εμπειρία σε θέσεις ευθύνης σε βάρος των τυπικών προσόντων.
Αυτό που έχει σημασία όμως είναι ότι με την αλλαγή των συγκεκριμένων συσχετισμών θα αποκτήσουν ισχυρό προβάδισμα έναντι άλλων υποψηφίων πρόσωπα που είχαν επιλεγεί και είχαν θητεύσει σε θέσεις προϊσταμένων με απευθείας αναθέσεις, μέσω υπουργικών αποφάσεων, στο πλαίσιο των μεταβατικών διατάξεων του «νόμου Μητσοτάκη» (4275/2014) κατά τη θητεία του σημερινού πρωθυπουργού στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Ουσιαστικά πρόκειται για την πλήρη ανατροπή του πνεύματος του ισχύοντος νόμου (4369/2016) που, σύμφωνα με ουδέτερα στελέχη της δημόσιας διοίκησης, είχε ενοχλήσει ιδιαίτερα παγιωμένα «μαγαζιά» στο Δημόσιο, προκαλώντας από πλευράς τους αντιστάσεις με στόχο την καθυστέρηση της εφαρμογής του.
Ο «νόμος Βερναρδάκη» προέβλεπε το 40% των μορίων ενός υποψηφίου να προέρχεται από τα τυπικά προσόντα (τίτλοι σπουδών κ.λπ.) και το 25% από την εργασιακή εμπειρία.
Αγνωστο το μέγεθος ανατροπής των δύο κατηγοριών μορίων με τις υπό επεξεργασία αλλαγές. «Μπούσουλα» πάντως πιθανόν να αποτελέσει ο νόμος για το «επιτελικό κράτος»: για την επιλογή υπηρεσιακών γραμματέων τα μόρια που προκύπτουν από τα τυπικά προσόντα σταθμίζονται με συντελεστή 25%, ενώ η εμπειρία με συντελεστή 35%.
Υπενθυμίζεται ότι το «επιτελικό κράτος» αποτέλεσε ένα πρώτο κύμα αποδόμησης του «νόμου Βερναρδάκη», καταργώντας -με συνοπτικές μάλιστα διαδικασίες- το «Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών» μέσω του οποίου θα στελεχώνονταν -στην κατεύθυνση της αποκομματικοποίησης- από προσοντούχους δημοσίους υπαλλήλους νευραλγικές θέσεις του Δημοσίου, όπως οι γραμματείς υπουργείων.
Ως γνωστόν με το πρώτο νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση επανήλθαν οι διοριζόμενοι από το κυβερνών κόμμα γενικοί γραμματείς.
Σήμερα με τον Ν. 4369/2019 έχουν ολοκληρωθεί όλες οι κρίσεις για τις θέσεις γενικών διευθυντών και περίπου για το ένα τέταρτο των θέσεων διευθυντών. Πληροφορίες από την κυβερνητική πλευρά αναφέρουν ότι με το νέο πλαίσιο δεν θα θιχτούν οι πρόσφατα κριθέντες προϊστάμενοι, αλλά θα προκύψουν τα πρόσωπα για όσες θέσεις είναι σε εκκρεμότητα.
Υπάρχει ωστόσο ένα «κακό παράδειγμα» που μετατρέπει την εν λόγω διαβεβαίωση σε απλό ισχυρισμό. Με το νομοσχέδιο-σκούπα του Αυγούστου έληξαν οι θητείες προϊσταμένων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε όσες υπηρεσίες οδηγήθηκαν σε αναδιάρθρωση.
Οπως και να ‘χει, στην περίπτωση που καταλήξει η κυβέρνηση στη «στροφή στην εμπειρία» δεν θα παίζουν ιδιαίτερο ρόλο οι σπουδές των υποψηφίων, αλλά το πόσο «παλιός» σε θέση ευθύνης είναι ο υποψήφιος. Θα μπει επομένως «φρένο» σε προσοντούχους υπαλλήλους, ανάμεσα στους οποίους είναι και νέα στελέχη.
Σύμφωνα με παροικούντες την Ιερουσαλήμ, στον σχεδιασμό του το υπουργείο Εσωτερικών μετρά ως βέβαιο υποστηρικτή του τους αποφοίτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.
Το διοικητικό τους συμβούλιο «στάζει μέλι» για το «επιτελικό κράτος» και θεωρείται ότι θα υποστηρίξει με θέρμη τη «στροφή στην εμπειρία». Και αυτό παρά το γεγονός ότι το εν λόγω σχέδιο δεν ευνοεί τους ίδιους τους απόφοιτους και έρχεται μάλλον σε αντίθεση με τον ρόλο της σχολής.