πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

Ανατροπή στην εργασία φέρνει η e - κάρτα

Με νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας θα θεσπιστεί στον ιδιωτικό τομέα η εφαρμογή του «ψηφιακού ωραρίου» από 1/1/2020, ενώ την 1 Μαρτίου 2020 θα τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας σε μεγάλες επιχειρήσεις με την καθολική εφαρμογή της να ολοκληρώνεται στο τέλος του 2020
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ανακοίνωσε χθες ότι μέσα στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης είναι η δημιουργία του πληροφοριακού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ μέσα στον Δεκέμβριο. Οπως αλλάζουν τα πάντα, στον πυρήνα των αλλαγών αυτών θα υπάρξουν δύο καινοτομίες: το ψηφιακό ωράριο και η κάρτα εργαζομένου.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Γιάννης Βρούτσης, σύντομα μπαίνει σε ισχύ το ψηφιακό ωράριο, το οποίο θα είναι ένα μέτρο οριζόντιο για όλες τις επιχειρήσεις, μέσω του οποίου θα υπάρξει πλήρης καταγραφή όλων των ωρών απασχόλησης και των μεταβολών τους για το σύνολο των εργαζομένων που απασχολούνται σε μια επιχείρηση. Παράλληλα, από τον Μάρτιο θα ξεκινήσει πιλοτικά η χρήση της κάρτας εργαζομένου αρχικά σε σουπερμάρκετ και σε τράπεζες και μελλοντικά σε όλες τις επιχειρήσεις. Ετσι, θα υπάρξει ηλεκτρονική, ψηφιακή ενημέρωση για τις ώρες που εργάζεται κάθε υπάλληλος, ώστε να περιοριστεί η αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία αλλά και να καταγράφονται οι υπερωρίες.

Ειδικότερα, με νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας θα θεσπιστεί στον ιδιωτικό τομέα η εφαρμογή του «ψηφιακού ωραρίου» από 1/1/2020, ενώ την 1 Μαρτίου 2020 θα τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας σε μεγάλες επιχειρήσεις με την καθολική εφαρμογή της να ολοκληρώνεται στο τέλος του 2020.

Ο πραγματικός χρόνος

Με το ψηφιακό ωράριο των εργαζομένων για πρώτη φορά καλούνται οι επιχειρήσεις να δηλώνουν σε πραγματικό χρόνο στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ τις ώρες εργασίας του προσωπικού τους. Με την εφαρμογή του ψηφιακού ωραρίου ανοίγει ο δρόμος για την εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας του εργαζόμενου που θα είναι συνδεδεμένη με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ σε πραγματικό χρόνο.

Η πιλοτική εφαρμογή της θα ξεκινήσει από την 1η Μαρτίου 2020 και θα καταγράφεται η ώρα εισόδου και εξόδου των εργαζομένων με σκοπό την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, αλλά και τη διασταύρωση των υπερωριών που δηλώνονται από τους εργοδότες. Τα στοιχεία αυτά θα καταγράφονται σε ηλεκτρονικό ρολόι παρουσίας προσωπικού (ωρομέτρηση) και θα διαβιβάζονται αυτόματα με ηλεκτρονικό τρόπο στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, όπου και θα διασταυρώνονται.

Η χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας θα ξεκινήσει πιλοτικά σε μεγάλες επιχειρήσεις με περισσότερους από 50 εργαζομένους, σε τράπεζες, αλλά και σε σουπερμάρκετ και θα υπάρξει υποχρεωτική εφαρμογή σε όλες τις επιχειρήσεις έως το τέλος του 2020. Με τη χρήση της ηλεκτρονικής κάρτας θα καταγράφονται όλες οι υπερωρίες, οι οποίες θα πρέπει στη συνέχεια να αποπληρώνονται. Επισημαίνεται ότι η ηλεκτρονική κάρτα εργασίας θεσπίστηκε το 2011 με τον νόμο 3996/2011, ωστόσο δεν εφαρμόστηκε ποτέ με αποτέλεσμα όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι να υπάρχουν εργοδότες που μειώνουν πλασματικά τις ώρες εργασίας, λόγω της αύξησης του κατώτατου μισθού.

'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();