πρΟΤΑση εργαζομένων Δήμου Χαλανδρίου
Ανακοίνωση - Καταγγελία της "πρΟΤΑσης εργαζομένων Δ. Χαλανδρίου"


Ανακοίνωση - Καταγγελία της προτασης εργαζομένων δ. χαλανδρίου

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

Δημόσιο: Έρχονται 20.000 μόνιμες προσλήψεις - Μείωση του αριθμού των συμβασιούχων

Σε 20.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο δημόσιο θα προχωρήσει η κυβέρνηση το 2020, όπως ουσιαστικά εξήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, στη διάρκεια του χτεσινού υπουργικού συμβουλίου παρουσιάζοντας τους σχεδιασμούς του υπουργείου.
Οι διαδικασίες των προσλήψεων αναμένεται να ξεκινήσουν το Φεβρουάριο μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας συλλογής των αιτημάτων από το σύνολο των φορέων του δημοσίου, προκειμένου να προτεραιοποιηθούν οι ανάγκες εντός των τιθέμενων δημοσιονομικών δεσμεύσεων.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία ο αριθμός των ήδη δρομολογημένων προσλήψεων που εμπίπτουν στον κανόνα 1:1 και αναμένεται να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες εντός του ερχόμενου έτους  αθροίζεται στις 18.000. Επίσης θα γίνουν περίπου 2.000 προσλήψεις εκτός του κανόνα 1:1 (παιδεία, υγεία) ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των μόνιμων στους 20.000.
Παράλληλα το επόμενο διάστημα αναμένονται πρωτοβουλίες του υπουργείου Εσωτερικών που αφορούν στα εξής:
– Την ψήφιση του νομοσχέδιου που κατατέθηκε στη Βουλή και προβλέπε την σύνδεση κινητικότητας και προσλήψεων στο δημόσιο.
– Άμεση αναμόρφωση του ν. 2190/1994 προκειμένου πλην της αντικειμενικότητας να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα και η ταχύτητα στις διαδικασίες προσλήψεων.
– Την κατάργηση των εξαιρέσεων από την έγκριση της ΠΥΣ 33/2006 για την διαδικασία πρόσληψης προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου εφόσον η δαπάνη για τις αποδοχές αυτών επιβαρύνει εξ’ ολοκλήρου τον κρατικό προϋπολογισμό ή καλύπτεται από επιχορήγηση του φορέα από τον κρατικό προϋπολογισμό, διάταξη που ήδη ψηφίστηκε στον ν.4635/2019.
Ποιοι είναι οι στόχοι της κυβέρνησης
Στόχος της κυβέρνησης είναι παράλληλα με τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού να αξιοποιηθεί τα μέγιστα η διαδικασία της «σύνδεσης» ανάµεσα στην «κινητικότητα» και τη διαδικασία των προσλήψεων.  Εξάλλου η σχετική ρύθμιση εισάγεται, στο νοµοσχέδιο το οποίο έφερε στη δηµόσια διαβούλευση ο ΥΠΕΣ, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, την περασµένη εβδοµάδα. Επίσης ήδη έχουν εγκριθεί 7.225 θέσεις μετατάξεων και αποσπάσεων.
Σύµφωνα µε τη σχετική διάταξη, όλοι οι φορείς του Δηµοσίου µπορούν να υποβάλλουν αιτήµατα στην κυβέρνηση για µεταθέσεις προσωπικού, µαζί όµως µε µια έκθεση στην οποία θα περιγράφουν το προσωπικό που ήδη υπηρετεί σε καθένα φορέα, τις αποχωρήσεις που εκτιµώνται λόγω συνταξιοδότησης, καθώς και τις τυχόν τρέχουσες διαδικασίες προσλήψεων.
Μείωση του αριθμού των συμβασιούχων
Σύµφωνα µε κυβερνητικές πηγές σε ότια αφορά τους συμβασιούχους του δημοσίου, η κυβέρνηση θα προχωρά στις διαδικασίες πρόσληψης έκτακτου προσωπικού µόνο στις περιπτώσεις που διαπιστωµένα δεν αρκεί το υπάρχον προσωπικό και εφόσον το αντέχουν τα οικονοµικά του κράτους.
Πλέον δεν θα προσλαµβάνεται κανένας νέος συµβασιούχος ορισµένου χρόνου χωρίς τη βεβαίωση του Υπουργείου Οικονομικών ότι υπάρχει δυνατότητα σχετικής πίστωσης του Προϋπολογισµού, αλλά και χωρίς την έγκριση του ΥΠΕΣ.
Εξάλλου στην 4η έκθεση αξιολόγησης της Κοµισιόν για την ενισχυµένη εποπτεία προβλέπεται µείωση των συµβασιούχων κατά 4.113 (8,3%) το 2020 και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πετύχει το συγκεκριμένο στόχο.
'; (function() { var dsq = document.createElement('script'); dsq.type = 'text/javascript'; dsq.async = true; dsq.src = '//' + disqus_shortname + '.disqus.com/embed.js'; (document.getElementsByTagName('head')[0] || document.getElementsByTagName('body')[0]).appendChild(dsq); })();